2. heinäkuuta 2013

Edistystä vihdoin

Lotto oli tänään aivan mahtava! Saatiin niin hyvät treenit aikaiseksi, että aivan oon innoissani vieläkin.

Alkuun käynnissä taivuttelin hyvin molempiin suuntiin ylitaivuttaen sisälle, tehtiin vähän väistöjä uralla ja opeteltiin käynnissä muutamia askelia sulkua. Lotto älysi aika nopeasti ja teki tosi kivasti.
Ravissa ihan vaan taivuttelin sitä sisään ja ulos. Oikeaan suuntaan Lotto alkaa olla jo ihan super hyvä, mut vasempaan suuntaan huomaa heti sen, että se on vähän heikompi sieltä oikeasta kyljestä. Ei taivu ihan niin hyvin, kuin pitäisi ja vähän jää jäkittämään vastaan.

Olen nyt vaihtanut sille jälleen kuolainta, ja totesin parhaimmaksi tällä hetkellä ihan perus suoran oliivikuolaimen. Tällä kuolaimella saan sen paremmin tukeutumaan kuolaimeen ja tällöin siitä tulee tasaisempi edestä ja pystyn ratsastamaan huoletta liikettä enemmän eteen ilman, että heppa menee tyhjäksi edestä.  Lotto on tajunnut todella hyvin kuolaimen idean, ja pätkittäin jopa painuu kuolainta vasten. Tämä on tosi hyvä reaktio varsinkin Lotolta, kun se on ollut tähän asti tosi tyhjä edestä ja Lotosta ei koskaan tule painavaa kädelle, ihan sen rakenteenkin vuoksi.  Lotto ihan luonnostaan kulkee ylämäkeen, välillä jopa liikaakin, siksi pyrin tästä lähtien ratsastamaan sitä aina eteen alas rennolle ja pyöreälle kaulalle. Sit kun se oppii kulkemaan takaa eteen, olemaan samaan aikaan edestä pyöreä ja tasainen, mun on tosi helppo sit nostaa se ylös vain ottamalla ohjat hyvin käteen ja kaulan lyhyeksi.



Jumppasin alkuun aika paljon sitä siihen vasempaan suuntaan, ylitaivuttaen sisään, jotta saan ulkokyljen rehellisesti taipumaan ja venymään. Alkuun se tuntui ehkä vähän jäykähköltä, eikä taipunut hirveän hyvin tai ainakaan rehellisesti.
Jatkoin jumppaamista isolla ympyrällä pätkittäin asettaen ensin sisään reilusti, sit suoristus ja muutama askel ulos asettaen. Ulos asettamalla sain annettua Lotolle ns. hengähdystauon ja se sai levähtää sen oikean kyljen kanssa hetken aikaa. Sit otin taas suoristuksen ja ylitaivutuksen sisään. Hetken päästä Lotto oli jo tosi notkea ja taipui todella hyvin sisään. Tein tätä harjoitusta tietysti molempiin suuntiin, ehkä vähän enemmän vasempaan, jotta saan oikeaa kylkeä enemmän tehtyä.

Laukassa käytin hyväksi koko maneesia, jatkoin jumppaamista vasempaan suuntaan ensin  toisella pitkällä sivulla asettaen sisään, seuraavat kaksi kulmaa ylitaivuttaen sisään, toisen pitkän sivun alussa suoristus ja asetus ulos koko pitkän sivun, seuraavat kaksi kulmaa asettaen ulos ja taas suoristus ja asetuksen vaihto. Tämä harjoitus sai Loton lihakset kunnolla töihin, se teki mielellään ja hyvin.
Toiseen suuntaan sama homma. Tässä harjoituksessa Lotto oli jopa parempi, vasempaan, entä oikeaan. Ja tajusi, että on paljon helpompaa taipua sisään, kuin ulos. Hyvä!

Annoin pitkät välikäynnit tässä välissä ja tehtiin helppoja ja laajoja takaosa käännöksiä kävelyn ohella. Lotto oppii tosi nopeasti, joten sen kanssa on tällä hetkellä ilo työskennellä.

Jatkoin ravissa jumppaamista eteen alas isoilla ympyröillä, volttikahdeksikoilla ja tehtiin paljon loivia väistöjä. Lotto oli erittäin mahtava, aivan pyöreä, rento ja täysin avuilla. Innokkaana tekemässä töitä.

Otettiin vielä laukkaa eteen alas, ihan rauhallisessa tempossa ja sen ohella treenattiin vähän vastalaukkaa. Tein lyhyen sivun viimeiseen kulmaan voltin, siitä jatkoin lyhyen lävistäjän ja puoliympyrä vastalaukkaa toiselle sivulle, hetki suoraa laukassa ja siirtyminen raviin.
Olin aivan äimän käkenä, Lotto teki vastalaukka kaaretkin aivan mahtavasti. Huomaa, et se on saanut jo hyvin tasapainoa, ja voidaan nyt alkaa treenaamaan vastalaukkaa vähän enemmänkin jatkossa. Tein parit puoliympyrät molempiin suuntiin ja sit sen jälkeen ravissa diagonaalia pitkin muutamat keskiravi treenit niin, et diagonaalin alussa tein selvän suoristuksen rauhassa, siitä muutama askel keskiravia ja heti takaisin harjoitusraviin niin, että hevonen pysyy koko ajan rentona ja tasaisella kuolaintuntumalla. Lotto oli aivan elementissään ja teki tosi makeita keskiraveja.

Mahtavat treenit oli siihen kyllä hyvä lopettaa. Ravailin vielä loppuravit ihan eteen alas ihan pitkällä ohjalla, Lotto kulki naama maata hipoen ja taivuttelin vielä ravissa.

Ihana, kun nyt ollaan saatu palaset loksahtamaan kohdalleen, ja hevonen on aivan upea ratsastettava. Nyt se toimii ja pysyy avuilla. Hienoa! Mahtava fiilis kyllä. Nyt pitää toivoa, että tää fiilis pysyy ja kehitystä alkaisi tapahtua, on kuitenkin mennyt viime ajat vähän alamäkeä. Mut tämmöstä tää on hevosten kanssa, tulee hyviä ja huonoja kausia. Nyt olis kyllä niiden hyvien kausien vuoro meille. :)

Kovasti töitähän se vaatii, saada noin pystypäinen hevonen kulkemaan todella pyöreässä muodossa, mutta kyllä se vielä palkitaan, kunhan jaksetaan tehdä ahkerasti töitä. Jos meinaan kuitenkin pari vuotta vielä nuorten hevosten luokkia kisata, niin korkea muoto ei ole tällä hetkellä aiheellinen. Tärkeintä on se, et se kulkee syvässä ja pyöreässä muodossa läpi selän. Sitä tämän ikäisiltä haetaan, ja sitä tasaisuutta.
Lennokkuuden kanssa meillä ei Loton kans ole onneksi ongelmaa, siitä kyllä liikettä lähtee ja pystyn esittämään sen radalla lennokkaana, sit kun saadaan tasaisuutta tekemiseen.

Kisakalenteriin on blokattu nyt seuraavat kansalliset.
Oulussa ABC:llä on tosi kivoja luokkia 20.-21.7, ja lähdetään molempien hevosten kanssa sinne. Ihan varma en ole radoista vielä, mitä menen, mutta alustavasti ajattelin ratsastaa lauantaina K.N specialin verkkaluokkana alle, sen jälkeen toisen luokan Nuorten hevosten kenttäratsastusohjelman ja sunnuntaina HeB:3 (avoin 5-6vuotiaille) + HeA:2.
Katsotaan ,jos suunnitelmat muuttuu vielä.

Tosi "kauniina" ja meikittömänä lähdössä tallilta
Talliremppa jatkuu hitaasti ,mutta varmasti.
Laitumet ovat jo tosi reheviä ja melkeimpä huutavat hevosia syömään. Olenkin kerännyt aika moisia kasoja hevosille sieltä tallille. Mulla vähän epäilyttää, että ehtiikö tuo talli tälle kesälle sittenkään.. Senkin näkee sitten.
Jokin aika sitten, meille tuli sellainen säiliöauto pihaan, sillä oli säiliö täynnä vettä (kävi täyttämässä sitä varmaan 20kertaa vielä joestakin), jotka se pumppasi tallin "lietealtaaseen" lattian alle. Betonilattian alla, on nimittäin vajaa metri täynnä sontaa navetta ajoilta, eikä sitä ole tyhjennetty varmaan kymmeneen vuoteen. Mahtavaa.....


Siellä ne työmiehet työn touhussa.
Saatiin siitä tyhjenemään varmaan puolet veden avulla, mut se on niin jo multaantunutta, että loput pitää "kaapia" pois traktorilla tai pienkaivurilla. Jaakko onkin tällä hetkellä sitä jo tyhjentämässä.
Ollaan saatu hommattua talliin jo uudet rautaiset kattoparrut, jotka vaihdetaan vanhojen tilalle sit, kun kaikki ylimääräinen on saatu tallista veke ja uusi hiekka pohjalle. Hiekan päälle uusi betoni, parrut paikoilleen ja sit ollaan jo voiton puolella ja päästään tekemään karsinat. Näin ajateltuna tuntuu, et ei se ole homma eikä mikään, mut kyllä siinä hommaa piisaa.. Sit ,kun tallin puoli alkaa olla suht valmis, niin pitää rempata tuo satulahuone vielä. Onneksi se onkin sit helppo homma.


Vasemmalla puolella ensimmäinen laidun, edessä toinen laidun. Laitumet jatkuu tuonne takametsään asti.


Kentästä tulikin aika iso ;)
Kävin vakoilemassa, että mitä se Jaakko saa aikaan. Siellä se "lappo paskaa" :D


6 kommenttia:

  1. Kyllä kelpaa pitää hevonen/hevosia omassa pihassa, kun tulee niin hieno talli ja kenttä kelpaisi kokonsa puolesta vaikka isollekkin tallille.. :) kelpuuttaisin tollaset tilat itekkin. Tsemppiä teiän treeneihin ! (:

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos :) Nyt kun tuo talli valmistuisi ajallaan niin olen iloinen. :)

    VastaaPoista
  3. Huhhuh mikä homma tuossa tallin teossa! Mutta se kyllä sitten palkitaan. Paljonko teillä on tota maata? Vissiin ihan mukavasti? :D
    Enemmän vaan kuvia ja tietoa tosta "remontista"
    Miten saatte tosta tallista korkeemman? Kun eiks navetat oo aina niin matalia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo on kyllä hommaa, mutta onneksi pihatyöt on sentään saatu tehtyä :D Maata meillä on 16,5 hehtaaria, eli ihan kivasti! Joo yritän päivittää tallin kohtaloa aina välillä. :) Talli on 10cm liian matala, eli ollaan ulkopuolelta tallia kaivettu maata alemmas (onneksi perustukset ovat todella syvällä niin saatiin maata alemmas) ja nyt, kun betonit saadaan purettua ja täytettyä lietekaivot hiekalla, alenee pohja tosi paljon. Siihen uusi betoni päälle ja tallista tulee 2,5m korkea. :)

      Poista
  4. Teepä postaus tallinrakennus projektista!

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset