8. elokuuta 2013

Hienot hepat

Touhuttiin ystäväni Jonnan kanssa tallilla tänään koko päivä.
Aamulla ensin ajettiin yhdessä Hirvaalle tallille ja ratsastin siellä pitkästä aikaa Kassiolla.
Kassio on vieraillut ennenkin blogissani ja vanhemmat lukijat saattavat hänet muistaakin. Kassio on siis ystäväni Jonnan hevonen, jolla ratsastin paljonkin silloin, kun Pomppu ja Lori olivat Horse Hillin tallilla.

Kassio on syntynyt vuonna 1996 ja on kyllä todellinen opetusmestari. Kassio taitaa liikkeet ihan interiin asti, tietysti enää tässä iässä eivät kaikki kootuimmat ja vaativimmat liikkeet (piruetit, sarjavaihdot) suju enää yhtä hyvin, kuin nuoruusvuosina. Taito on sillä kuitenkin hyvin vielä hyppysissä ja Kassio on teknisesti erittäin lahjakas yhä.
Kassio on ollut ennen Jonnalle tuloa tuntikäytössä, joten Kassio on oppinut jalon huijaamisen taidon, ja on pätkittäin vähän tahmea liikkuja. Herättelemällä Kassion saa kuitenkin taas vauhtiin, eikä siltä kunto lopu ihan heti ja se suorittaa hyvällä työmyyrän moraalilla kaiken mitä siltä vain halajaakaan pyytää.

Alkuun otin käynnissä vain tuntumaa ja pyysin kävelemään hyvin läpi selän ja ottamaan takajalat alleen. Kassio vastasi muutaman toiston ja herättelyn jälkeen jo tosi hyvin jalkaan ja eteenpäin vieviin apuihin.
Käynnin jälkeen ravia hieman pidemmällä ohjalla ja syvemmällä muodolla liikettä eteenpäin, ja jouduin sitä hieman alkuun patistelemaan, että käytetään nyt kaikkia jalkoja ja liikutaan eteenpäin. Verryttelin aika pitkään ja hartaasti ravissa, ja hetken päästä Kassio alkoikin liikkua kivasti omalla moottorilla reippaasti ja letkeästi eteenpäin.
Taivuteltiin paljon myötä- ja vastataivutuksilla ja annoin kävellä välikäynnit. Välikäynneissä kiinnitin yhä huomiota siihen, että liike jatkuu myös energisenä eteenpäin, eikä jäädä laahustamaan tuntihevosten tyyliin.
Laukassa annoin ensin myös kulkea hieman pidemmällä ohjalla, ajatuksena se, että verryttelen sen täysin ennenkuin pyydän siltä täyttä työpanosta. Täytyy ottaa kuitenkin sen ikä huomioon tässäkin tilanteessa ja antaa tarpeeksi aikaa vertymiseen.
Tehtiin laukassa alkuun tosi paljon temponmuutoksia kiinni-eteen-kiinni ja otettiin muutamat keskilaukat pitkällä sivulla ihan reilusti eteen, että saadaan heppa heräämään ja ottamaan jalat alleen. Onnistuin aika hyvin, ja oli tosi mukavaa, kun heppa laukkaa itse eteenpäin ja kantaa itsensä ilman, että täytyy muistutella vähän väliä liikkumaan.
Vaihdettiin suuntaa vaihtojen kautta, ja kunnon eteenratsastuksen jälkeen otettiin rauhallisempi askel ja pyysin lyhyempää muotoa.
Vasempaan suuntaan Kassio olisi halunnut kulkea vinossa, pylly vasemmalla, joten tehtiin hetki korjaavis liikkeitä suoruutta ajatellen.
Tein paljon nopeita väistöjä ulosasettaen ja väistättäen kohti kentän keskikohtaa, sekä tehtiin ympyrällä väistöä niin, että takaosa kulkee ympyrän keskellä ja etuosa kiertää ympyrän kaarella. Kassio suoritti tosi hyvin ja moitteetta ja suoristui jo 5min jälkeen, eikä tämän jälkeen vinoudesta ollut enää tietoakaan.
Otettiin loppuun vielä nopeat kiinni- eteen-kiinni kokoamiset ja eteenratsastukset ja sitten ravailin loppuraveja ja tehtiin diagonaalia pitkin parit keskiravit.




Oli kyllä niin huikeaa taas ratsastaa oikeasti osaavalla hevosella ja oli ihan mahtava fiilis ratsastuksen jälkeen, kun pääsi tekemään asioita ja ihan oikeasti vaatimaan siltä hevoselta. Välillä tekee niin hyvää mullekin, päästä osaavan hevosen päälle ja päästä tekemään ihan kunnolla. Kiitos vaan Jonnalle hevosen lainasta! :)

Ajeltiin sitten Hirvaalta meidän tallille ja laitoin Loton kuntoon.
Ratsastin Lotolla aikalailla samoja asioita, kuin eilen, mutta lisäsin joukkoon vähän mummoravia, raviväistöjä ja pari askelta sulkua.
Lotto oli taas tosi hyvä, mutta ei ehkä ihan niin super, kuin mitä eilen. Pääasia kuitenkin, että se oli täysin ratsastettavissa, erittäin yritteliäs ja teki mielellään vähän töitä. 
Vastalaukat sujuivat tänään paremmin, kuin eilen joten olin oikein tyytyväinen tähän päivään. Sain Loton myös tosi kivasti rentoutumaan ravissa ja vastaamaan tosi hyvin apuihin.
Jonna sai myös kokeilla Lottoa vähän lopuksi, mutta ei se tosiaan olekaan niin kiva ratsastettava, kuin miltä se näyttää. ;) Jonna kuitenkin tykkäsi, vaikka se ihan erilainen onkin ,entä Kassio.











Huomenna Lotto saa ansaitun vapaapäivän. Pakataan huomenna Fiia vinkkaan ja suunnistetaan kohti Oulun Äimärautiota.
Anne ratsastaa lauantaina hänen ja Fiian ensimmäiset kansalliset nuortenhevosten luokat. Ollaan siis reissussa perjantai ja lauantai, ja lauantai-iltana tullaan jo kotiin.
Minsku ratsastaa Lotolla lauantain, joten se on jälleen hyvässä huomassa ja minä voin rauhassa keskittyä Annen kisa-avustajan tehtäviin. :)

8 kommenttia:

  1. onko sulla uudet saappaat? :)

    VastaaPoista
  2. Nuo on jodhburit ja saappaanvarret. Oon aina himoinnut ruskeita kotikäyttöön ja hyppäämiseen ja nyt sit ostin ne, kun löytyi sopivat. :)

    VastaaPoista
  3. Apua. Herttakin on kohta vanha... Alkaa pelottaa että senkin liike jäykistyy ja seon sit siinä ja oon ilman hevosta :D
    Mitäsntavoitteita teillä on ens kaudelle Loton kanssa? Kivan olonen nuori :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi teillä on varmasti vielä monia hyviä vuosia edessä! :) ensi kaudelle tavoitteet kisata aktiivisesti nuorten hevosten luokkia ja ehkäpä myös avoimia alue ja kansallisia. Katsoo sitten lähempänä ensi kesää, että mitä tuosta tulee :) aion myös kisata vähän nuorten esteluokkiakin kun tuo kuitenkin nauttii ja tykkää hypätäkin. :)

      Poista
    2. No mutta sehän on vaan kiva, kun nuorella ei heti "valita yhtä ammattia" ja mennä vaan sen mukaan, vaan pidetään myös vaihtelua. :) Kyl mun mielestä kouluhevosenkin pitää osata myös vähän hypellä, koska se on hyvä liikuntamuoto sekin ja paljon hyötyä siitäkin saa koulupuolelle. :)

      Poista
    3. Niinpä, ja Lotto on kuitenkin suvultaan täysin estehevonen, niin se on vähän enempi estehevonen, entä kouluhevonen, vaikka hienot liikkeet sillä on myös koulupuolellekin. On se kuitenkin hypännyt treenissä jo 130cm niin ihan kiva pohja estepuolelle. :)Minä olen kuitenki ikuinen koulutuuppari, niin siksi painotus enemmän koulupuolella. :)Estepuolelta se saa kivasti voimaa sitten koululiikkeisiin ja pysyy mieli virkeänä!

      Poista
  4. Oon ratsastanut Kassiolla. Se oli ihana hevonen:) harmi ku se on lopetettu:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se oli. :) Sehän todettiin jossain vaiheessa melkein 30 vuotiaaksi. (Ikä arvioitu ulkomailla väärin, syntymäpäivästä kun ei ollut virallista tietoa) joten oli oikea aika päästää se vanhuuden vaivojen vuoksi ikivihreille, vaikka ainahan se on kurjaa luopua.

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset