28. maaliskuuta 2014

Mahtavat valmennukset!

Nyt on takana ihanat ja erittäin opettavaiset Minttu Pulliaisen, sekä ihanaakin ihanamman Minna Lindströmin valmennukset!

Postaustaukoa ehti taas kertyä viikon verran. Tämä ei ollut alunperin suunniteltua. Mulla taas osui sellaiset työvuorot viikon verran, että olin ympäripyöreitä päiviä tallilla, kun töiden lisäksi hoidin ja Loton, sekä kävin valmennuksissa. Voitte arvata, että ei kauheasti riittänyt aikaa tai jaksamista istahtaa blogin pariin. Mulla on nyt jotenkin tosi vaikeaa suoltaa ajatuksia tekstille, joten pahoittelen jo valmiiksi, jos tää postaus on vähän sekava. :P

Lauantaina ja sunnuntaina oli Minttu Pulliaisen kouluvalmennukset, ratsastin niissä Saaralla.
Tehtiin molempina päivinä aikalailla samaa, kuin mitä tehtiin edellisessä valmennuksessa.


Lauantaina en oikein saanut Saaraan hyvää tuntumaa, tähän ei toki auttanut myöskään se, että kuukauden takaisen valmennuksen jälkeen ehdin ratsastaa Saaralla siis vain kerran ennen seuraavaa valmennusta.
Haettiin valmennuksen alussa heti hyvää keskikäyntiä, tässä tarkkana, ettei yhtään jää lukitsemaan kädellä kaulan liikettä. Kaula on hevosen tasapainoelin käynnissä, eli mitä enemmän kaula liikkuu eteen taakse, sen isompaa käyntiä luonnollisesti saadaan. Eli käsi elää eteen taakse harjan myötäisesti kaulan ja käynnin liikkeen mukaisesti kuitenkin niin, että ohjaa ei päästetä roikkumaan, vaan säilytetään silti tuntuma.
Käynnin jälkeen jatkettiin tekemällä nopeita käynti- ravi siirtymisiä. Siirtymisien jälkeen jatkettiin isoilla ympyröillä hakemaan aktiivisempaa sisätakajalkaa nopeuttamalla sisäpohkeella ja siirtämällä hevosen etuosaa avomaisesti uran sisäpuolelle. Vasempaan suuntaan Saara oli tosi hyvä, oikeaan saatiin pieni taistelutanner aikaiseksi, kun hevonen tahtoi olla vähän keskisormi pystyssä.
Hartaasti toistoja tekemällä Saarakin yhtäkkiä vain loksahti, ja sen jälkeen oli tosi vaivatonta ratsastaa sitä. Ehkä se tarvitsee hieman sievää painostusta, ja useita toistoja vaikeassakin asiassa.



Sunnuntaina jatkettiin saman kaavan mukaisesti, mutta otettiin loppuun laukannostoja. Saaran kanssa saatiin tehdä tosi monia toistoja, jotta saatiin korrekteja ja kauniita nostoja. Lopputunnista haettiin aktiivista takaosaa kokoamalla laukkaa pitkäjänteisesti ja rauhassa useiden toistojen myötä. Saara lopputunnista kokosi todella upeasti, ja siihen oli hyvä lopettaa.


Lotto oli viikonlopun ihan sikahyvä ratsastettava. Aloitettiin treenit pikkuhiljaa ottaen kaikki askellajit läpi. Sunnuntaina mun oli ihan pakko hifistellä, ja testailin ravisulutkin pitkästä aikaa läpi, ja kaikki sujui loistavasti. Lotto teki todella helposti ja vaivattomasti. Tehtiin laukassa yksi vaihtokin, ja se vaihto oli tosi makea, iso ja ilmava, täydellisen puhdas kouluvaihto! Wau!


Maanantaina koitti sitten jännittävä päivä, nimittäin Minna Lindströmin valmennuksien ensimmäinen päivä. En ollut koskaan Minnaa aikaisemmin nähnyt, joten oli aika jännittävää lähteä Loton kanssa hänen silmiensä alle. Mulle ja Lotolle oli varattu 60min yksityistunti.

Aloitettiin valmennus alkuun kertomalla Minnalle vähän taustoja. Mitkä asiat ovat helppoja, missä vaikeuksia yms. Kerroin heti alkuun, että Loton kanssa suurin ongelma on rentouden säilyttäminen.

Lähdettiin maanantaina ratsastamaan ainoastaan sillä idealla, että saadaan hevoselle mielekästä tekemistä, ja että saadaan se säilymään rentona.
Alkuun tehtiin keski-ja lisättyä käyntiä keskiympyrällä. Tässäkin tarkkana, että käsi elää ja joustaa kaulan liikkeen mukana. Käynnissä piti alkuun tunnustella hevosta, mitä käyntiä se minulle tarjoaa, mitä minun täytyy tehdä säilyttääkseni haluttu käynti? Tässä Minna tarkoitti sitä, että kuinka monta apua joudut yhtäaikaisesti käyttää, jotta saat halutun käynnin. Tarkoitus oli siis saada hevonen itse haluamaan kävellä isoa keskikäyntiä ilman, että ratsastajan täytyy vaikuttaa siihen juuri millään lailla.

Loton kanssa tämä oli aika helppoa, koska se tahtoo jo itse luonnostaan kävellä tosi isoa käyntiä. Saatiin kuitenkin ajatuksella ja pehmein avuin Lottoa lisäämään keskikäyntiä niin, että yliastuntaa oli jo pelkässä keskikäynnissä yli 40cm!


Käynnin jälkeen Minna ilmoitti tänään haluavansa vain täydellisiä siirtymisiä. Minna jakeli pitkin valmennusta pieniä tiedonjyviä sieltä täältä, mitkä helpottavat treeneissä esim. siirtymisien ratsastamista. Mun on tosi vaikea pukea sanoiksi näitä Minnan valmennuksia, ne vain täytyy itse kokea, sen verran mahtavaa oli!

Eli periaatteessa käynnistä siirrytään raviin silloin, kun ulkoetujalka on maassa. Vastaavanlaisesti ravista voi siirtyä samalla kaavalla käyntiin. Ravista laukkaan myös silloin, kun ulkoetujalka on maassa, koska silloin on hevosella jo valmiiksi ns. laukka-asento, eli ulkotakajalka jo valmiina polkemaan, ravin mukana tasapainottava kaula jo lievästi asettuneena sisään.

 Tällä kaavalla tehtiin siis siirtymisiä jokaisessa askellajissa. Loton kanssa saatiin ihan mielettömän upeita ravi siirtymisiä, jotka heti siirtymisestä jatkuivat laajoilla isoilla askelilla. Käynnistä raviin siirtymisissä Lotolla meni aikaa järjestää sen kroppa  vain murto-osa sekuntia. Aika vähän siis!

Jatkettiin ravi siirtymisten jälkeen ravi-laukka siirtymisillä. Lotto reagoi tosi hyvin apuihin, ja saatiin hyviä laukannostoja aikaiseksi, kuitenkin hiottiin niitä valmennuksen edetessä vielä lisää. Laukasta otettiin aina siirtyminen käyntiin, ja Lotto oli ihan huippu! Melkein ajatuksella vain kokosi itsensä käyntiin, ja siirtymisessä käynti jatkui heti laajana keskikäyntinä, hevonen täysin rentona.

Lopuksi tehtiin laukannostoja vielä käynnistä. Viimeinen laukannosto oli niin hyvä, että ihan valmentaja meinasi lentää pyrstölleen. Lotto kokosi itsensä aivan ylös selästään, paino täysin takaosalla ja nosti laukan täysin rentona, mutta todella vahvana. Minnakin kehui, että tuollaista laukannostoa hän ei ole nähnyt 20 vuoteen, jossa hevonen järjestelee kroppansa noin taitavasti.


Valmennuksen jälkeen saatiin Loton kanssa tosi paljon kehuja Minnalta. Minna kehui istuntaani kauniiksi, jolloin oli melkeinpä minun vuoroni lentää pyrstölleen.
Lotto sai myös erittäin paljon kehuja siitä, kuinka kauniit liikkeet hänellä on, ja kuinka itsetietoinen se on omasta kropastaan. Tällaisia hevosia on kuulemma harvassa, jotka hallitsevat kroppansa niin varmasti kaikissa tilanteissa, kaikissa askellajeissa ja siirtymisissä.


Tiistaina jatkettiin vähän samalla ajatuksella. Kuitenkin nyt tehtiin paljon siirtymisiä askeleessa, eli koottiin askelta, ja sen jälkeen kevyt eteenratsastus. Koottiin Lottoa pääosin ravissa, ja ette usko mitä Lotto teki... No passagea!! Wau siis ihan huikeaa!!

Ravikokoamisten jälkeen jatkettiin laukannostoja samalla kaavalla, kuin edellisenäkin päivänä. Hyvien nostojen jälkeen jatkettiin laukkaa isolla keskiympyrällä. Lotto oli aivan ihana Minnan valmennuksissa, säilyi koko ajan rentona ja kuuliaisena.
Lopputunnista tehtiin ravissa vielä lisäyksiä pitkällä diagonaalilla. Ajatus tässä oli se, että periaatteessa mitään muuta apua ei tarvita, kuin käden myötäys ja pieni tuki jalalla.
Lotto teki ihan mahtavia lisäyksiä! Saatiin niin upeaa ravia, että oksat pois!!


Minna meinasi pyörtyä, kun Lotto teki niin mieletöntä lisättyä ravia. Hän sanoikin, että ei voi kuvitella että hevonen pystyy tuollaiseen ja ei ole kuulemma nähnyt vastaavaa. Minna oli aivan onnessaan ja niin mielissään Lotosta, että tunnin päätteeksi kyseli, mistä vastaavanlaisia hevosia oikein löytää - haluaa itselleen samanlaisen. ;)
Minna sanoi valmennusten päätteeksi vielä, että Lotolla on todella upea, luonnostaan tahdikas ja laaja ravi, se on niin itsetietoinen omasta kropastaan että kaikki vaadittavat asiat ovat sille silkkaa leikkiä - varsinkin kokoamiset. Lotto kirjaimellisesti hyppäisi vaikka kuuhun, jos osaisi vain pyytää. Minna sanoikin, että Lotosta tulee vielä todella upea GP:hevonen. :) Ihanaa!!


Eli aivan mielettömät valmennukset takana, ja en voisi olla onnellisempi! Minna Lindströmin oppeja on todella vaikeaa pukea sanoiksi, koska kaikki on niin fiilispohjaista. Minna painottaakin juuri sitä, että millään hevosella ei ole samoja apuja, vaan ne täytyy vain etsiä ja löytää, jotta niitä voi käyttää. Joku hevonen nostaa laukan ulkojalasta, joku hevonen sisäjalasta, joku hevonen pelkästää sisäistuinluulla ymsyms. Loton kohdalla tiistain valmennuksessa huomattiin, että Lotto nostaa laukan pelkästään sillä, että katson sen sisäetujalkaa. Aika mageeta! :)



Lotto sai tässä tarkoituksella olla pidemmässä muodossa. Aika hienosti ylämäkeen silti! :)
Järjettömän paljon sain taas apua Loton kanssa, ja työkaluja jatkoa ajatellen. En voi muuta sanoa, kuin kokekaa itse Minnan valmennukset, niin tiedätte mitä tarkoitan! Aivan mahtavaa kertakaikkiaan! Nyt vesikielellä odotetaan Minnan seuraavia valmennuksia!



Valmennusten jälkeen keskiviikkona tehtiin vastapainoksi tosi rento treeni. Ratsastin Loton ihan vain eteen alas hackamorella. Lotto oli tosi kiva, vaikka säikkyikin jonkin verran maneesin katolta rytinällä putoavia lumia.

Tänään Lotto saa olla kevyellä. Fanni lupasi hoitaa Loton, ja käydä sen kanssa maastakäsin maneesissa vähän kävelemässä. Minä pyhitän päivän blogille ja kotona hengailulle.  Ah, ihanaa!



Kävin eilen myös putteilemassa tallimme suomenhevosella. Oli hauskaa viilettää ilman satulaa, hihi! :)


 Mitäs teille kuuluu? :)


14 kommenttia:

  1. Hyvä te! Hyvin kirjoitettu, ei ollut yhtään sekava niin kuin alussa varoittelit ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Haha jee, olin varma ettei tähän postaukseen tule päätä eikä häntää. :D

      Poista
  2. Voi kun on ikävä sinne! Olis niin ihanaa päästä taas käymään loton selässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuu tänne vaan! Tällä kertaa Lotto olis ihan kivasti kehittynyt kesästä. :D

      Poista
  3. Upeaa että olette saaneet Loton kanssa noin paljon onnistumisia ja kehuja valmennuksessa. Niillä jaksaa taas varmasti pitkälle! Hieno parihan te olettekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, nuo kehut kantaa taas pitkälle! Ihanaa, kiitos! :)

      Poista
  4. Olen ylpeä sinusta ja pikku-pojasta <3

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa ihan loistovalmennuksilta =) Harmi ettet saanut videota Loton passagesta! On varmaan ollu mahtava fiilis. Mulla ainakin tulee välillä super-onnistumisenhetkinä mieleen vaan, että "And it's mine, all mine!!!" =D
    Olit ihan hyvin saanu kirjoitettua valkkujen sisällöstäkin, ei yhtään sekavaa.
    Ja kiitos vaan paljon tuosta "etujalkavinkistä" siirtymisissä, heti kokeiltiin =) Varsinkin laukannostoihin toi meille selkeästi täsmällisyyttä. Sen sijaan, että olisin ajatellut, että C:stä nostan laukan, niin teinkin niin, että mietin "kolmen askeleen päästä kun uej on maassa, nostan laukan" ja kappas, sehän toimii =) Yleensä nimittäin se laukka ei meillä ole noussut siinä C:ssä vaan pari askelta sen jälkeen...
    Ja jos tää ei ollut sekavasti selitetty niin ei mikään... =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, harmittaa ihan hirveästi kun en saanut tiistaille ketään kuvaamaan. :(
      Oli kyllä ihanat valmennukset!

      Ihan mahtavaa, että kokeilit käytännössä ja vielä mahtavampaa että hyödyit siitä, juuri noin!! :))
      Ei ollut kyllä yhtään sekava, kiitos paljon kommentista, mulle tuli tosi hyvä mieli tästä! :)

      Poista
  6. Oli keskiviikkona niin huippua kun teetit meillä noita samoja harjoituksia! Saara ei kyllä mulla mene ihan noin hienosti mutta harjoitellaan, harjoitellaan... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinpä! Saarakin tajusi tuon idean kyllä tosi hyvin! Oli niin huippuja neuvoja että päätin hyödyntää niitä myös tuntienpidossakin ja ihana että tykkäsit!! :)

      Poista
  7. Hienoa Sanna :) oon onnellinen et Loton kanssa sujuu hyvin. Johan se tiedettiiin et se on upea ♥

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset