10. huhtikuuta 2013

Jännittäminen jatkuu

Oi voi, kuolen kohta tähän jännitykseen,koska klinikka siirtyy ainakin ensi viikolle. Hepalle on tullut flunssa, eli siis vähän nuhaa ja yskää, eikä Ruotsissa klinikalla tehdä tällä hetkellä ostotarkastuksia, jos hevosella on flunssaa.
Ruotsissa pyritään minimoimaan ilmeisesti kaikki riskit tämän liikkuvan herpes-viruksen vuoksi, eikä hevosia saa liikutella muilla talleilla. Mielestäni tämä on jo hieman yliampuvaa, mutta eipä sille mitään voi. Onhan se parempi, että ollaan liian tarkkoja, kuin ei tarkkoja ollenkaan. Huoh.
Toivotaan, että heppa lakkaa niiskuttamasta mahdollisimman pian ,jotta se sit pääsis sinne tarkastukseen.  Ei se auta ,kuin odottaa, vaikka se ärsyttävää onkin.

Olen yrittänyt viihdyttää itseäni käymällä kaupungilla, ostelemassa uusia vaatteita. Värjäsin hiuksetkin punertavasta takaisin vaaleaksi ja varasin lauantaiksi ajan ihan ensimmäisiin ripsien pidennyksiin. Hui, kuinkahan minä tuhoan ne heti alkuunsa, kun en ole tottunut sellaisiin. Eipähän tarvi paljoa meikata sit enää. :)

Eilen sit käytiin Tiinan kanssa hoitamassa Wilssonia. Juoksutettiin sitä ensin ja sit Tiina punttas mut sen selkään. Jännitti ensin kauheasti, että heittääkö tää mut selästä, mut nätisti se käyttäytyi. Ravailin isolla estekentällä ympäri ämpäri ja sit lopetettiin. Hieno varsa-Wilssoni! :)

Huomenna meenki sit Hirvaalle ratsastamaan Ristolla ja pidän Eevalle + Lekalle vähän tuntia. Mukavaa, kun saa tekemistä. :)

Wilssonii




Lukijat: Kuinka te olette/tallillanne on varauduttu tähän herpeksen mahdolliseen leviämiseen? Mitä toimia teillä on tehty leviämisen estämiseksi ja hevosten turvaamiseksi? Oletteko rokottaneet omia hevosianne (jos teillä sellainen on) virusta vastaan tai muuttanut joitain tiettyjä tapoja? Estääkö virus tällä hetkellä valmentautumiset muilla talleilla, käykö kengittäjä vielä normaalisti vai onko hänen käyntinsä jäissä tällä hetkellä? Esittäkää omia kantoja ja mielipiteitä. :)

6 kommenttia:

  1. Itse olen tällä viikolla jättänyt käymättä toisella tallilla, jossa ratsastan erästä hevosta. Omalla tallilla järjestetään valmennuskurssi johon piti tulla muutama ulkopuolinen ratsukko, mutta tallinomistajat rajasivat kurssin nyt vain tallilaisille.
    Kai se on jokaiselle nyt vähän epäselvää että miten varovainen tässä pitäisi olla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei se auta ,kuin odottaa. Toivotaan ,et ens viikolla ollaan kaikki jo viisaampia :)

      Poista
  2. En usko että varovaisuus ampuu yli. Niin kauan kun ei ole just tarkkaa tietoa missä mennään niin on parempi olla kuskaamatta niitä hevosia tieten tahtoen ympäriinsä. Yks tartuttaa toisen ja niin edelleen ja kohta meillä on oikeasti joku ongelma. Toivotaan että mitään ei tapahdu mutta kyllä tähän kannattaa suhtautua tietyllä kunnioituksella :)

    VastaaPoista
  3. Terveisiä itä-suomesta, ikävä kuulla mitä Lorille tapahtui ja osanottoni suruusi. :(
    Itä-Suomessa on suljettu talleja käypäläisiltä ja yksi talli eristyksissä (Kuopio, varmistettu tautitartunta hermostotyypistä, hevonen lopetettiin).
    Omalla ja isoilla talleilla ulkopuolelle lähteminen / ulkopuolisten tuleminen talleille on kiellettyä, toiminta muuten normaalia esim. ratsastuskouluilla.
    Tauti on vaarallinen ja tappaa terveitäkin hevosia. Esim. Viron suunnalla ollaan "hälytystilassa" taudin takia. Etelä-Suomessa Ypäjällä on 2,4 ja 5 tallissa tautiepäilyjä jonka takia tallit ovat eristetty. Tapahtumia esim. Tammer Trophy on siirretty (Tampereen messuilla oli gp:n sijaan ainoastaan näytös) sekä kilpailuja on siirretty poikkeuksetta. DDT:n megakoulukisat peruuntuivat kun 80% osallistujista perui tulonsa.
    JA tautiinhan ei ole rokotetta joka takaisi mitään, rokote on vaikea saada ja suoja ainoastaan 3 kk. Vaaralliseksi taudin tekee sen vakavat hermosto-oireet ja aiheuttaa tammoille varsojen luomisia ja tarttumistapa on pisaratartunta, eli välittyy ihmisen mukana.
    Omalla kohdalla valmennusreissun jälkeen meni desinfiointiin omat ja hevosen varusteet, kuljetus- ja ruokintakalusto. Tallillamme on kantavia tammoja, emme saa liikkua valmennuksiin edes naapuritallille ennen kuin tallinomistaja antaa luvan. Yliampuvaa, -ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kiitos.. Teillä sielläpäin varmaan on pakko olla todella tiukat säännöt ja teot taudin leviämisen estämiseksi, eikös se sielläpäin nyt jyllää pahimmillaan? Meillä täällä Lapissa ei ole onneksi vielä havaittu virukseen viittaavia oireita, joten meilläpäin riittää, että vaihtaa vaatteet jos vaihtaa tallia. Olen tässä pikkuhiljaa tullut itsekin siihen tulokseen, että tällä hetkellä liian tarkka ja varovainen asenne ja toimintatavat ovat varmasti paras mahdollinen keino saada viruksen leviäminen ja tarttuminen ennaltaehkäistyä. Tekstissani kirjoitin, että Ruotsissa ollaan jopa niin tarkkoja, ettei edes klinikalle oteta vastaan, siksi kirjoitin "hieman yliampuvaa" koska lukemani mukaan, ruotsissa ei ole havaittu edes tätä virusta? Ja tietysti se nyt vähän ärsytti, kun joutuu taas odottamaan, mutta parempi näin. Toivotaan että tämä virus katoaisi yhtä nopeasti, kun tulikin.. Tsemppiä teille sinne "kaaoksen" keskelle ja pysykää terveinä. :)

      Poista
    2. Niin koko hevoskansa on varmasti varpaillaan, varsinkin ketkä kiertää kisoja paljon. Meilläkin oli isot aluekansalliset vajaa 200 ratsukkoa pyörimässä huudseilla juuri ennen taudista tiedottamista. Itämisajan (7-10 päivää) jälkeen veikkaan, että monessa paikassa huokaistiin jo vähän helpotuksesta. :)

      Kaverini on lähdössä Morris-kurssille, mutta lähtö on todella epävarmaa Ypäjän tilanteen takia, - tai edes se toteutuuko koko Morris... kurjaa.

      Ollaan niin lähellä Viroa, tänne tuodaan myös paljon itä-euroopan hevosia, varsinkin virosta.

      Te olette onneksi siellä onnen huomassa, ainakin voitte varautua ajoissa. :)

      Kiitos, me jatketaan harjoituksia ulkohiekkakentällä! Omassa tallissa onneksi kaikki terveitä, ainakin tällä hetkellä.

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset