6. elokuuta 2013

Yksi askel eteen, kolme taakse

Perjantaina ratsastelin Lotolla ihan kevyesti maneesissa. Otettiin letkeää ravia ja laukkaa, ja lopuksi tehtiin laukassa kahdeksikkoa käyttäen hyväksi koko maneesia ja niin, että puolet kahdeksikosta tuli vastalaukkaa, ei siis vaihdettu laukkaa kaarteen mukaan.
Lotto teki tosi kivasti vastalaukkaa joten tein vain parit toistot molempiin suuntiin ja sitten lopetin ja annoin kävellä loppukäynnit.

Lauantaina oli taas Minttu Pulliaisen ensimmäinen valmennuspäivä.
Lauantain valmennus alkoi klo 18.30.
Alkuun otettiin taas käynnissä paljon harjoitteita. Haettiin hevosille pitkä letkeä keskikäynti.
Keskikäynnistä alettiin tekemään paria askelta pohkeenväistöä pois uralta, ja piti olla tarkkana, että käynnin laatu ei saa muuttua ja, että ohjaan ei saanut koskea. Jos uralta pois väistö sujui hyvin, otettiin väliin suoristus, eteenratsastus ja väistätettiin takaisin uralle.
Lotto teki pohkeenväistöt todella mallikkaasti, ollaanhan me näitä paljon jo harjoiteltukin.

Ravissa haettiin ensin myös hyvä ja letkeä ravi, tehtiin paljon ympyröitä alkuun ja taivuteltiin.
Tehtiin ravissa myös samaa pohkeenväistöä, ja ensin piti tehdä aivan loivia, vain parin askeleen väistöjä.
Lotto teki taas aivan sujuvasti ja vaikeutettiin väistöjä Lotolle pariinkin otteeseen tehden väistöistä asteittain jyrkempiä.

Minttu kehui Lottoa paljon, että se on muuttunut hyvään suuntaan ja on kehittynyt huomattavasti viime valmennuksesta. Minttu sanoi myös tämänhetkisen muodon olevan todella hyvä edistys, että nyt se kantaa itsensä oikeinpäin.

Väistöjen jälkeen annettiin hevosten kävellä reilut välikäynnit ja sen jälkeen otettiin laukkaa.
Laukassa ensin suoristettiin vähän hevosia niin, että tehtiin päätyihin laukassa ympyrät ja pitkät sivut laukattiin vähän enemmän eteen ja asetettiin ulos. Tämäkin harjoitus oli tosi helppo tehdä Loton kanssa, kun tätäkin ollaan tehty ties kuinka paljon.

Seuraavaksi jatkettiin laukkaväistöillä. Väistätettiin laukassa muutama askel pois uralta, ja pyrittiin pitämään se suorana ja etujalat ulkona myös väistön jälkeen. Eli ei saanut palata uralle väistön jälkeen, vaan täytyi jatkaa suoraa kohti lyhyttä sivua.
Tämä oli Loton kanssa hieman haasteellisempaa. Ei olla kovinkaan paljoa tehty laukkaväistöjä, ja poika vähän innostui ja tuntui että kontrolli katosi pikku hiljaa. Tein seuraavalla lyhyellä sivulla ympyrän, jotta sain siitä taas ihan hyvän otteen. 
Tehtiin näitä väistöjä molempiin suuntiin, ja lopuksi otettiin loppuravit. Lotto porskutti tuhatta ja sataa hirveää kyytiä ja silloin huomasin, et voi ***** tää valmennus oli sittenkin sille liian rankka tällä hetkellä. Lotosta huomasi, että se väsähti valmennuksen aikana, ja silloin se alkaa aina porskuttaa ns. "ylikunnolla".

Video lauantailta: 



Noh, ei auta. Heppa talliin ja löin sille suoraa kuuman pyyhkeen lapaan ja selkään ja back on trackin loimen niskaan.

Sunnuntaina valmennus alkoi klo 10.20. Olin aika epäileväinen jo ennen valmennusta, ja jotenkin tiesin mitä odottaa.
Kuten epäilinkin, Lotto oli lauantain valmennuksesta ottanut itseensä ja jumittanut taas sen vasemman lavan.
Olisi pitänyt tajuta lauantaina, että valmennus oli liian raskas ja pitää enemmän välikäyntejä ja helpottaa tehtäviä Lotolle, mutta eihän sitä aina tajua.. Hyvä puoli tässäkin on nyt se, että tiedän mitä se nyt kestää ja mitä ei.
Lotto oli sunnuntaina aika jäykkä vasemmasta lavastaan, joten otettiin vain vähän ravia ja käynnissä tehtiin paljon töitä.
Minttukin kävi jopa Loton selässä. :)

Sunnuntaina valmennuksen jälkeen laitoin taas kuuman pyyhkeen sekä lavalle, että selälle ja annoin olla puolisen tuntia.

Maanantaina kävin yhteensä 15min Lotolla ratsastamassa. Tehtiin käynnissä paljon väistöjä ja vähän takaosakäännöksiä. Palasin vanhaan rutiiniin, eli ensin käyntiä, sit laukkaa ja laukassa vähän töitä ja loppukävelyt. Jätin ihan suosiolla ravin pois, koska se on selvästi jumilavalle hankalin askellaji.

Tehtiin Loton kanssa loivia kiemuroita laukassa ja vastalaukka puoliympyröitä. Lotto oli tosi energinen ja suoritti mielellään.

Ratsastuksen jälkeen laitoin taas back on trackin loimen selkään n. 30min, ja jätin Loton sisälle odottamaan hierontaa.


Väsynyt lapsi ennen hierontaa.

Loton viikoittainen hieronta olikin sitten kuuden maissa illalla (2h ratsastuksesta).
Outi hieroi Loton läpi n. tunnin verran ja ensin käytiin juoksuttamassa Lottoa ulkona suoralla. Jäykähtö lapa oli, mutta ei Outin mielestä paha ollenkaan. Hän oli kuvitellut pahempaa, kun soitin sunnuntaina ja infosin mitä on tapahtunut.
Outi kehui Loton lihaksistoa, että se on alkanut mennä nyt parempaan suuntaan, ja on tehnyt töitä takaosallaan ja kaulallaan oikein. Nyt kaulassa ja takaosassa oli pientä kireyttä, mutta se on nyt oikein hyvä asia, koska hevonen muuttuu koko ajan ja lihakset olivat ns. "kypsiä" lihaksia, eli juuri sellaisia, kuin pitäisikin olla.
Lapa oli ottanut itseensä ja oli ihan jumissa, mutta ei kuitenkaan niin pahasti mitä luultiin aluksi. Työstämistä siinä on yhä, koska suurin ongelmahan lavassa on se, että se on kireyttänyt lavan alueen lihakset, ja kun yhden saat hierottua auki, on seuraavan vuoro. Jumit ovat lavassa ns. kerroksittain ja täytyy edetä pikkuhiljaa syvemmälle ja syvemmälle.
Yksi hyvä asia tuli sentään selville, eli Loton selkä on nyt täysin terve ja jumiton. 
Hieronnan jälkeen Lotto sai magneetit lapaan 20min ajaksi.

Loton liikutusta jatketaan tästä kevyesti, ja valmennuksissa voin käydä ja pitää käydä, mutta valmennukset täytyy keventää Lotolle ainakin puolella siitä, mitä muut tekevät. Ensi viikolla otetaan tähän kevyeen liikutteluun myös vähän kavalettityöskentelyä mukaan, jos saataisiin lihaksillekin eri liikeratoja ja tämä myös edesauttaisi lavan jumiin.

Tänään Lotto saakin ihan kävelypäivän.

Nyt, kun olemme molemmat Loton kanssa saikulla, ei hirveästi kirjoitettavaa blogiin ole.
Jos teillä lukijoilla on postausehdotuksia niin laittakaahan tulemaan. Kysymyspostauksenkin voisin taas tehdä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset