9. maaliskuuta 2016

Herculeksen kuulumiset

Nyt Hercules on ollut minulla päivän vajaa kaksi viikkoa. Ruunauksen jälkeen ei ole tullut mitään komplikaatioita, (koputan puuta) eikä vieläkään ole ollut lainkaan turvotusta, mikä on tosi hyvä.
Kolme päivää sitten Hercules oli mennyt tarhaan turhan vauhdikkaasti riekkuen, joten sain klinikalta luvan alkaa liikuttamaan varsaa pikku hiljaa, ennenkuin se räjähtää käsiin. :)

Varsa 3 vuotta ja 10 kuukautta ;)
Toissapäivänä käytiin n. 45min kävelemässä maneesissa ja lopuksi lapsi-heppa sai hölkätä liinan päässä muutaman kierroksen molempiin suuntiin. Ei mitään riekkumista havaittavissa, oli oikein rento ja rauhallinen. Eilen Hercules juoksi sitten liinassa vähän enemmän ja tänään oli vuorossa ensimmäinen ratsastus ihan omalla hevosellani. :)

Viimeksi olen ratsastanut Herculeksella 19.2 toisena koeratsastuspäivänä, eikä sillä ole ratsastanut kukaan sen jälkeen. Eli varsa sai tänään satulan ja ratsastajan selkäänsä 19 päivän tauon jälkeen.
Siihen nähden kaikki meni oikein hyvin, kun ottaa huomioon, että hevonen on vain kävellyt useamman viikon ja sisäänratsastettu n. 2 kuukautta sitten.
Aika paljon varsalla jännitti, mikä on aivan normaalia tässä tilanteessa. Uusilla kengillä kopsuttelee myös jonkin verran toisiinsa, kun on vielä todella, todella voimaton - tasapaino sekä koordinaatio ei ihan vielä riitä hahmottamaan kaikkia neljää pitkää jalkaa. Voimattomuudesta johtuen se ei vielä oikein kykene kannattelemaan rintakehäänsä, josta johtuu ettei saa etujalkoja tarpeeksi nopeasti takajalkojen alta pois ja kopsii sitten kenkiään toisiinsa. Tässä vaiheessa on hyvä olla etusissa bootsit, muuten saattaisi olla aika reikäiset etujalat. ;) Muutenkin varsa tarvitsee ratsastajalta tässä vaiheessa todella paljon tukea, en ole esimerkiksi istunut täysin alhaalla sen ravissa, tai laukassa vielä ollenkaan. Hieman kevennetyssä istunnassa annan sille vielä enemmän tilaa selälle - eihän sillä ole vielä mitään lihaksia millä kantaa, joten täytyy tehdä kompromisseja näin alkuun, että hevosella olisi mahdollisimman mukava liikkua. Pikku hiljaa täytyy nyt vain aloittaa, ja paljonhan meillä on vielä töitä edessä, ei siitä mihinkään pääse. Ei kuitenkaan voi olettaa, että hevonen, joka kahden kuukauden päästä täyttää virallisesti neljä, olisi millään tavalla valmis. ;)

Meidän maneesin katolla on vielä aika paljon lunta - nyt on pari päivää ilmat olleet reippaasti plussan puolella, mikä aiheuttaa mukavan rytinän ja viuhun lumien tippuessa katolta. Tänään juuri kesken laukan lunta sitten tulikin alas, ja lapsi parka säikähti niin, että otti aika vauhdikkaat lähdöt. Heh. :D Ratsastin vain n. 20 minuuttia ja tarkoitus olisi jatkossakin pitää ratsastukset lyhyinä nuoren iän vuoksi.

Alla olevassa videossa pieni ääninäyte siitä, miltä kuulostaa, kun meidän maneesista tulee lumet katolta.. Siihen nähden varsa käyttäytyi kyllä suhteellisen järkevästi. :) Video kuvattu 8.3.2016, juoksutuspäivältä.
         

Tämän päivän säikähdys..On se vaan nopea kintuistaan. :P
         

Tästä se sitten lähtee, varsan koulutus nimittäin. Oikein mukavaa meillä on ollut kyllä tähän asti, ja olen erittäin tyytyväinen varsan käytökseen. Se on niin fiksu, että oppii kaiken todella nopeasti. Nyt liikutellaan varovasti alkuun. Tarkoitus olisi huomenna vielä mennä selkään, jonka jälkeen Hercules saa kävellä loppuviikon maastakäsin.

Pieni kooste tämän päivän ratsastuksesta. Rauhassa vielä tutustutaan toisiimme, joten turhan varovaisesti sitä tänään kyllä ratsastin.. :)
         

Vinskiä olen ratsastanut nyt useamman päivän peräkkäin. Se on ollut ihan super hyvä, ja olen pystynyt nostamaan sen kanssa jo vähän vaikeusastetta. Vastalaukassa alkaa olla jo tosi hyvä kanto ja tahti, aikaisemmin hankalia olleet väistöt sujuvat nyt oikein mallikkaasti ja olenkin alkanut tekemään väistöjä myös laukassa. Pikku hiljaa se kykenee jo kokoamaan, jolloin laukka-käynti siirtymiset ovat myös parantuneet huimasti ja se kykenee tekemään hienoja laukka-käynti siirtymisiä myös vastalaukasta. Näin ne pikku hiljaa kehittyy ja kehittyy, kun malttaa tehdä rauhassa ja huolella. Hevonen on erittäin positiivinen mieleltään ja suorittaa tasaisen varmasti myös niitä aikaisemmin sille hankalia asioita, joten sen kanssa on ollut ilo tehdä töitä. Hiljaa hyvä tulee, rakennetaan rauhassa se hyvä ja vankka pohja, jolloin ne temputkin tulee sitten, kuin itsestään. :)

Vinskin kanssa käytiin tänään tuulettamassa aivoja Pöyliövaarassa maastoillen. :) Toinen oli aivan innoissaan ja laukkasi tukka putkella. :)

10 kommenttia:

  1. No kyllä tuollaisen ujelluksen takia kylmäpäisempikin ottaisi vauhtia :D Ihan kamalan vauhdikas tuo säikähdys, ehkä mä vaan pysyttelen näissä "kaksi askelta sivulle ja tröööt" -suomenhevoslapsissa :'D
    Ps melkein 4v ei ole enää varsa, vaan nuori hevonen ;) Varsa on 0-1v, nuorikoksi sanotaan 2-4v hevosia ja nuoriksi siitä eteenpäin. Oli pakko päteä soryyyy! :') Häiritsee vaan niin kauheasti kun 4v:tä sanotaan varsaksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha niinpä, on tässä kyllä sitä ruutia, ja nopea liikkeissään. :D
      Joo tiedän, mulla nyt on vaan tullut ihan tavaksi sanoa tätä varsaksi, kun on niin lapsekas vielä. ;) Onhan tää ihan lapsi vielä, nuoreksi hevoseksi sitä tuntuu myös niin hauskalta sanoa, kun saa vasta viisi vuotiaana mennä nuorten hevosten luokkia. :P

      Poista
  2. Onpa kaunis hevonen tuo Hercules. :) Muistelisin, että joskus aiemmin kirjoitit hevoshaaveistasi, että seuraavaksi ostaisit jo sellaisen pidemmälle koulutetun hevosen. Missä vaiheessa mieli muuttuikin? :) On kyllä varmasti mukavaa kouluttaa oma heppa melkein alusta lähtien itse, tulee olemaan mielenkiintoista seurata tallaista projektia. Sullahan onkin jo paljon kokemusta erilaisista hevosista, tuleeko teille joku valmentaja jossain vaiheessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3
      Joo muistat oikein. Se mulla ja varmasti kaikilla tavoitteellisilla kilparatsastajilla on haaveena, mutta ei mulla ole niin suuria summia tavallisena talliaisena laittaa hevoseen.. Alunperin mun idea on ollut, että etsin laadukkaan nuoren jonka ammattilainen on laittanut alulle, ja sen kanssa mulla on helppo sitten jatkaa. Tällainen sitten löytyikin, ja olen kyllä tosi tyytyväinen, Hercules on ollut ammattilaisella ja sen kyllä huomaa. Se on hyvin opetettu ja fiksu ikäisekseen. :)
      Kiva, että jäät seuraamaan meidän matkaa :) Minttu käy Saksasta joka kuukausi Rovaniemellä. huhtikuussa ajattelin mennä Herculeksen kanssa Mintun silmien alle valmennukseen. :)

      Poista
    2. Kyllä Herculeksesta vielä hyvä tulee, edistytte pikkuhiljaa! :)Blogiasi on niin mukava seurata, kun kirjoitat hevosista niin ymmärtäväisesti ja rakastavasti. Onko Herculekselle keksitty vielä lempinimeä?

      Poista
    3. Ihana kuulla, kiitos palautteesta <3
      Herculesta sanotaan tallilla Herkuksi, mutta itse kutsun sitä ihan omalla nimellään Herculeksena, varsana tai minimiehenä :D

      Poista
  3. Onnea uudesta ystävästä! On kyllä sievä pikkukaveri :) Mukava päästä seuraamaan yhteistä taivaltanne. Ja täytyy sanoa että kiinnostaa tietysti myös kuulla Vinskin etenemisestä kouluratsun uralla, itsekin Vinskillä aika paljon aikoinaan ratsastaneena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon <3
      Ihana kuulla, että jäät seuraamaan. Vinskistäkin pitäisi saada nyt uusia kuvia, kun se on taas muuttunut kovasti. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset