14. kesäkuuta 2014

Treenit jatkuu

Loton vapaapäivien jälkeen ollaan jatkettu treenejä aika peruspohjalla. Vapaapäivien jälkeen hevonen ei ollut enää tippaakaan väsynyt, huomasi kyllä, kuinka parin päivän vapaat tulivat tarpeeseen kuuman hellejakson jälkeen - Lotto on nyt kuin uudesti syntynyt! ;)


Tiistai ja keskiviikko tehtiin Loton kanssa ihan perustreeniä, eli siirtymisiä, väistöjä, sulkuja ja paljon vastalaukkaa. Tiistaina ja keskiviikkona Lotto ei ollut mikään kovin hyvä ratsastaa, oli onnistunut keräämään itselleen sen verran virtaa, ettei oikein malttanut odottaa tarpeeksi. Keskiviikkona teetätin todella paljon siirtymisiä, jolloin heppa parani huomattavasti ratsastettavuudeltaan - malttoi odottaa, ja oli tosi hyvän tuntuinen!

Olen nyt parina päivänä leikitellyt vastalaukan kanssa, tehnyt paljon siirtymisiä askeleessa ja mahdollisimman paljon erilaisia teitä tasapainon kehittämiseksi. Ollaan mm. tehty "lumiukko" kuviota, 13m voltteja, kolmikaarisia, keskiympyröitä yms.. Lotto on kehittynyt vastalaukassa huikeasti ja vastalaukan ratsastaminen tuntuu nyt niin paljon helpommalta, kuin pari kuukautta sitten. Askelviiveen pidentäminen kotitreeneissä, Mintun ohjeiden mukaan, on kyllä tehnyt ihmeitä! Loton tasapaino säilyy nyt todella hyvin tiukemmissakin kaarteissa, ja on todella helppoa ratsastaa päätyihin kulmatkin vastalaukassa, ilman että tahti kärsii. Kokoaminenkin vastalaukassa on saanut uusia ulottuvuuksia, kun heppa on ihan tohkeissaan aina kokoamassa todella pienin avuin ihan piruettilaukkaan asti. Lotto on ollut tosi letkeä ja elastinen, kiitos miljoonien väistöjen ja vastalaukka treenien!




Käyntiväistöä


Aikaisemmin olin Loton kanssa hieman hukassa ravissa ja toisinaan pakka leviää ravissa - Lotto ei malttaisi odottaa, vaan tahtoisi aina posottaa keskiravia ympäri hallia. ;) Nyt parina päivänä olen saanut ahaa-elämyksiä kesken treenien ja pikkuhiljaa saanut parempaa ja parempaa tuntumaa myös ravin ratsastamiseen, ilman että hetken päästä menetän sen. Keskiviikkona ravin kanssa ei ollut enää mitään ongelmaa, tuntui ihan huikealta! Myös ravin kanssa on auttanut erittäin paljon sen "passagemaisen" ravin ratsastaminen, nykyään loppuraveissa Lotto tarjoaa itse jo passagemaista ravia, ja liitelee maneesissa - tuntuu upealta! :)

Tässä mennään ihan perusravia
Torstaina pidin Lotolla kevyemmän päivän. Ohjasajoin sitä ensin käynnissä ihan takaa, tehtiin paljon pitkiä diagonaaleja väistöjä käynnissä molempiin suuntiin. Lotto on ihanan lungisti aina ohjasajaessa, joten on ilo tehdä sen kanssa töitä myös tällä tavalla. Ohjasajamisessa on myös se hyöty, että oikeasti näkee takaapäin, miten hevonen käyttää itseään. Tehtiin paljon myös siirtymisiä keskikäynnistä lisättyynkäyntiin, Loton yliastunta tuntuu koko ajan vain kasvavan, lisätyssä käynnissä menee helposti jo rikki puolen metrin yliastunta - härregyyd, tällaista kun saisi radallekin jonain kauniina päivänä....
Lopuksi hölkkäytin Lottoa liinassa molempiin suuntiin jokaisessa askellajissa. Tehtiin laukassa myös hieman kokoamisia piruettilaukkaan asti, ja ravissa etsittiin passagemaista ravia. Pidin juoksutuksen oikein lyhyenä ja ytimekkäänä, jotta torstain liikutus olisi mahdollisimman kevyttä. Juoksutan aina ihan yhdellä liinalla, kahden ohjan juoksutus ei multa vielä onnistu, tuntuu että olen aina niiden kanssa solmussa.. :)



Eilen "viimeistelytreeni" ennen viikonlopun Mintun kouluvalmennuksia, eli hypättiin! ;)
Laitoin maneesiin vain kaksi estettä, molemmat toisille puolille pitkiä sivuja niin, että sain tehtyä hyvät lähestymiset niille. Toinen pysty ja toinen jättiristikko, jonka edessä ravipuomit välein 1,5m ja ravipuomien jälkeen 2,5m tälle jättiristikolle. Laitoin siis ristikon, jonka keskikohta oli alkuun 60cm, lopuksi n. 80cm. Jättiristikko siksi, että se vähän huijaa hevosta tekemään pyöreämpiä hyppyjä, kun näyttää isommalta, mitä oikeasti onkaan

Lotto oli aivan tohkeissaan, kun näki esteet maneesissa, se niin tiesi että pääsee hyppäämään!
Verryttelin ensin aivan rauhassa jokaisessa askellajissa, jonka jälkeen tultiin ihan pelkkiä ravipuomeja 1,5m väleillä. Parin toiston jälkeen lisättiin ristikko ravipuomien jatkeeksi, ja tulin ristikkoa siis ravista. Huhhuh, Lotto kevyesti tahtoi liioitella, liiteli taas miltei tolppien nokista, voin sanoa että sai aika hyvin olla mukana ettei jäänyt hypystä jälkeen. :D Otin ravilähestymisellä isoa ristikkoa molempiin suuntiin, ja muutamaan otteeseen nostettiin ristikko vähän isommaksi.
Jatkoin verryttelyhyppyjen jälkeen toisella pitkällä sivulla olevalle pystylle, tulin sitä ensin aika pienenä pariin otteeseen, jonka jälkeen nostettiin sitäkin pariin otteeseen. Otin pystylle lähestymisen aina laukassa, esteen jälkeen hetki suoraa, raviin ja sitten toiselle pitkälle sivulle ravissa ravipuomit + iso ristikko. Ristikon jälkeen nousi luonnollisesti laukka, jonka jälkeen oli helppo taas lähestyä pystylle. Lotto oli aivan onnessaa, meillä oli kyllä niin kivaa, sen huomasi kyllä taas Loton "pienistä" liioitteluista esteillä. ;)  Mulla niin harmittaa, kun ei ollut eilen ketään kuvaamassa, noh, ensi kerralla sitten!

(kuva viime kesältä)
Tänään ja huomenna meillä onkin Loton kanssa Minttu Pulliaisen kouluvalmennukset taas. Ihanaa päästä taas Mintun silmien alle, toivottavasti ollaan myös Mintun mielestä kehitytty edelliskerrasta. :)



2 kommenttia:

  1. Oot vaan niin taitava! Pääsette vielä pitkälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kauniista sanoista! :)
      Paljon tarvitsen vielä Loton kanssa apua - onneksi sitä varten on ihan mahtavat valmentajat olemassa. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset