15. kesäkuuta 2014

Mintun valmennukset 14.6.-15.6

Nyt on  taas antoisaakin antoisammat Minttu Pulliaisen kouluvalmennukset ratsastettu. Todella opettavaiset ja antoisat valmennukset todellakin. Sain taas huikean määrän lisää oppia Loton ratsastukseen!

Postauksen kuvista suurkiitokset Noora Uusitalo!




Eilen, eli lauantaina treenattiin miltein 1,5h, vaikka oli varattu aikaa yhteensä tunti. Heh, mikäs siinä!
Aloitettiin tekemällä pitkiä diagonaaleja väistöjä molempiin suuntiin. Jatkettiin parin toiston jälkeen väistöjä niin, että diagonaalin aikana tehtiin ensin jyrkkää väistöä, väistöstä siirryttiin loivaan sulkuun ja ennen uraa taas takaisin jyrkkään väistöön.
Ravissa tehtiin tosi nopeita, lyhyitä ja jyrkkiä väistöjä molempiin suuntiin. Minttu sanoikin, että väistöt ovat Loton bravuuri - se on sen mallinen rakenteeltaan, että sen on helpompi tehdä väistöä, kuin taipua.
Ravin jälkeen otettiin hetki käyntiä, ja sitten laukkaa. Laukassa tehtiin pitkille sivuille avoja, ja avosta sulkuun kohti keskihalkaisijaa. Aloitettiin niin, että otettiin vain pari askelta sulkua, sitten siirryttiin takaisin avoon. Oikeaan suuntaan sulut oli tosi helpot, joten voitiin jatkaa sulkua ihan uralta keskihalkaisijalle asti. Vasempaan kierrokseen oli alkuun todella vaikeaa saada taivutuksessa asetus rehellisesti läpi, joten jouduttiin työstämään vasempaan kierrokseen aika kauan aikaa. Lotto hangoitteli aika paljon vastaan asetusta haettaessa. Saatiin pitkän työstön, ja useiden toistojen jälkeen kuitenkin ihan kohtalaisia avoja ja sulkuja myös vasempaan kierrokseen, mutta ei puhettakaan, että olisin saanut tehtyä uralta sulkua keskihalkaisijalle asti. Toki taivutus säilyi, mutta ratsastettavuus ei ollut sitä luokkaa, että sulkua olisi kannattanut jatkaa hevosen alkaessa vastustelemaan. Tehtiin vasempaan suuntaan sitten vain niin, että otettiin avot pitkällä sivulla, siitä sulkuun ja sulkua muutama askel kohti keskihalkaisijaa ja takaisin avoon.




Lopputunnista Minttu kiipesi vielä Loton selkään kokeilemaan, että onko Loton hankaluudet minusta johtuvia, vai hevosesta. Minttu ratsasti Lotolla sitten n. 20min ja huusikin selästä käsin, että se on ehdottomasti Loton ongelma. Huh helpotus, olen aina syyttänyt ja soimannut itseäni, kun Lotto on vasempaan toisinaan niin paljon erilaisempi, kuin oikeaan. Mietin monesti, että se johtuu siitä, että mun vasen jalka on oikeaa heikompi, jolloin hevosen on helpompi heittäytyä sitä vasten, mutta toisin oli. Jotenkin tosi huojentavaa, ettei syy ollut minussa.... Lotto on ollut tosi pitkään oikein hyvä vasemmalle, joten olin oikeastaan tyytyväinen, että se nyt juuri valmennuksessa oli vähän hankala, sain oikeasti tähän ongelmaan tosi paljon apua. :)

Mintun kommentit Lotosta olivatkin toisaalta tosi hauskoja. Minttu sanoi, että Lotto on niin jäärä, voimakastahtoinen hevonen, ettei lainkaan ihmettele, miten mulla tuppaa olemaan sen kanssa joskus hyvinkin hankalaa. Osaan kuulemma peittää sen tosi hyvin, eli ei näytä pahalta ulospäin, kuin miltä se toisinaan saattaa selkään tuntua. :p
Lotto on siis niin voimakasluontoinen, että tahtoo leikkiä "draama-queenia" ja heittää hanskat tiskiin jos jokin asia on sen mielestä hankalaa. Lotolla on Mintun mielestä todella alhainen kynnys heittäytyä taistelemaan, eli sen henkinen sietokyky on aika alhainen. Loton pitäisi siis pystyä sietää paljon enemmän epämukaviakin tilanteita.
Hauskin kommentti Lotosta oli, että Mintun mielestä Lotto on kuin miesballeriina pitkine sukkineen ja meikkeineen, eli siis nainen miesten vaatteissa, vaikka onkin oikeasti ruuna - käyttäytyy kuin tamma. ;) Allekirjoitan tämän kyllä täysin, ihme tammaruuna. :D






Tänään, eli sunnuntaina mulle oli varattu 45min yksäri, joka myös venähti vähän reiluun tuntiin, heh! Jatkettiin eilisestä ravi avoilla ja suluilla. Verryttelyn jälkeen tehtiin pitkiä diagonaaleja väistöjä, tässä leikiteltiin tosi paljon asetuksilla ja taivutuksilla, eli täytyi varmistua siitä, että pystyn väistön aikana helposti taivuttaa sitä vuoroin liikkeestä poispäin ja vastaavanlaisesti liikkeen mukaan. Väistöjen jälkeen tehtiin pitkiä diagonaaleja keski- ja lisättyä ravia. Muutamat toistot otettiin tällä kaavalla, ja jatkettiin sen jälkeen pitkää sivua avoa, pitkän sivun puolessa välissä voltti, josta sulkua kohti keskihalkaisijaa. Aika pian vaihdettiin tehtävää taas siten, että voltista jatkettiinkin sulkua uraa pitkin. Lotto oli tänään niin paljon parempi vasempaan kierrokseen, kuin eilen. Saatiin tehtyä nyt tosi hyviä avoja. Minttu kehui Loton avoja oikein lennokkaiksi ja tasapainoisiksi, sekä tahdikkaiksi. Sulut meni ok, tehtiin kompromissi suluissa niin, että taivutettiin hyvin, mutta jätettiin asetusta hieman pienemmäksi, kuin normaalisti, eli helpotettiin tehtävää hieman Lotolle. Useiden toistojen jälkeen sulut paranivat koko ajan, ja lopulta saatiin oikein kelpo sulkuja tehtyä vasempaan suuntaan. Nyt Lotto ei taistellut vastaan, vaikka olikin pätkittäin sen mielestä hankalaa. Ratsastettavuus säilyi tänään myös vaikean paikan tullessakin, mikä on tosi hyvä!




Hetken käveltyämme otettiin sitten oikea kierros ja jatkettiin heti sulkuja niin, että avoa pitkää sivua, puolessa välissä puoli ympyrä ja sulkua uraa pitkin. Oikeaan kierrokseen tuntui niin lasten leikiltä, vaikka alkuun pariin otteeseen sössinkin sulun aloituksen kanssa, jolloin puoliympyrästä sulkuun siirtymisestä ei tullut niin sujuvaa. Hetken jälkeen saatiin kuitenkin oikeasta sulusta useita kertoja Mintulta arvosanaksi 7, wau! 
Minttu on niin ihana, kun osaa painostaa mua juuri tarvitsemallani tavalla. Pari kertaa tein n. 6,5 pisteen arvoisen sulun, ja Minttu tokaisikin että teeppä vielä muutama, tiedän että osaat vielä paremmin. :) Avoista saatiin Loton kanssa jokaisesta tasaisesti arvosanaksi 7,  avot olivat kuulemma tosi hyvät, tahdikkaat ja ilmavat.


Hetken käveltiin tähän väliin, ja sen jälkeen otettiin laukkaa. Aloitettiin heti vasemmassa, eli vaikeammassa kierroksessa, jolloin se ei pääse heti väsymään ja jaksaa paremmin. Tehtiin ensin 20m keskiympyrää, jossa haettiin sulkumaista asentoa, mutta ei otettu vielä vasenta taivutusta ja asetusta mukaan, ettei mene heti Lotolle liian hankalaksi - se asettuminen kun oli sille vähän hankalaa.
Eli ensin pieni taivutus ulkona, takaosa kulkee ympyrän sisäpuolella. Pikku hiljaa tästä pienennettiin ja pienennettiin ympyrää, koottiin laukkaa samalla kohti koottua laukkaa. Lotto alkoi aika kivasti relaamaan, kun ymmärsi idean, jolloin pystyin ottaa asetuksen ja taivutuksen sisään. 
Saatiin taas aika hartaasti työstettyä vasenta kierrosta, ja sitten kun hevonen oikein rentoutui ja taivuttaminen sisään oli helppoa, jatkettiin pienellä voltilla hetken verran avoa laukassa. Lotto oli nyt niin pehmeä ja helposti taivutettavissa vasempaan. Taisi jokin lamppu syttyä myös hevosen päänpäälle. :)




Oikeassa kierroksessa jatkettiin samaa, eli ensin iso keskiympyrä takaosa sisällä. Oikeaan kierrokseen otettiin heti taivutus sisään mukaan kuvioihin, kun taivutuksen ja asetuksen kanssa ei ole oikeaan kierrokseen mitään ongelmaa. Pienennettiin taas pikkuhiljaa ympyrää kohti 10m volttia. Tässä ympyrän pienennyksessä piti olla tarkka, että sain takaosan pysymään ympyrän sisäpuolella koko ajan. Kun ympyrä alkoi lähestyä volttia, annettiin hevosen hieman suoristua kaulastaan, ja pätkittäin asettua jopa hieman ulos. Näissä kokoamisissa ympyrällä, takaosa sisällä oli siis se idea, että saatiin Lotto rehellisesti käyttämään ulkotakajalkaansa, ja ottamaan painoa sille kunnolla. Vasemman kierroksen asetusongelmat heijastuvat siis siitä, että Lotto ei mielellään käyttäisi oikeaa takajalkaansa rehellisesti, ja vähän fuskaa pitämällä painoa hitusen liian paljon sisällä, siksi oikeaa lapaa on tällöin myös vaikeampi hallita. Oikea takajalka on siis voimallisesti Loton heikoin jalka, ja sitä täytyy nyt vahvistaa enemmän kotitreeneissä.

Aivan ihanat valmennukset siis, ja sain Mintulta nyt kotiläksyksi tehdä tosi paljon väistöjä vasemmassa laukassa niin, että takaosa on uran sisäpuolella, jolloin saan oikeaa takasta venymään ja enemmän alle. Tällöin se sitten pikkuhiljaa vahvistuu. Laukan kanssa oltiin saatu hyvää kehitystä viime kertaiseen, joten tästä on hyvä jatkaa. Minttu näkee Lotossa paljon potentiaalia, ja sanoikin mulle, että nyt mun pitää alkaa ratsastaa paljon ohjelmapätkiä kotitreeneissä, alkaa nostaa vähän tasoa kohti Vaativaa B:tä. Eli kotitreeneissä saatiin lisäohjeeksi treenata paljon pätkiä, ja koko rataa VaB:n radoista. Mahtavaa! :)

Tyytyväinen ratsukko treenien jälkeen <3






Lotolla on paljon ystäviä. :)
Huomenna Lotto saa hemmottelua - Outi tulee taas hieromaan Loton pitkästä aikaa. Lotto on ollut pitkään lihaksistoltaan todella hyvä, nyt jännitetään miten uusi treeniohjelma ilmenee lihaksistosta Outin näppeihin. :)


Onko jollain muillakin asetus- tai puoliero-ongelmia? Mitä vinkkejä itse olette saaneet samankaltaisissa tilanteissa?


2 kommenttia:

  1. Heippa! Mistä meiliosotteesta sut tavoittaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Mulle voi laittaa s-postia -> sanna.heimo@gmail.com. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset