16. kesäkuuta 2013

Minttu Pulliaisen valmennukset

Nyt on takana siis kaksi antoisaa päivää Minttu Pulliaisen kouluvalmennuksissa.

Lauantaina tehtiin aivan perusjuttuja ja keskityttiin kaikista eniten vain siihen hevosen rentouteen ja liikkumiseen. Mintulla on todella omanlaisensa näkökulma siitä, minkälainen hevosen täytyy olla rentona. Vastaavanlaisessa valmennuksessa en kyllä ole koskaan ollut.

Ratsastettiin lauantain valmennuksessa (valmennus vähän myöhästyi ja meidän valmennus alkoi klo 21.40) puoli pitkällä ohjalla, alkuun käynnissä isoa keskikäyntiä ja haettiin hevoselle pitkä, rento ja pyöreä muoto, taivuttaen ja asettaen sisäkädellä reilusti sisälle, sisäpohje aivan edessä, ulkopohje aavistuksen taaempana. Ulko ohjan piti olla miltei löysä ja rento, ja aina, kun hevonen vastasi halutulla tavalla sisäkäteen, piti rentouttaa molemmat kädet ja ns. viedä hevosen päätä aina vain alemmas eteen, kuin mahdollista. Aina enemmän ja enemmän. Eli taivutus läpi ympyrän ja voltin, aina kääntää sisäohjalla ympyrällä ns. "Käännä, myötää heti ,kun hevonen antaa kääntyvän vasteen, käännä, myötää, käännä, myötää." Ja samalla piti aina aika ajoin rapsutella ulko kädellä hevosen säkää kohdasta, josta hevoselle tuodaan mielihyvää. Samasta kohdasta, mistä hevoset rapsuttavat toisiaan.
Kun haluttu vaste on saatu tarpeeksi useasti ja pitkään hyvä ja syvä työskentelymuoto, alettiin tekemään samaa ravissa. Eli rentous ja pyöreys.
Työskenneltiin isolla keskiympyrällä ja keskiympyrän sisään tehtiin paljon voltteja, jossa haettiin taas taivutusta ja reagointia hevoselta sisäohjaan, ulko ohja aina myödäten enemmän.
Tämä tuntui alkuun todella hankalalta, koska itselleni on aina kautta aikojen opetettu, että ulko-ohja ei myötää, vaan ulko-ohja on aina tuntumalla, sisäohja on taivuttava ja suuntaa antava, sekä palkitseva ohja, ulko-ohja on se kääntävä apu yhdessä ulkopohkeen kanssa. Nyt kaikki oli aivan päin vastoin. Mintullahan on siis tässä taivutuksessa ja kääntämisessä sisäohjasta se idea, että saamme ne hevoset taipumaan ja lyhenemään kyljistään. Eli vasempaan suuntaan ratsastaessamme taivutamme sisään, jotta saamme ulko kyljen rehellisesti pitenemään ja tämä on oivallista jumppaa hevosille. Näin saamme niistä notkeampia.

Lotto rentoutui yllättävän nopeasti, tuntui niin hassulta ratsastaa isoa ympyrää ilman ulko- ohjan tukea, ulko-ohja ihan rentona ja löysänä. "Taivuta, myötää, rapsuta, taivuta, myötää, rapsuta."
Mentiin aika kauan ihan tasaista vauhtia ravissa, haettiin hyvä tahti ja rentous koko ajan. Sitten, kun hevonen oli rentoutunut kokonaan, alettiin tekemään temponmuutoksia ja siirtymisiä ravin sisällä ylläpitäen tai ainakin yrittäen pitää se sama rentous läpi siirtymän.
Eli ensin normaalia harjoitusravia, sitten iiiisoa keskiravia. Ei siis haettu siirtymää harj.ravista keskiraviin salaman-nopeasti, vaan ennemminkin rauhallisesti pienellä avulla pyytäen, jotta rentous ei rikkoutunut. Lotto on todella nopea jännittymään joten tuntui, että kaikki piti tehdä slow moovisti. Saatiin todella hyviä siirtymisiä aikaiseksi harjoitusravista keskiraviin, mutta alkuun aina keskiravista takaisin harjoitusraviin eivät sujuneet ilman jännittyneisyyttä. Muutamien toistojen jälkeen kuitenkin Lotto pysyi rentona myös hitaampaan tahtiin siirtymisissä. Siirtymisissäkin siis piti aina pitää se pieni taivutus sisään, siirryit sitten ravista laukkaan tai ravista käyntiin yms.
Lauantaina ei otettu paljoa laukkaa, Lotto jännittyi todella paljon ensimmäisistä laukannostoista, joten silloin varsinkin tuntui todella vaikealta vain pystyä itse pysymään rentona ja rauhallisena, ilman täyttä tuntumaa suuhun. Eli periaatteessa laukkasin Loton haluamaa tahtia isolla ympyrällä (mentiin muuten aika kovaa...) ja yritin vain saada sen sisäohjalla pysymään ympyrällä, ja pikku hiljaa aina pienentäen ympyrää niin kauan, että se siirtyi itse raviin pysyen asettuneena ja rentona. Huh. Ensin ihan hirvitti, kun en saanut vaikuttaa ns. taaksevievillä avuilla tai pidätteillä juuri ollenkaan tähän laukan tahtiin, vaan melkein silmät kiinni toivoin, etten kuole. Lotto halusi mennä aika lujaa.. Huhhuh..
Laukkaamisen jälkeen haettiin ravissa taas sama rento kaula ja verryteltiin loppuun vaihdellen suuntaa paljon.
Lotto jaksoi tosi hyvin aamun kilpailuiden jälkeen vielä valmentautua, ei vaikuttanut ollenkaan väsyneeltä. Päin vastoin!

Tänään, eli Sunnuntaina (Klo 10.00) sit jatkettiin vähän siitä, mihin eilen jäätiin, eli alkuun taas käynnissä hevoset rennoiksi ja pitkälle kaulalle. Lotto oli heti alusta alkaen jo mukana, ja muisti heti mitä haetaan ja kulki erittäin rentona, pyöreänä, erittäin syvässä muodossa. Minttu ihmetteli itsekin, että kuinka pyöreäksi ja alas Lotto lähti valumaan, kun se on niin pystypäinen, ettei kovin monet noin pystypäiset edes pääse niin alas, kuin mitä se tänään meni. Kehuja siis siitä!
Ravissa Lotto oli tosi energinen ja viipotti hillitöntä keskiravia ympäri ympyrää, ja minä sit siellä yritin vain taivutella, kääntää ja rapsutella. Jonkin aikaa kaahotettuaan se kuitenkin rauhoittui tosi kivaksi ja rennoksi.
Ravin jälkeen siirryttiin taas hetkeksi käyntiin, ja tehtiin käynti-seis-käynti siirtymisiä ja näissä siirtymisissä piti yrittää säilyttää 100% rentous. Lotto oli tosi hyvä.
Käynnin jälkeen ravia ja haettiin ensin erittäin rento kaula, ja siitä hieman reippaampi tahti parin askeleen verran josta nostettiin laukka. Tällä kertaa saimme ottaa ohjat normaalisti käteen, kunnon ulko-ohjan tuntuma ja laukattiin reipasta laukkaa ympäri maneesia. Kaarteissa piti taivuttaa rungosta sisäpohkeen ympäri ja suoralla pitkällä sivulla taivuttaen aavistuksen ulos, ulkojalka työntäen hevosen runkoa uralta sisään ns. ehkä jopa poikittaen aavistuksen sisään. Tällä harjoituksella haettiin sitä täydellistä hevosen rungon suoruutta.
Lotto teki erittäin hyvin ja mallikkaasti tämän harjoituksen ilman minkäänlaista jännityksen häivähdystä oikeaan suuntaan, mutta pakka levisi vasempaan suuntaan..
Vasempaan suuntaan heti laukan nostettuani, Lotto kaahasi hirveän lujaa pää pystyssä menemään. Yritä siinä sit samalla asettaa ulos ja käyttää ulkojalkaa rungon viemiseen uran sisäpuolelle.. Huhhuh, ei onnistunut ei millään. Olin itse ihan kangistunut siellä selässä, kun Lotto laukkaa ihan täysillä ympäri maneesia, ja Minttu huutaa vaan, että "lisää vauhtia". Eipä siinä auttanut muu, kuin sydän kurkussa potkia vain vauhtia lisää. Iik.
Hetken päästä Lotto ei vieläkään ollut antanut tuumaakaan periksi, joten siirryttiin laukkaamaan pääty-ympyrälle Mintun ympärille taas löysäten ulko-ohjan, ja käyttäen taas vain sisäohjaa ja sisäpohjetta. Eli, "käännä, päästä, rapsuta ulkokädellä, taivuta, päästä, käännä.." Oli aika hurjaa touhua, Lotto ei tahtonut millään hidastaa vauhtia. Ehkä 10min päästä alkoi jo pientä rentoutta löytyä ja sain sen voltin kautta rauhoittumaan ja siirtymään raviin. Ravissa sama viipotus alkoi, mutta rauhoittui kuitenkin aika nopeasti.

Eli alkuvalmennus meni erittäin hyvin, mutta loppu valmennus meni ihan plörinäksi. Aika ristiriitaiset tuntemukset tällä hetkellä, kun miettii näin jälkeenpäin valmennuksen asioita ja neuvottuja ohjeita. Mutta jos joku nyt kysyy, menenkö jatkossakin myös Mintun valmennukseen, vastaan ehdottomasti KYLLÄ. Oli tuo niin mielenkiintoista ja hevosystävällistä kuitenkin, että jäi ihan koukkuun uusiin oppeihin, vaikka välillä kaikki tuntui vaikealta ja oudolta.
Saimme kaikki valmennettavat kotiläksyjä, joita harjoittelemme ahkerasti ennen seuraavaa valmennusta. Loton kanssa pääpainotus siinä rentouden säilyttämisessä läpi siirtymien.

Tänä viikonloppuna emme hirveästi keskittyneet ratsastajan istuntaan, (mikä ei haitannut näin ensimmäisellä kerralla, koska hevosessa oli niin paljon työtä) mutta sitä enemmänkin käsien ja hartioiden rentouttamiseen, jotta saamme sitä kautta entistäkin rennomman hevosen.
Taika oli ahkera, ja kuvasi pitkiä pätkiä valmennustani molempina päivinä.
Videolla olen erittäin kauniissa etukenossa, mutta niin olivat kaikki muutkin. On vain niiiiin vaikeaa varsinkin alkuun yrittää muistaa pysyä itse pystyssä, samalla kun viet sisäkädellä ja ulkokädellä hevosen nenää lähemmäs ja lähemmäs maata ja polvia. Sitä ns. "eläytyy" ja yrittää auttaa jopa itsekin sitä hevosta sinne alas.
Minttu sanoikin, että sitten on paljon helpompi hakea suoruutta itselleen, kun hevonen on oppinut olemaan rentona. Joten antakaa siis anteeksi minulle. ;)
Ensi valmennuksessa pääsemme varmasti jo keskittymään myös ratsastajaan ja istuntaan enemmän.

Tässä n. 7min videota kahdessa osassa tämänpäivän valmennuksesta, toivottavasti jaksatte katsoa. Kannattaa laittaa äänet isolle, jos haluatte saada selvää mitä Minttu puhuu. :)





Tässä vielä linkki Mintun blogiin. Kannatan lukemaan, erittäin mielenkiintoista ja täyttä asiaa. 

 
Kuka jaksoi katsoa? Herättikö mitään ajatuksia tämä valmentaja? Onko jollekin jo ennestään tuttu? :)

1 kommentti:

  1. Valmentaja ei ole tuttu, mutta tyyli on! Ite ainaki olen kokenu sen erittäin hyödylliseksi ja hyväksi tapaa ratsastaa hevosta rennoksi ja pyöreäksi.

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset