22. elokuuta 2013

Fysioterapiaa ja kuntoutusohjeet

Eilen sain kokea ihanan yllätyksen!
Nimittäin yksi tärkeimmistä ystävistäni tuli Saarijärveltä asti meille pitkälle vierailulle!
Ollaan Tunnettu Miinan kanssa vuodesta 2005, eli nyt siis jo 8 vuotta.
Miina harrastaa itsekin hevosia ja hänellä on Saarijärvellä oma talli ja arabi, sekä tallissa on vuokralaisia.

Olen niin iloinen, että sain taas ystäväni tänne ja pääsemme kunnolla taas juttelemaan. Miina oli viimeksi meidän luonamme vierailulla helmikuussa, ja Lori oli silloin vielä elossa.
Paljon on muuttunut Miinan viime käynnin jälkeen..

Asiasta kukkaruukkuun, eli tallilla mentiin yhdessä Annen ja Miinan kanssa mattolaiturille tallin lähistölle pesemään iso läjä huopia. Pestiin 13 huopaa ja meni aikaa yhteensä 40min. Talliin jäi vielä samainen määrä pestäviä huopia, kun ei ehditty ihan kaikkia pestä.



Otin kolmen maissa Loton sisälle, ja käytiin kävelyllä niin, että minä punttasin Miinan ilman satulaa selkään ja itse käveleskelin vieressä.
Käytiin tallin maastoissa kävelemässä ees sun taas ja oli mukavaa, ja Lottokin selvästi nautti.
Laitoin Lotolle lenkin jälkeen bot-loimen selkään ja jäätiin odottelemaan Mikaa, joka tuli siis puoli kuusi.

Puoli kuudelta tulikin sitten Mika, ja Outi hierojamme tuli katsomaan uteliaisuuttaan.
Mika aloitti käsittelyn ottamalla Loton juoksutusliinaan, päässä siis vain päitset.
Mika juoksutti Lottoa käynnissä ja ravissa ja lopuksi vielä laukassa.
Lavan yhä hieman vajaa liike näkyi Mikan silmään vasemmassa laukassa.

Juoksutuksen jälkeen Mika jäi käsittelemään Loton maneesiin, koska talli oli täynnä ihmisiä ja siellä oli hirveä hälinä, kun taas maneesi oli aivan täysin tyhjä ja hiljainen.
Mika aloitti käsittelyn hieromalla ja minä pidin Lotosta siis kiinni käsittelyn ajan.

Hieronnan ja läpikäymisen jälkeen, Mika otti avukseen sellaisen koukun jolla jatkoi lihasten työstöä, se oli jokin lihaskalvon irroittamiseen oleva apuväline.  Mika työsti siis Loton lavan ja olkavarren aluetta tällä koukulla.

Lopuksi Lotto sai vielä akupunktioneulat olkavarren ja lavan alueelle 20min ajaksi.

Mika kehui Loton käyttäytymistä, ja toivoi, että olisipa kaikki käsiteltävät yhtä kilttejä ja järkeviä. Lotto seistä nökötti nätisti paikallaan koko toimenpiteen ajan, myös neuloihin se ei sanonut mitään, ei edes silmäänsä räpäyttänyt, ei potki, ei pure ja juoksutuksessakin toimii, kuin unelma.

Sillä välin, kun neulat olivat paikallaan, sain Mikalta kuntoutusohjeet Lottoa varten. Lotolla on siis Mikan mielestä olkavarren alueen joku lihas (lavan alla) kärsinyt ehkä revähtymän ja tämä vamma on siis tullut jo ennen, kuin ostin Loton eli mitä luultavimmin edellisessä kodissaan.
Revähtymä on tullut joko kaatumisen seurauksena tai sitten Mika epäili, että Lotto on tullut huonosti alas isolta esteeltä ja olisi ollut jatkanut matkaa oikealle, mutta molemmat etujalat ovat jatkaneet matkaa esteeltä vasemmalle, vasen etujalka edellä.

Tästä revähtymästä johtuen, lihaksessa on vielä hieman arpikudosta, (revähtymä on siis parantunut) ja se on se mikä nyt kirraa lihaksia jumiin ja aiheuttaa lihasjännittyneisyyttä koko vasemmalle lavalle ja hieman myös kaulaan.
Tämä meidän vaivamme lähtee kuitenkin pois, kun saadaan vasemman lavan lihaksia vahvistettua lisää, jotta se voisi toimia oikein. Nyt vasemman lavan lihakset ovat toimineet hieman säästöliekillä, joten ne täytyy laittaa taas kunnolla töihin.

Sain tosi hyvät kuntoutusohjeet Lotolle, ja niitä nyt noudatamme ja työstämme oikein urakalla. Sain myös venyttelyohjeet ja niitä noudatan joka päivä. Kuudessa viikossa vaiva pitäisi olla kokonaan poissa ja lapa kunnossa.
Vaikka lavassa on yhä hieman jännittyneisyyttä, niin mitään rajoitteita liikutukseen ei tullut. Lavalle tekee hyvää tehdä töitä, ja jatkamme tästä kouluratsastuksella, puomeilla ja esteillä.
Saan siis alkaa taas hyppäämään! Huippua.

Mikan mielestä Loton liikkeet olivat laadukkaat ja todella ilmavat, ja se omaa niin hyvän tasapainon, että Lotto saattaa olla jo muutamassa viikossa täysin kunnossa.  Otettiin aikaväli 6-8 viikkoa kuitenkin kuntoutukseen ja viimeistään 8 viikolla kuntoutuksen aloittamisesta sen pitäisi olla ihan kunnossa.

Saatte tyytyä mun kauniisti väkertämään piirrustukseen paintilla, siitä nyt kuitenkin näkee miten tehtävä pitäisi tehdä.

Eli ensin neljä puomia neliön malliseksi kuvioksi, puomien väleissä olevia rakoja voi levittää tarvittaessa, jotta saa isomman neliön.
Puomin keskeltä sisään ensin käynnissä, hyvin taivutetulla hevosella ratsastetaan 45 asteen kulma niin, että takaosa ei saa karata käännöksessä, vaan hevosen on tultava läpi käännöksen kahdella uralla, tasaista vauhtia. Vauhtikaan ei saa siis hiipua tässä tehtävässä.
Teen kymmenen toistoa tätä tehtävää molempiin suuntiin ensin 3 kertaa viikossa, ja joka viikko nostan tehtävämäärää viidellä, eli ensimmäisellä viikolla 10, toisella 15, kolmannella 20,..25,..30,jne.

Ensin tehtävää tehdään rauhallisessa käynnissä, sitten, kun käynnissä sujuu saa mennä hitaassa ravissa, ja taas kun sujuu saa mennä reipasta ravia, ravin jälkeen jos onnistuu yhtä hyvin, hitaassa laukassa ja lopuksi tätä pitäis pystyä menemään reippaassa laukassa ja sitten mitään ongelmia ei pitäisi lavassa enää ilmetä.
Tehtävä on siksi siis tällainen, että saadaan ulkoetujalalle aina laaja venytys kulman aikana, tämä jumppaa todella hyvin juurikin sitä vasenta lapaa. Luonnollisesti tehdään tämä tehtävä molempiin suuntiin, toispuoleisuuksien välttämiseksi.


Päätin kuitenkin, että vaikka liikutuksemme onkin rajoituksetonta myös esteiden suhteen, niin en silti ala hyppäämään kovinkaan paljoa tai isoja niin kauaan aikaan, kunnes lapa on täysin kunnossa. Ja myös normi treenit pidetään vielä suht kevyenä, ei siis mitään super-rankkoja treenejä muutamiin viikkoihin. Tällä hetkellä en halua enää yhtään takapakkia, ja nyt parannellaan ihan rauhassa kuitenkin työtä tehden hyvänmaun rajoissa.

Paras uutinen tänään nyt minusta on, että;
- Lotolla ei ole kipuja missään, lavan lihasten pieni jännittyneisyys ei tuo siis kipua, vaikka se onkin yhä hieman kireä.
- Lotto on liikkeeltään täysin puhdas, joten kilpailemiselle ja treenaamiselle sekä valmentautumiselle ei ole mitään estettä
- Vaiva josta se nyt "kärsii" ei ole parantumaton, vaan hevonen paranee siitä täysin.


Tänään olis tarkoitus jo vähän käynnissä kokeilla tuota tehtävää ja katsoa miten se onnistuu meiltä. :)

Miinan tulo meille sekoitti nyt vähän pakkaa ja mun aikataulusuunnitelmia, mut yritän alkaa nyt toteuttamaan sitä varustepostausta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset