25. huhtikuuta 2013

Ratsastustunnilla Lekan kanssa

Heippa taas.

Keskiviikkona oli siis Ruotsin hepalla se uusi ostotarkastus. Röntgenit ja muut on vihdoin ja viimein otettu, heppa oli ok. Kuvat lähetettiin tänään Laukaalle vielä katsottavaksi kertaalleen.
Huomenna saan tietää sit miltä ne näyttää ja näkyykö niissä mitään tavallisesta poikkeavaa.

Tiistaina olin vain kotona koko päivän, eilen eli keskiviikkona ratsastin Lekalla, Henna Hietalan pitämällä tunnilla.

Viime ratsastukselta kuvia


Alkuun ravailtiin rennosti alkuraveja, tehtiin jatkuvia diagonaali linjoja.
Ensin haettiin pyöreyttä ja rentoa asetusta kulmissa ja hyvät suoristukset kulmien jälkeen. Lekan kanssa piti ratsastaa hyvin takaosa alle läpi kulman, jotta hevonen pystyi rehellisesti taipumaan kulmissa koko rungostaan.
Lisättiin sit tehtävään lyhyille sivuille voltit ja diagonaalin puolesta välistä i:stä temponmuutos uralle.
Pelkkä temponmuutos potkaisten eteen ei riittänyt, vaan oltiin tarkkoina myös siitä, että liike on tarpeeksi ja selvästi eteen ja niin ,että myös tahti säilyy.  Leka teki tämän tosi hyvin, ja keskittyi kunnolla siihen mitä oltiin tekemässä, jolloin tehtävä tuntui todella mielekkäältä myös ratsastaa.

Hetken päästä alettiin tulla keskihalkaisijalle ja keskihalkaisijalta pohkeenväistöä uralle.
Tuntui jotenkin todella helpolta tehdä Lekan kanssa pohkeenväistöjä, koska Lorin kanssa silloin sen elinaikana oli vähän kommunikaatio ongelmia, että väistetäänkö sitä pohjetta vai ei.
Lekan kanssa ei ollut mitään tappelua. Vasemmalle väistettäessä piti jonkin verran hidastella tahtia ja olla todella tarkka siitä, että teen tarpeeksi puolipidätteitä väistön aikana ja jarruttelen vauhtia pois, että saan paremmin etuosan johtamaan väistöä ja asetuksen säilymään asetuksena, ettei kaula taipunut liikaa taivutukseen.  Parit kerrat Leka halusi lisätä vauhtia, ja teki tahtomattaan tehtävästä itselleen liian vaikean yrittäen kulkea väistön läpi liian "lujaa" jolloin tahti ja tasapaino järkkyivät ja väistöstä tuli haparoivaa ja kiireistä.
Parin toiston jälkeen Leka teki jo todella mallikelpoisesti ja kuunteli hienosti pidätteitä. Olin oikein tyytyväinen.
Oikeaan suuntaan oli huomattavasti helpompaa, koska oikeaan suuntaan vauhtia ei tarvinut hidastella, ehkäpä jopa päinvastoin. Oikea suunta oli ehkä hieman vaikeampaa Lekalle, koska se meni hieman hitaaksi pohkeelle, mutta hyviä väistöjä saatiin aikaiseksi. Oli huomattavasti helpompi väistättää sitä hiema "hitaana", kuin kiireisenä.



Väistöjen jälkeen tehtiin vielä muutamia voltteja ravissa, että saatiin hevoset taas rennoiksi ja tasapainoisiksi, jotta voidaan aloittaa laukkatyöskentely.

Kun hevoset tuntuivat rennoilta ja tasapainoisilta, otettiin kummassakin päädyssä lyhyen sivun keskeltä laukannosto, kolme pääty-ympyrää laukassa, samassa pisteessä takaisin raviin, kuin missä nostettiinkin laukka ja jatkettiin ravissa seuraavaan päätyyn.
Lekallahan ei ole vielä laukassa kokoamisastetta,  sen laukka on vielä aika reipasta, joten tämä harjoitus oli hyvä muttei liian vaikea, koska sen on helpompi laukata ympyrällä.
Ensimmäisten laukannostojen jälkeen annoin Lekan laukata suht reippaasti, jotta pääsee laukkaamisen makuun. Pikkuhiljaa aloin vaikuttamaan laukkaan pienin puolipidättein ja hidastelin laukkaa edes sen yhden askeleen verran, jotta saadaan vähän tahtia muutettua laukassa.
Leka teki ja yritti parhaansa, hieman iski hepalle väsy laukkaamisesta, jolloin laukka tippui useasti raville, muttei se vielä tässä tilanteessa ole paheksuttavaa. Jos laukka tippui raville, rauhoitin tilanteen ja sit nostin taas uudestaan laukan. Toki ratsastin Lekaa vielä vähän turhan hellästi laukassa, eikä pohkeet olleet tarpeeksi lähellä, eli  jos olisin ollut itse paremmin tilanteen tasalla, olisin voinut reagoida nopeammin, niin silloin laukka ei olisi ehtinyt tippua raville.  Olisin voinut itse olla vähän "tomerampi" ratsastaja laukassa.

Eiköhän ne oikeatkin nappulat sieltä löydy, kunhan ratsastan Lekalla vähän enemmän. Olen kuitenkin ratsastanut sillä vielä suhteellisen vähän. :)

Laukan jälkeen tehtiin vielä parit väistöt molempiin suuntiin ja lopuksi annoin mennä ravia eteen alas. Oli kyllä mukavaa ja olin ihan loppu tunnin jälkeen. Leka oli niin kiva taas. :)



Kyllä ottaa kunnon päälle, kun on ollut jo sen verran taukoa ratsastuksesta, että kunto on päässyt lopahtamaan. Ei se satunnaisesti ratsastelu paljoa auta kuntoa ylläpitämään. Pitäisköhän mun kohta harkita jotain lenkkeilyä vaikka?

Tänään en sit ole tehnyt kauheasti mitään. Töissä tuli tosi huono olo, kun söin sellaisen tuoresalaatin lounaaksi. Taisi olla pilalla tai jotain? Alkoi oksettamaan ihan hirveästi, joten oli pakko lähteä töistä vähän aikaisemmin.


Loppuun vielä tervehdykset Leevin kanssa ilta-auringossa. :)

Leevi <3

6 kommenttia:

  1. Rakastan tota sun kissaa! :)Toivottavasti ruotsin heppanen saapuis pian ;)

    VastaaPoista
  2. Kyllä kelpas taas katsella omat höpönassut! <3

    VastaaPoista
  3. Tiiät mistä saat lenkkeilyseuraa! :) Täällä olis heti 3 joista 2 on plösöjä ja 1 ikiliikkuja :D

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset