25. elokuuta 2013

Minttu Pulliaisen valmennukset 24.8-25.8

Nyt on taas antoisaakin antoisammat valmennukset Mintun silmien alla ohitse, ja tästä jatketaan taas uudella innolla eteenpäin.
Sain taas todella arvokkaita, hyviä oppeja jatkoon ja hevonen toimi tänä viikonloppuna parhaiten valmennuksessa tähän mennessä, mitä nyt ollaan Mintun valmennuksissa käyty.

Sain tosi kivaa palautetta Loton kehittymisestä.
Se on saanut taas lisää lihasta sitten viime valmennuksen, ja työskentely on parantunut huomattavasti. Olen saanut taas Loton muotoa paremmaksi ja Lotto ei jännittyessään enää muuta asentoaan niin paljoa, mitä ennen ja jos se jännittyessään karkaa avuilta, ei mene enää kuin ihan pieni hetki, kun se on taas mun allani rehellisesti ja vastaamassa apuihin.
Tehtiin kaksi päivää ahkerasti töitä, tietysti vähän kevyemmällä moodilla, mutta saatiin aikaiseksi tosi kivat treenit ja hyvä mieli sekä ratsastajalle, että hevoselle.

Lauantaina aloitettiin valmennus illalla klo 21.15. Otin siis yksityistunnin Mintulta mulle ja Lotolle. Aloitettiin tunti näyttämällä isoa ja letkeää keskikäyntiä, ja Minttu arvosteli meitä kouluradan pistein arvosanalla 8, mikä on siis ihan mieletöntä!
Aika pikaisesti siirryttiin ravissa tekemään loivia avotaivutuksia ja siirreltiin avotaivutuksen yhteydessä etujalkojen paikkaa.
Tehtiin alkuun muutaman askeleen verran loivaa avotaivutusta, siitä suoristus, hetki suoraa ja taas loiva avotaivutus. Tehtävässä oli ideana se, että minä pääsen kunnolla vaikuttamaan hevoseen ja pystyn tilanteessa, kuin tilanteessa päättämään hevosen etujalkojen paikan ja hevosen on hyväksyttävä, missä asennossa haluan sen kulkevan, oli etujalkojen paikka sitten uran sisäpuolella, ulkopuolella tai itse uralla.

Pätkittäisen avotaivutuksen jälkeen jatkettiin pitkät sivut avotaivutusta, ja tehtiin avotaivutuksen aikana siirtymisiä askeleessa harjoitusravista - hitaaseen raviin ja toisinpäin. Toistojen jälkeen jatkettiin myös siirtymisiä pykälä ylöspäin eli reippaaseen raviin, ei kuitenkaan keskiraviin.
Panostettiin tämän tehtävän myötä siihen, että hevosen on vastattava rennosti antamiini apuihin ja täsmällisesti.

Avotaivutusten jälkeen annettiin Lotolle pieni hengähdystauko pitkin ohjin, ja käynnin jälkeen jatkettiin työstämistä laukassa.

Laukassa haettiin alkuun isolla ympyrällä hevonen pyöreäksi, rennoksi, kevyeksi ja mukavaksi. Jatkettiin laukassakin siirtymisillä niin, että harjoituslaukasta otin askeleen verran kiinni kevyellä puolipidätteellä (johon hevosen täytyi vastata nopeasti ja täsmällisesti) ja pidätteestä ratsastin vahvalla istunnalla vahvan ponnistuksen laukassa eteenpäin. Tarkoituksena ei ollut tehdä ns. syöksähtäviä, nopeita lähtöjä tai nopeuttaa tahtia, vaan tarkoituksena oli saada ponnistavia, tarmokkaita askeleita välittömästi avuista.

Alkuun mulla oli vähän ongelmia saada Lotto kunnolla ponnistamaan, kun yritin olla sille aivan liian hellä ja käytin liian helliä apuja. Mintun ohjeistuksella muutaman toiston jälkeen alkoi jo kivasti sujumaan.
Lotto suoritti tehtävän todella hyvin oikeaan suuntaan, mutta oli hieman haastavampi vasempaan suuntaan ja olisi halunnut mielummin vähän helpottaakseen itseään - syöksähtää antamistani avuista, mutta hetken sitä työstettyämme saimme kyllä vasempaankin suuntaan tosi hyviä ponnistavia askeleita aikaiseksi.

Laukan jälkeen otettiin kevyessä ravissa loppuravit antaen hevosen venyttää ja samalla silti sen täytyi kantaa itsensä oikein ja toimia antamistani avuista. Haettiin sellaista mahdollisimman löysää ja rauhallista ravia loppuraveiksi, ja se onnistui nyt tosi hyvin!

Olin lauantain valmennukseen todella tyytyväinen, valmennuksesta jäi kerrankin ihana onnistumisen fiilis ja hevonen oli todella tyytyväisen oloinen myös!



Erityisesti tykkään Mintun valmennuksissa siitä, että hän panostaa ratsukon saumattomaan yhteystyöhön, eikä teetätä liian vaikeita tehtäviä, jos ratsukko ei ole vielä täydellisen sopusoinnussa ja tietysti myös hevosen osaamistaso vaikuttaa tehtävien vaikeusasteeseen ja sen hetkinen kunto. Lauantain valmennus oli mulle ja hevoselle suht helppo, mutta vaikeusastetta lisättiin tehtävien täsmällisyydellä ja tarkkuudella, ja silloin täytyi kunnolla keskittyä siihen mitä tekee, jos halusi tehtävän sujuvan kuin oppikirjassa.

Sunnuntaina aloitettiin taas hetki keskikäynnillä ja taas aika pikaisesti siirryttiin kevyeen raviin. Otin siis sunnuntaille myös Mintun yksityistunnin.
Kevyessä ravissa haettiin hyvää ja rentoa muotoa, liikkuvuutta raviin tehden siirtymisiä askeleessa niinkuin lauantainakin, ja siirreltiin tällä kertaa etujalkojen paikkaa myös uran ulkopuolelle, että sisään.
Jatkettiin verryttelyn jälkeen taas avotaivutuksilla pitkillä sivuilla, ja tehtiin siirtymisiä käynti - ravi - avotaivutus ravissa - käynti. Kun avotaivutukset ja siirtymiset menivät hyvin, otettiin avotaivutuksesta laukannosto ja noston jälkeen keskiympyrä myötälaukkaa - ympyrän jälkeen reilu suoristus ulko avuille ja ulkoapujen vaikutuksen alaisena siirtyminen raviin ja sitten, kun hevonen hyväksyy asettamani vartalon asennon, siirryttiin käyntiin. Tehtiin siis tehtävää tällä kaavalla; iso, vähintään 8 pisteen keskikäynti - siirtyminen raviin ja välitön avotaivutus - avotaivutuksessa laukannosto - keskiympyrä laukassa - uralla siirtyminen harjoitusraviin vahvojen suoristavien apujen alaisena - hevonen hyväksyy suoristavat avut ja vartalon asennon - välitön siirtyminen 8 pisteen keskikäyntiin.

Tässä harjoituksessa sai pääkoppa ja aivosolut kyytiä, piti tosi tarkasti ratsastaa, jotta sai tämän tehtävän onnistumaan oikeasti hyvin ja täsmällisesti.
Lotto alussa protestoi tätä vahvalla suoristavalla avulla siirtymistä laukasta raviin, ja halusi kulkea alakaula jännittyneenä, mutta muutamien toistojen jälkeen parani ja lopuksi oli jo tosi mukava ja vastasi hyvin apuihin.
Alkuun avotaivutuksesta laukannostot olivat Loton mielestä ihan ihmeellisiä ja laukannostot olivat vähän jopa löysiä, mutta se oli vain hyvä asia, varsinkin, kun tämä harjoitus oli Lotolle aivan uusi.
Loton mielestä laukannostot on kivoja, jos ne saa tehdä syöksähtäen, niin siksi tänään oli tosi hyvä, että saatiin aikaiseksi jopa löysiä laukannostoja.

Muutamien avotaivutuksen jälkeisien nostojen jälkeen, Lotto ei meinannut enää kävellä rauhassa, vaan alkoi tietämään minua paremmin tämän tehtävän ja yritti itse ilman minkäännäköistä laukka-apua nostaa itse laukkaa, jolloin hetkeksi muutettiin tehtävää niin, ettei Lotto voinut ennakoida paikkaa, mistä laukka nostetaan.

Minttu sanoikin Lotosta hyvin, että Lotto on todella yli-innokas hevonen (mikä on hyvä asia), joka on heti tekemässä vaadittua tehtävää, mutta joskus se kuvittelee tietävänsä asian paremmin, kuin minä ja silloin täytyy huijata sitä vähän, muuttaen tehtävää niin, ettei se tiedä mitä seuraavaksi odottaa.

Tehtiin vielä lopuksi ravi- käynti siirtymisiä niin, että otettiin Lotto vähän korkeampaan muotoon, jossa en saa sitä siis vielä yhtäjaksoisesti treenauttaa.
Otettiin siirtymisissä pikkuaskelia, eli haluttiin, että Lotto lähtee käynnistä pienin askelin raviin ja palaa pienin askelin käyntiin, kun sillä on tapana heti lähteä suurin askelin ja haluttiin lisätä Loton osaamisalueeseen myös ne hitaat ja pienet askeleet. Muutamien toistojen jälkeen Lotto tekikin tosi hyviä siirtymisiä ja sain sen hyvin pysymään tuntumalla, myös tässä vähän kootummassa muodossa.

Loppuun energisesti ja letkeästi loppuravit "lihaksia ravistelevasti" eli mahdollisimman rennoin lihaksin, jotta myös hevosen lihakset pääsevät reilusti värähtelemään ravin tahdissa. Lotto oli aivan mahtava loppuraveissa ja liikkui tosi hyvin tahdissa.

Video sunnuntailta jaettu kahteen osaan.





Kaikenkaikkiaan jäi ihan huippu fiilis viikonlopun valmennuksista, ehdottomasti otan kyllä jatkossakin nämä yksityistunnit kunhan ne vain suinkin onnistuvat. Sain ihan hirveästi taas uusia neuvoja ja oppeja ja tästä on kiva jatkaa taas uudella innolla eteenpäin!
Treenattavaa ja tekemistä on vielä paljon, mutta taas saatiin lisäpotkua tekemiseen. :)

2 kommenttia:

  1. Oi kun kiva vinkki tuo lauantain avotaivutus harjotus.. Pitää kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Mintulla on kyllä kaikki valmennuksessa olevat harjoitukset tosi hyödyllisiä ja kannattaa kyllä hyödyntää niitä jos haluaa. Ainakin meillä ne toimii tosi hyvin ja nuita voi yksinkin harjoitella. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset