21. maaliskuuta 2014

Valmennusta valmennuksen perään!

Talvi tuli sitten ihan rytinällä takaisin - ensin ihan jäätävät -25 asteen pakkaset, ja nyt 30cm lunta yössä.. Ne lumet, jotka oli ehtineet jo sulaa, tulivat sitten takaisin. :p


Harjasin Leevin. Tuo kaikki karva lähti Leevistä. :p
On se sievä nyt! :)
Sain tallimme omistajalta uudet iiiihanat "työvaatteet" ;)
Loton kanssa treenit ovat menneet tosi hyvin! Se oikein nauttii, kun pääsee tekemään töitä! Ollaan tosin yhä pysytelty ihan käyntilinjalla.
Mulla oli toissapäivänä, eli keskiviikkona Lindan 30min valmennus Loton kanssa. Tehtiin koko valmennus pelkkää käyntiä. Ei kyllä yhtään haitannut, vaikka mentiin vain käynnissä, kun jouduttiin Loton kanssa ihan kunnolla töihin silti!
Keskiviikon valmennuksessa keskityttiin paljon tooooosi pyöreään muotoon, hyvään, rentoon työskentelyyn niin, että takaosa on hyvin alla ja selkä ylhäällä. Lotto oli tosi letkeä, ja erittäin yhteistyöhaluinen. Oikeastaan mikään ei ollut vaikeaa sen kanssa, kun se niin mielellään teki mun kanssa yhdessä töitä. Ihanaa!
Tehtiin valmennuksessa tositosi paljon keskikäyntiä, Loton kanssa keskikäynti on tosi helppoa, kunhan sen on rento. Helposti saadaan kolmen-neljän kavionmitan yliastuntaa jo keskikäynnissä.
Tehtiin paljon alkuun väistöjä diagonaali linjalla. Ensin pitkiä diagonaaleja väistöjä, sen jälkeen lyhyitä ja jyrkkiä diagonaaleja. Lotto oli tosi magea väistöissä, saatiin Lindalta huikeita kehuja sen käynnistä, kun Lotto oikeen niiasi takaosalla ihan alas ja etuosa nousi ylös, kaula säilyi silti ihan täysin pyöreänä, hevonen syvässä muodossa. Linda sanoikin, että oli tosi upean näköinen, kun näytti aivan "hämähäkiltä" - teki väistöä valtavilla, rauhallisilla askelilla takapuoli ihan matalana ja alla.
Jatkettiin väistöjen jälkeen tekemällä ensin isoa keskiympyrää. Tässä isolla ympyrällä sulkua, ja hetken päästä lähdettiin pikku hiljaa pienentää ympyrää sulussa niin kauan aikaa, että ympyrästä tuli niin pieni, että Lotto jäi polkemaan paikalleen, ja siitä käännettiin takaosakäännös. Tehtiin tätä molempiin suuntiin tosi pitkäjänteisesti ja pilkkua viilaten. Lopuksi tehtiin tosi paljon takaosakäännöksiä molempiin suuntiin. Lotto oli niin huippu, ja niin hyvin avuilla, että oli tosi ilo tehdä sen kanssa töitä! Mahtava!




Torstaina Lotto sai ihan tarhapäivän, meillä meni Lindan kanssa koko päivä Oulun klinikalla hänen kahden hevosensa kanssa. Oli kyllä iloinen reissu, kun molemmat Lindan hevoset saivat puhtaan paperit! Rutiinitarkastuksella siis mentiin. ;)

Tänään meillä oli taas Lindan 30min valmennus. Ollaan siis ratsastettu nyt molemmat valmennukset kangilla, eli niin myös tänään. Lotto on tosi upeasti ottanut taas kanget tauon jälkeen vastaan, ja toimii kuin unelma niiden kanssa. Se on koko ajan tosi tyyni ja rento!
Tänään valmennuksessa tehtiin alkuun kootusta käynnistä lisättyyn käyntiin siirtymisiä pitkillä diagonaaleilla. Lotto oli alkuun hieman kiireinen, mutta parin toiston jälkeen teki tosi rauhassa ja laajoilla, isoilla askelilla.
Lisäyksien jälkeen jatkettiin taas parit pitkät ja lyhyet diagonaalit väistöä ja tehtiin muutamat takarit molempiin suuntiin. Lotto teki takarit tänään tosi paljon helpommin ja vaivattomammin, kuin keskiviikon valmennuksessa.

Hieno käynti! :)
Takaosakäännöstä tekemässä.
Jatkettiin lopuksi treenejä siirtymisillä keskikäynnistä pysähdykseen ja peruutukseen. Hiottiin peruutusta ihan ajan kanssa. Lotto peruuttaa todella helposti, kaunein isoin ja rauhallisin askelin, mutta helposti kankien kanssa tuppaa kerimään itseään edestä aika rullalle, vaikka peruutuksessa en käytä kättä juuri lainkaan. Korjattiin tätä sillä, että teen peruutuksen aikana kevyitä, nostattavia pidätteitä ohjasta, jotta saan turvan luotiviivalle ja säilymään siinä peruutuksen läpi. Parin toiston jälkeen Lotto heti tajusi mitä haettiin ja oli tosi hyvä sitten.

Tässä on rullaus peruutuksessa, mitä ei haluta.
Tässä vähän jo sitä muotoa mitä halutaan peruutuksessa. Tämä ja ylläoleva kuva tosiaan aika ääripää esimerkit.
Tämä alempi muoto muuten jo parempi, mutta vähän vielä kootumpaan muotoon lyhyemmälle kaulalle, ja oma käsi alas niin hyvä tulee. Nyt tänään tosiaan jouduin aika paljon nostaa korkeammalla kädellä Loton niskaa ylös peruutuksessa, ettei rullaa.
Peruutusten jälkeen treenattiin hetken verran korkeampaa kisamuotoa, ja Lotto ymmärsi siinäkin idean todella hyvin.

Kisamuotoa aletaan treenaamaan useammin. Lotto on saatu nyt hyvin jo todella pyöreälle kaulalle, joten voidaan alkaa pikkuhiljaa pienesti sievästi sitä aina silloin tällöin jo nostelemaan. Toki tehdään se lyhyissä pienissä pätkissä, ettei tule liian rankaksi ja korkeamman muodon jälkeen se saa oikein hyvin venyyttää lisättyä käyntiä. Kootumpi muoto alkaa olla pikkuhiljaa jo aiheellinen, kun aletaan tällä kaudella kilpailemaan avoimia heA luokkia nuorten hevosten luokkien rinnalla.



Sunnuntaina meillä on Loton kanssa taas seuraava Lindan valmennus, ja otetaan sitten ravia ja laukkaa myös mukaan, kun maanantaina ja tiistaina on sitten Minna Lindströmin valmennukset. :)

Oon ihan fiiliksissä nyt - Loton ratsastettavuus vaan paranee ja paranee joka kerralla, joten uskallan aika toiveikkaina odottaa meidän kauden avausta, joka tapahtuu 13.4 Torniossa Aluekoulukilpailuissa!
Kilpailukutsussa oli tosi kiva HeB: rata, mutta se on rajattu, joten ei saada Loton kanssa osallistua siihen. (Avoin ratsukoille, jotka eivät ole saaneet HeA luokasta yli 60%)
Mennään siis Loton kanssa tuolloin kaksi avointa heA rataa. (HeA:2 ja HeA FEI World Dressage Challenge test B) En malta odottaa! :)

Linda demonstroi


Tuplataputukset Lotolle. :)
Lindan valmennuksen jälkeen ratsastin tänään vielä Saaran läpi ennen viikonlopun valmennuksia. Jos olen unohtanut mainita, mulla on siis lauantaina ja sunnuntaina Minttu Pulliaisen valmennukset Saaralla.
Ratsastin Saaran kanssa ihan pelkkiä siirtymisiä, hain sitä hyvin avuille, tehtiin paljon myös taivutteluita ihan ylitaivutukseen asti, laukassa yksittäisiä vaihtoja ja vähän sulkua.
Alkuun Saaraa sai kyllä taas ihan kunnolla ratsastaa, ennenkuin se alkoi toimimaan. Lopuksi se oli käynnissä ja ravissa tosi mukava, oikeaan kierrokseen myös laukassa, mutta vasempaan suuntaan laukassa selvästi ratsastettavuus oli huonompi. Tahtoi painua tosi vahvasti sisäjalkaa päin. Sain tätä kyllä korjattua aika kiitettävästi, mutta en kokonaan. Noh, huomenna onneksi on valmennukset niin päästään korjaamaan tätä asiaa ihan Mintunkin avustuksella. Yleensä Saaraa saa kyllä läpiratsastaa aika tarmokkaasti ensimmäisenä ratsastuspäivänä, ja toisena päivänä se on sitten jo tosi kiva. Eli tänään oli siis "ankara" läpiratsastus ja huomenna päästään ehkä jo vähän nautiskelemaan kyydistä. ;)












Lotto se näyttää niin aikuiselta kanget päässä. :)
Huomenna mulla onkin aika pitkä päivä tallilla. Teen aamutallin, jonka jälkeen pidän päivän tunnit neljään asti ja sitten Mintun valmennukset. Huh, ympäripyöreitä päiviä taas luvassa. :p

9 kommenttia:

  1. Ihana että Lotto menee koko ajan eteenpäin! Pitää tulla teitä katsomaan Tornioon jos on vapaata, tsemppiä jo valmiiksi!

    VastaaPoista
  2. Liittyykö nuo Saaran valmennukset työhösi/opiskeluusi, vai ratsastatko Saaralla muuten vain? Ihanaa, että tuntihevosetkin valmentautuvat välillä osaavan ratsastajan kanssa! :) Tiedätkö, mitä Luokkia Saaralla on kilpailtu ja onko se enemmän este vai kouluponi? Aiotko muuten kilpailla tuntihevosilla?

    VastaaPoista
  3. Se on vähän sekä että. :) tosin opintoihin tää ei liity, mutta työnpuolesta käyn valkoissa Saaralla. Ja toki myös sen takia, että tykkään sillä ratsastaa. :)
    Saara on hypännyt Italiassa 120cm ratoja, eli esteponi, mutta sillä on todella paljon annettavaa myös koulupuolella. Saara osaa aika paljon vaativan tehtäviäkin.
    En varmaankaan aio kilpailla tuntihevosilla. Ehkä Saaralla jos innostun. :)

    VastaaPoista
  4. Heippa,

    Olen neljännen vuoden digitaalisen viestinnän opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Teen opinnäytetyötäni aiheesta bloggaaminen harrastamisen tukena ja tapauksena tutkin ratsastusta. Olisikohan Sinulla aikaa vastata kyselyyni?

    Kyselyyn vastataan anonyymisti ja vastaukset käsittelen luottamuksellisesti vain opinnäytetyötäni varten. Vastaaminen vie noin 2-5 minuuttia. Kiitos jo etukäteen vastauksestasi – arvostan suuresti panostasi opinnäytetyöni eduksi!

    Aikaa vastaamiseen on 28.3. asti. Linkki kyselyyn löytyy tästä:

    Kysely bloggaajalle

    Yst. terv.
    Oona Müller
    oona.muller@metropolia.fi

    VastaaPoista
  5. Kyselen tas noista satuloista mitä sulla on ollut, kun kaverilla satulaongelma. Muistanko oikein, että sulla oli aiemmin Bates Innova, mutta vaihdoit Bates Isabell Werthiin? Jos oli, niin mikä ero noilla kahdella on? Onko niissä jotain eroa rungon mallissa tms. vai onko se ero ainoastaan niissä polvituissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä muistat oikein. :)
      Bates innovaa saa kahdella eri polvituella - normaali ja extra tuilla. Mulla oli se innova extended eli se isompi tukisempi.
      Innova oli tosi hyvä edellisen hevosen kanssa, mutta Loton kanssa mulla oli vaikeuksia pysyä rentona ison liikkeen mukana niin isoilla tuilla, siksi satula meni vaihtoon.
      Innova on suunniteltu siten, että ratsastaja istuisi valmiiksi jo ns. takajalkojen päällä. Isabell taas suunniteltu niin, että ratsastaja pääsee mahdollisimman lähelle hevosta, vaikuttamaan pienin avuin. Tämän vuoksi juuri halusin Lotolle isabell satulan, kun se on niin herkkä, että haluan vaikuttaa siihen selvästi istunnalla ja pienin avuin. On ollut kyllä täydellinen valinta meille! Plus parasta siinä on toki muokkausmahdollisuus vaihtokaarilla ja irtopaloilla. :)
      Rungonmalleissa ei ole kauheasti eroja. Bates satulat ovat kuitenkin kaikki aika suora runkoisia, eli batesit eivät sovi kovin kaarevaan selkään. Isabell on mielestäni hieman suorempi rungoltaan kuin innova. :)

      Poista
  6. Kuulumisia kaivataaaaaan !!! :-)

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset