14. kesäkuuta 2013

Ylä ja alamäkeä

Taas mennyt muutama päivä viime postauksesta. Olen ollut vaan niin väsynyt ja kiireinen, ettei ole ollut aikaa istahtaa koneen ääreen.

Maanantai vierähti Helsingissä. Kävin kolmikantaisessa arviointikokouksessa siis "viimeistelemässä" Myynnin ammattitutkintoni. Pääsin hyväksytysti ja hyvin arvosanoin kaikki osa-alueet läpi ja sain vielä kehuja tähti oppilaana. Mahtavaa! Olen kyllä nyt niin iloinen ja helpottunut siitä, että vihdoin tuo koulu on ohi ja mulla ammattitutkinto kourassa. Huh.

Lotto sai siis oleskella vielä maanantain.
Tiistaina ratsastin kevyesti isolla kentällä. Isoa ravia ja isoa laukkaa. Lotto oli aika virkeänä kahden vapaan jäljiltä ja innostui jopa "köyrimään" laukassa. Hauska.
Lopuksi vuosien takainen ystäväni Hanna, kävi vähän Loton selässä ja hyppäsi muutaman kerran paria estettä. Lotto oli aika energinen, mutta Hanna ratsasti hyvin. Hannan kanssa joskus aikoinaan ratsasteltiin Pomppua (entinen ylläpitohevoseni) yhdessä, silloin, kun aloin sitä vuokraamaan. Eli n.8v sitten?

Loton kanssa laukkaillaan tiistaina
Lotto ja Hanna tiistaina
Keskiviikkona ratsastin Lotolla, Loton elämänsä ensimmäistä kertaa kangilla. (huii)

Oletin, että Lotto ei ehkä ensin hyväksyisi kahta kuolainta yhtä aikaa tuntumalla, joten tein alkuverryttelyt ihan pelkällä bridongilla ja annoin kankiohjan olla löysänä kaulalla. Lotto oli alusta asti heti tosi kiva ja letkeä + pyöreä, joten alku verryttelyn jälkeen otin sit molemmat ohjat käteen ja aloin taivuttelemaan sitä ja "siedättämään" ensin käynnissä. Eipä se välittänyt sen taivaallista, joten alettiin sit heti treenaamaan pikku pätkiä lauantain radoista.
Ratsastan siis lauantaina paikallisissa harjoituskoulukilpailuissa. Valitettavasti HeA luokkaa ei järjestetä, joten mennään Loton kanssa sit HeC ja HeB. HeC saa olla ns. "verryttelyluokkana", kun se on niin helppo. :)
 Lotto oli kyllä tosi kiva, vaikka pätkittäin se yhä jännittyy edestä. Kyllä siihen menee aikaa, että se oppii tuntemaan minut ja minun avut.
Ratsastin sen kanssa sitä HeB:n rataa läpi ja meni oikein hyvin. Olin tyytyväinen.

Höpötän ilmeisesti Lotolle jotain auringosta sokaistuneena. Lotto näyttää tosi isolta, koska Taika otti kuvat alhaalta käsin. :)
Aurinko häikäisi mukavasti tätä kuvien ottoa.
Hieno Lapsi. Kyllä siitä vielä hyvä tulee. :)
Torstaina kaikki ei sit ihan mennytkään niinkuin elokuvissa. Ratsastin ihan perus remonttisuitsilla + normi nivelellä. Alkuun Lotto oli todella kiva, siis TODELLA kiva ja ihan pyöreä ja rento. Ravissa tein isoja ympyröitä, voltteja, kolmikaarista, pari diagonaalia keskiravia ja paljon suunnanmuutoksia. Laukassa annoin laukata alkuun reippaasti tehden isoja ympyröitä ja pitkillä sivuilla asetin aavistuksen ulos, ja annoin löysän sisäohjan. Heppa oli tosi miellyttävä.

Verryttelyn jälkeen se "alamäki" sit alkoikin. Ratsastin pariin kertaan ihan vaan sen HeCn radan läpi, eikä mulla ollut enää kontrollia hevoseen lainkaan. Se jännittyi aivan kauttaaltaan yhtäkkiä, alkoi kyyläillä nurkkia sekä maneesiin tullutta issikkaa. Ei kuunnellut enää puolipidätteitä, ei istuntaa vaan porskutti vaan menemään ja "vei" mua. Koskaan, ei koskaan ole HeC:n ratsastaminen tuntunut noin vaikealta! Siis ihan käsittämätöntä. Jätin radan sit hetkeksi sikseen ja aloin tehdä laukka- ravi siirtymisiä. Siinä se protestoi nostamalla pään taivaisiin ja puremalla kiinni kuolaimeen välttääkseen kaiken tuntuman suuhun vaikka suurimmaksi osaksi pyysin siirtymään laukasta käyntiin pelkällä istunnalla. n.15min jälkeen kuitenkin tajusi sen,mitä hain, ja meni sit tosi kivasti ja pyöreästi myös läpi siirtymisien. Olin jo huokaisemassa helpotuksesta, et nyt se vihdoin tajus, mut ei.
Laukkaamisen jälkeen se taas sähläsi omiaan täysin pingottuneena ja jännittyneenä. Ei auttanut oikein mikään. Yritin sit itseni rauhoitella ja ratsastin ihan "löysin rantein" eli mahd. rennosti ja leppoisasti HeB:n radan läpi. Ihan ok se meni, mut ei miltään hyvältä kyllä tuntunut. Pätkittäin tuo hevonen on niin mahtava, mutta tuo turha jännittyneisyys ja alta karkuunjuokseminen on tosi vaikea saada kitkettyä pois..Se vaatii paljon aikaa..
Täytyy siis kokeilla ratsastaa se ihan eteenalas rennosti ja tehdä kaikkea kivaa, niin sit ehkä kisoissakin voisi mennä ihan ookoosti. Kuitenkin onneksi harkkakisat ovat, eli voidaan mennä ihan vaan rennosti siellä. Pääasia on kuitenkin nyt se, että Lotto näkee toisen kerran kisa-aidat ja saa taas yhden kokemuksen (toivottavasti hyvän) lisää. Huoh..

Alan yhä enemmän ja enemmän pohtia sitä, että onkohan sillä nyt siellä suussa jotain, esim piikkejä, portaita tai aaltoja, kenties heiluvia hampaita yhä? Kun se protestoi niin paljon aina ohjastuntumaa tai erillisiä puolipidätteitä. Onneksi kohta puoliin pitäisi Hirnuvan Hampaan- raspaajan tulla taas hoitamaan meidän tallin hevosia. Harmi vain tää odottelu, olisi kivaa jo tietää, sit olisi yksi huoli taas vähemmän ja saisin tietää, et miltä sen suu näyttää. Hierojankin ajattelin tilata heti ensi viikolle, saa sitäkin kautta sit tietää, et onko sen lihaskunto ok, tai onko sillä jumeja. On tää hevosen omistaminen välillä yhtä hulluutta. Mut kyllä se sit aina palkitseekin. Täytyy nyt vaan niellä nää alamäet, kyllä ne ylämäetkin sieltä tulee, kun on tullakseen. :)

Tänään ratsastin Lotolla gramaaneilla. Alkuun isoa ravia, selvät taivutukset ja kunnolla pohkeen ympäri. Isoja ympyröitä, voltteja, pohkeenväistöä, kolmikaarista. Lotto oli ihan erilainen, kuin eilen. Tosi kiva.
Ravailin aika pitkään ja hain vain pehmeyttä ja rentoutta. Onnistuin siinä paremmin, kuin odotin. Peilistä ja tietysti omin silmin näin, kuinka gramaanit vain roikkuivat löysinä, niin rento se oli.
Ravi- laukka, laukka-käynti siirtymisiä ja sain Loton pysymään rentona tosi kivasti läpi siirtymisten ja keskittymään kunnolla mun antamiin apuihin. Nosti laukat nätisti ja malttoi odottaa rauhassa apuja.
Laukkasin sit molempiin suuntiin pääty-ympyrällä rauhallista harjoituslaukkaa parisen ympyrää, kunnes totesin sen olevan oikein hyvä. Ratsastin molemmat radat kerran läpi. Ei suurta ongelmaa tänään. Heti, kun olin mennyt HeB radan läpi kerran ja heppa oli kiva, aloin heti ravailla loppuraveja. Ei ollut syytä jatkaa enää treenejä, koska Lotto oli niin kiva tänään. Nyt peukut pystyyn huomiselle. Mitään sen suurempaa en odota, kuin vain sitä, että saan sen pidettyä hereillä avuille kilpailuissa ja suht rentona. Jos saan sen pysymään hallittavissa ja mulla on hyvä tatsi sillä ratsastaessani, niin sit ollaan ainakin voitettu itsemme. :)

Ensi viikolla olisi tarkoitus pitää pari hyppypäivää ja treenata 20.6 oleviin tallimme estekilpailuihin. Jännää! Saa nähdä mitä tästäkin tulee, kun henkeen ja vereen kouluratsastaja laitetaan estekisoihin monien vuosien jälkeen. Haha! :D
Niin ja tietysti nyt huomenna illalla klo 21:00, meillä on Loton kanssa molempien ensimmäinen Minttu Pulliaisen kouluvalmennus! Lotto saa huomisien kisojen jälkeen tarhailla loppupäivän, et jaksaa sit illalla vielä treenata. Sunnuntaina menemme myös Mintun silmien alla aamulla klo 10:00. :)

4 kommenttia:

  1. Noista kuvista näkyy hyvin tuo teidän satula ja alkoikin kiinnostaa, että minkä merkkinen se on? Miltä nuo isot polvituet tuntuu käytössä?

    VastaaPoista
  2. Satula on Bates Innova Extended. Luonnollisesti alkuun satulassa tuntui oudolta, mutta sit kun siihen tottui niin on kyllä mahtava satula! Varsinkin isoliikkeisen hevosen kyydissä on paremmin "läsnä" istunnalla tämän kanssa. :) tää satula on periaatteessa tarkoitettu isoliikkeisille hevosille. Isot polvituet ns. pakottavat jalat oikeaan asentoon. Joillekin ratsastajille tämä satula ei sovi ja joillekin sopii. Kannattaa testata, sit sen näkee :)

    VastaaPoista
  3. aatteleppa parin vuoden päästä ku luet näitä juttuja, nii et varmasti usko näkemääs ku sulla on sitte nii hieno heppa jo ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, kun olet kannustava! Toivotaan ,että niin käy :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset