14. huhtikuuta 2014

Kisakausi korkattu!

Nyt kun on yö hyvin nukuttu (nukuin 14h!!) - nyt aivotkin pelaa ja pääsen kirjoittamaan eilisistä kisoista!

Eilen avattiin siis kisakausi Torniossa MeLaRa:n järjestämissä Aluekoulukilpailuissa, ratsastin kaksi HeA- luokkaa.
Lotto odottaa vinkkaan pääsyä. :)
Ensimmäisenä luokkana ratsastin HeA:2 2009. 
Verryttelystä lähtien hevonen oli TOSI kuuma, ja jännittynyt. Lotto pelkäsi maneesissa tuomaripäätyä ihan kauheasti, ja teki sen kohdalla sinkoiluita, hyppi kahdella jalalla, peruutteli ja ties mitä. Alkuun olin itse mahdollisimman viilipytty, ja pyrin olemaan noteeraamatta hevosen käytöstä millään tavalla. Verryttelyssä oli aikaa 20min, eli ihan liian vähän aikaa Lotolle. Harmillisesti tähän vuoden aikaan ei pystynyt verrytellä edes ulkokentällä, kun kaikki paikat ovat joko jäällä tai kauhealla loskalla..
Verryttely oli siis järjestetty 3-4 hengen ryhmissä kisa-areenalla 20min.

Verryttelyn loppuvaiheilla Lotto alkoi rentoutua, sain sitä paremmin avuille mutta kuumuus jäi yhä. Varsinkin laukassa hevonen oli kuin tulisilla hiilillä. Vähän kahden vaiheisilla ajatuksilla jäätiin sitten verryttelyn jälkeen odottelemaan starttia.

Ennen vihellystä ehdin onneksi vielä muutaman kierroksen verran kierrellä areenaa ympäri. Ratsastin koko ajan ennen vihellystä pelkästään tuomaripäädyssä, jotta Lotto ehtisi rentoutua myös "pelottavan" tuomarin kohdalla. Areenaa kiertäessä Loton piti vielä puhkua ja puhista tuomaria, parit sävärit se otti myös siinä kohdalla. Tuomari oli todella ihana, ja oli kartalla jo itse Loton nuoresta iästä, ja ennen vihellystä kysyi multa vielä, että olenko valmis. Pyysin saada tehdä vielä pari ympyrää ennen vihellystä, ja ihana tuomari antoi mulle aikaa - vihelsi sitten, kun sanoin olevani valmis aloittamaan.

Lotto katsoo ihan kauhuissaan tuomareita. :P
Radan alkuosuus oli tosi hyvä, saatiin Loton kanssa vahvasti 8 heti alkutervehdyksestä. Keskiraveista ja väistöistä saatiin 7,5. Eli raviohjelma meni aika nappiin. Lotto ei ravissa myöskään paljoa noteerannut tuomaripäätyä.
Alku laukkaohjelmasta meni myös ok, saatiin ensimmäisestä laukannostosta myös 7,5. Keskilaukoista saatiin 6 ja 6,5 - keskilaukat olivat vaisut, en uskaltanut lähteä esittämään keskilaukkaa niin kuumalla hevosella, joka olisi varmasti räjähtänyt käsiin keskilaukassa.
Ensimmäinen täyskaarto ja vastalaukka meni myös hyvin, saatiin siitä myös vahva 8. Tämän jälkeen pakka alkoi levitä hieman, kun loppuohjelmassa tultiin laukassa kohti tuomaria. Vasemmassa laukassa pääty-ympyrällä paluu tuomarin luokse oli Loton mielestä tosi inhottavaa, ja se päätti kesken pääty-ympyrän pukittaa protestiksi. Saatiin pääty-ympyrästä silti 6, kun tehtävä saatiin jatkumaan sujuvasti pukista huolimatta, eli vaikka hevonen pukitti, se jatkoi silti rauhallisessa laukassa. Toinen vastalaukka meni myös ok, mutta uralle palattua piti ratsastaa vastalaukkaa kohti tuomaria, jolloin tunsin, kun Lotto alkoi käpertyä itseensä - alkoi jättäytymään pohkeen taakse mitä lähemmäs tuomaria päästiin. Lisäsin jalalla pikku hiljaa painetta, kun tiesin Loton saattavan tehdä stopit. Ilmeisesti paineistin Lottoa liikaa(?) kun juuri ennen kulmaa Lotto potkaisi rajusti oikeaa pohketta päin, teki stopit ja kulman läpi mentiin sivuluisua. Tästä aika harmittomastakin, mutta sitäkin suuremmasta rikkeestä johtuen, saatiin hyvin alkaneesta vastalaukka osuudesta pisteeksi 4, Ja ei saatu esitettyä ravista keskikäyntiin siirtymistä, eli siitäkin tuli 4. 
Sähläyksen jälkeen sain aika hyvin rauhoitettua ja rentoutettua hevosen. Keskikäynnistä saatiin 7 ja raviin siirtymisestä 7. Lopputervehdys ok, mutta hevonen jännittyi pysähdyksessä, eli siitä saatiin 6,5.


Radasta C Tuomari oli antanut meille prosentteja 63,621% ja H Tuomari 62,069% eli yhteenlaskettuna saatiin prosentteja 62,845%, mikä on aika hyvin näin suurilla rikkeillä. Rikkeet toki harmittaa - ilman rikkeitä oltaisi saatu ainakin 65% ja näin oltaisi oltu tuloslistoilla reilusti useampi pykälä ylempänä. Lopullinen sijoitus 8/16.

Sain alapisteissä omasta istunnasta 7, Loton askellajeista 7, ja loppukommenteiksi: Kaunis hevonen, jolla todella tahdikkaat askellajit. Hieno alku, lopussa harmillisesti jännittyi paikoin. Lennokkaat laadukkaat askellajit, lisää rutiinia niin hyvä tulee!

Ensimmäisen radan jälkeen Lotto pääsi karsinaan hieman levähtämään. Toiseen starttiin meillä oli aikaa vielä 1,5h, joten tässä välissä ehdittiin käydä seuraamassa kisoja ja syömässä.

Toisena luokkana ratsastin HeA FEI World Dressage Challenge Test B:n.
Tälläkin kertaa hevonen oli kuumahko verryttelyssä, mutta selvästi jo paremmin ratsastettavissa. Nyt pystyin kunnolla ratsastaa tuomaripäätyyn, eikä Lotto enää vetänyt siitä hernettä nokkaan. Alkuun se toki taas vähän testaili, mutta ratsastin sen pariin kertaan aika vahvasti päätyyn, jolloin hevonenkin ilmeisti tarjusi, että leikki loppui nyt.

Ennen lähtömerkkiä kiersin Loton kanssa areenaa, ja sillä hetkellä hevonen tuntui tosi hyvältä!
Radalle lähdettiin siis ok fiiliksillä, tavoitteena saada 60% teknisemmästä, ja luonnollisesti tiukemman arvostelun kohteena olevasta radasta. Lähdin siis sillä ajatuksella radalle, että voitan ainakin itseni!


FEI:n Aa meni huomattavasti paremmin, kuin helpompi HeA:2. Tykkään itse tästä radasta tosi paljon, kun tässä on jo tekemistä varsinkin nuoren hevosen kanssa. 
Alkutervehdyksestä saatiin heti 7, ja keskiravit onnistuivat tosi hyvin. Vasen avo oli vähän jäykähkö, en saanut taivutusta kunnolla läpi. Puoliympyrät sujuvia, ja oikea avo oli hyvä. Peruutuksesta saatiin 7, hevonen peruutti rennosti, mutta olisi saanut olla vielä aktiivisempi peruutuksessa. Takaosakäännökset meni plörinäksi, en itse oikein keskittynyt ja hevonen ruuvasi toisessa takarissa kaksi askelta. Lisätty käynti oli ok, muttei tarpeeksi selän läpi, jolloin ei saatu sitä todella isoa yliastuntaa aikaiseksi, mitä ollaan kotona tehty. Tästä hyvästä lisätty käynti oli 6,5. Laukannostossa Lotto ennakoi, jolloin laukka nousi hieman ennen pistettä. Vastalaukka puoliympyrät oli sujuvat, mutta vaativat lisää ilmaa alle.
Keskilaukassa lisäsin aika riskillä, mutta ilmeisesti se ei riittänyt tuomareille (pitkällä sivulla on mun mielestä tosi vaikea esittää keskilaukkaa, varsinkin, kun tuomarit tässä istuivat hevosen takana) niin saatiin siitä 6.. Loppurata meni aika tasaisesti, ja saatiin vielä lopputervehdyksestä 7. 


Olin radan jälkeen tosi tyytyväinen tuohon viimeiseen starttiin. Hevonen oli kuuliainen, suoritti mun kanssa yhdessä vaikka olikin kuuma ja paikoin jännittynyt. Harmikseni olin kuitenkin hieman pettynyt pisteisiin, kun varsinkin raviohjelma suoritettiin tasaisen varmasti ja siirtymiset + tiet oli hyvät.
Tästä radasta H Tuomari antoi meille 63,200% ja C Tuomari 61,200%, yhteenlaskettuna siis 62,200%. Olin kuitenkin kaikin puolin tyytyväinen prosentteihin. Sain ylitettyä itseni, ja sain vielä ylitse tavoitellun prosenttimäärän, eli suhteellisen hyvin siis kauden aloitukseksi. 
Tässä luokassa lopullinen sijoitus 6/9.

Tästä radasta saatiin alapisteitä askellajeista 6,5 ja mun istunnasta 7, lennokkuudesta 7 yms.
Loppukommentteina: Lennokkaat laadukkaat askellajit. Lisää terävyyttä askeleisiin, kuitenkin oikein mukavia pätkiä.


Toisen radan jälkeen sain ihanan tilaisuuden, nimittäin pääsin keskustelemaan henkilökohtaisesti tuomareiden kanssa ratsastamastani radasta, ja sain suullista palautetta!
Sain omasta istunnastani kehuja siitä, että ratsastan kauniisti, molemmat tuomarit kehuivat Lottoa, kuitenkin laukkaohjelmaan molemmat tuomarit toivoivat tälle radalle (FEI:n Aahan) enemmän kokoamisastetta ja kantovoimaa. Raviohjelma oli tuomareiden mielestä meidän vahvimpia puolia. Laukassa pitää alkaa nyt kokoamaan Lottoa kotitreeneissä, niin saadaan laukkaa vielä vahvemmaksi ja kantavammaksi. Loton nuoren iän huomioon ottaen, tuomareiden mielestä Lotto suoriutui oikein mallikkaasti aikuisten ja kokeneiden konkari- hevosten keskellä, kovassa seurassa avoimissa luokissa! :)

Oli ihan mahtavaa päästä keskustelemaan tuomareiden kanssa omasta radasta ja palautetta on aina hyvä saada, niin hyvää kuin huonoakin. Lindan kanssa keskusteltiin kotimatkalla, ja sovittiin, että nyt aletaan treenaaman Lottoa aikuisen hevosen tavoin, kun se kuitenkin kohta täyttää jo kuusi vuotta. Nyt ei olla sitä laukassa hirveästi koottu, mutta nyt aletaan kokoamaan sitä enemmän ja enemmän pikkuhiljaa. Unohdetaan ajattelutapa: "Se on niin nuori vielä" ;P


Kaikinpuolin olin tyytyväinen kauden aloitukseen, ja hyvillä mielillä lähdettiin ajamaan hevosten kanssa kohti kotia.

Kommelluksilta ei kotimatkalla kuitenkaan säästytty; Ehdittiin ajaa kisapaikalta n. 1km kohti kotia, kunnes huomattiin, että trailerin toisesta, oikean puolimmaisesta renkaasta lähtee musta savupilvi. Pysäytettiin auto, käytiin katsomassa ja siinä se rengas vaan savuaa. Akseli oli vääntynyt ja rengas oli painunut yläosasta kiinni traileriin. Ei siinä auttanut, kuin palata kisapaikalle takaisin, ottaa hevoset ulos trailerista. Onneksi saatiin tallin omistajalta toinen traileri lainaan, ja vietiin sillä hevoset kotiin.

Isä on tänään käynyt palauttamassa laina trailerin, ja hakenut sen meidän "raadon" kotiin ja korjaukseen. Huhhuh..
Onneksi kisapaikka on meiltä suhteellisen lähellä (150km).


Pitemmittä puheitta; Iso kiitos ihanalle kisa- ja kannustusjoukolle, Lindalle, Annelle, Veeralle, Jaakolle, Sakulle ja Arjalle. Kiitos kilpailuiden järjestäjille upeista ja sujuvista kilpailuista ja suurin kiitos Katalle, kun pelasti meidät pulasta ja auttoi lainaamalla vinkkaa. Iso kiitos kaikille, hengessä mukana eläjille ja tsemppaajille! :)

Kisakuvista kiitos Veera Junttila ja Ida Kvist




"Voi luoja, tuolla se tuomari vaan istuu!"

"Tässä takaosakäännöksessäkin on oikein hyvä vähän vilkuilla, että mitä se tuomarikin oikein tekee"

Verkkalaukkaa









12 kommenttia:

  1. Itse oli tuolla seurakisoissa lauantaina, ja huomasin kyllä että tosi moni muukin hevonen pelkäsi tuomarinpäätyä paljon. :D Myös oma suoritus olisi voinut mennä paremmin, jos hevonen ei olisi ollut niin jännittynyt maneesissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sama täällä! Ihan innolla odotan ulkokautta, kun siellä ei ole vain sitä "yhtä ja ainoaa" asiaa mitä kytätä. :p

      Poista
  2. Lotto on kyllä niin nätti hevonen! :)

    VastaaPoista
  3. Miksi ratsastat erimittaisilla jalustimilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mun jalustimet ole erimittaiset. Kuvakulma vaan hämää. Tuossa yhdessä tervehdyskuvassa tosin näyttää jalustimet eripituisilta, kun kuski istuu vinossa.. :p

      Poista
  4. Hyvä te ;) Harmi nuo rikkeet, mutta toisaalta ratoja vaan alle niin hyvä tulee!

    VastaaPoista
  5. Onneksi olkoon hienosti avatusta kisakaudesta =))) Tosi hyviä prosentteja saitte molemmilta radoilta!

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset