13. heinäkuuta 2013

Ojasta allikkoon tai jotain sinne päin?

Ei mennyt kyllä taaskaan niinkuin elokuvissa nämä muutamat päivät..

Eli torstaina meillä oli Minttu Pulliaisen ensimmäinen valmennuspäivä.
Alkuun haettiin taas sitä rentoutta ja samalla kaavalla, kuin viime valmennuksessa teimme.
Haettiin pitkää syvää ja rentoa muotoa käynnissä ja tehtiin siitä käynti-pysähdys siirtymisiä niin, että hevosen täytyi pysyä rentoja ja asettuneena ympyrän muotoon läpi siirtymän.
Ravissa ihan rentoa ravia, paljon siirtymisiä ja temponmuutoksia, suunnanmuutoksia oman mielen mukaan.
Alettiin verryttelyn jälkeen tekemään paljon pohkeenväistöjä molempiin suuntiin ja tässäkin pääpainotus siihen rentouteen ja mahdollisimman pieniin ja vähiin apujen käyttöön.
Tehtiin jonkin aikaa pohkeenväistöjä ja sitten otettiin laukkaa, laukassa haettiin reipas hyvä tahti ja taas se rentous. Lotto oli vasempaan hieman kiireinen laukassa, ja oli vähän jännittyneen oloinen, muuten meni kyllä hyvin. Oikea suunta oli huomattavasti helpompi ja Lotto kulki täysin rentona.
Tehtiin laukassakin temponmuutoksia ja paljon taivutteluja.
Valmennus oli alusta asti tosi hyödyllinen, varsinkin sen takia, koska Lotto oli pätkittäin tosi jännittynyt ja tuli hirveän kovaksi suusta ja kaulastaan varsinkin vasempaan laukkaan. Sain tosi paljon apua Mintulta, että miten ratkaisen tällaisen tilanteen nopeasti ja kivuttomasti.



Laukan jälkeen siirryttiin raviin ja jatkettiin hevosten työstämistä ravissa. Kuitenkin hetken ravailtuani Lotto alkoi tahdittamaan jonkin verran ja se tahdittaminen vain paheni koko ajan enemmän.
Minttu käski mun sit heti jumpata sitä tosi paljon, ja tahdittaminen lieveni hieman, kuitenkin sitä olisi voinut vielä verrata lievään epäpuhtauteen. Olin itse ihan ulalla siellä selässä, koska hevonen ensinnäkin tuntui todella oudolta, melkein, kuin ratsastaisit ontuvalla hevosella.
Yllä oleva video on kuvattu siis torstailta ja ennen tätä "köpö"- kohtausta. 

Hyppäsin sit alas selästä ja Minttu hieroi Lottoa joka puolelta, venytteli ja taivutteli ja huomautti heti, että Lotto oli yhtäkkiä mennyt aivan tönkköön lavoistaan.
Jouduimme tunnin aikana muuttamaan Loton työskentelyasentoa todella rankasti, joten Minttu epäili, että Loton lihakset ottivat siitä heti itseensä. Noh, taluttelin hyvin loppuun ja vein talliin.

Tallissa heti uitin kirjaimellisesti Loton kaulan, lavat, etujalat ja selän arnika linimentillä, myöhemmin löin sille vielä pariksi tunniksi back on trackin loimen selkään ja annoin sen olla pari tuntia. Jaloissa ei ollut turvotuksia eivätkä ne poikenneet normaalista, joten ei huolta siis sillä saralla.

Perjantaina toinen valmennuspäivä ja aloitimme todella pitkään työstämällä Lottoa käynnissä, vaihdellen hyvin paljon asetusta, taivutusta, etujalkojen paikkaa ja ympyröillä väistätimme takaosaa ulos. Ravissa jatkettiin samaa, Lotto yhä oli epänormaali liikkeeltään, mutta mitä pitempään jatkoimme ravissa jumppaamista, se parani koko ajan vähän kerrallaan.
Perjantain valmennus meni siis vähän harakoille, koska emme tehneet mitään muuta, kuin jumppasimme kaareissa, volteilla, kiemuraurilla, taivutuksilla, ylitaivutuksilla, notkisteluilla ymsyms.
Lopuksi Lotto oli jo huomattavasti parempi, mutta ei siltikään normaali.

Onneksi olin jo viikko sitten soittanut, ja tilannut hierojan joka tuli siis tänään lauantaina.
Hierojan tullessa, luonnollisesti kerroin tapahtuneesta ja menimme sitten juoksuttamaan Lottoa ulos, jotta hieroja näkee itse, mistä on kyse. Hieroja huomasi heti tarkalla silmällään, että liike oli ns. yläontuma, eli johtuu vasemman puolen lavasta.
Tallissa hieroja työsti Lottoa tunnin verran, oli todella mielenkiintoista seurata, koska edellinen hierojani käytti eri niksejä, joten tämän hierojan keinot ja niksit olivat aivan erilaisia.

Lotolta löytyi todella paha jumi vasemman puolen lavasta. Mitä kummallisinta oli, että oikean puolen lapa oli aivan täysin rento ja vetreä, kun taas vasemman puolen lapa oli niin jumissa, kuin vain voi olla. Vasemman puolen lavan jumi, oli todella syvällä, eli jatkuva kireys tunkeutuu loppujen lopuksi aina vain syvemmälle ja syvemmälle. Kireyttä löytyi myös vasemmasta reidestä, molemmilta puolilta ristiselästä ja oikean puolen pitkästä selkälihaksesta. Oikean puolen selkälihaksen jumi oli myös todella syvällä.
Hieroja levitti hieronnan jälkeen oikeaan selkälihakseen kaksiteholinimenttiä tehostaakseen hieronnan vaikutusta ja tällä tavoin myös lievitti hieronnasta johtuvaa kuumotusta. Hieroja joutui aika kovasti työstämään selkälihasta, ja sai sen rentoutumaan auki, joten viilentävä vaikutus auttaa myös lihaksen palautumiseen ja ehkäisee tulehdusta.

Lopuksi heppa oli ihan jo ok, jumit saatiin auki ja Lotto selvästi nautti. Sain paljon ohjeita, miten jatkan nyt hieronnan jälkeen tuon selän kanssa. Onneksi tälle epäpuhtaudelle löytyi syy ja onneksi se ei ollut ihan maata kaatavaa. Hieroja tulee vielä ensi keskiviikkona tsekkaamaan Loton ja katsoo, että onko lihakset rentoutuneet hieronnan jälkeen toivotulla tavalla ja jos ovat, voimme sitten hyvillä mielin lähteä perjantaina hevosten kanssa kohti Oulua ja ABC-tallin kansallisia kisoja.
Jätin hieronnan jälkeen Lotolle päälle bot loimen, se saa olla sillä päällä yön yli.

Testautin vielä hierojalla meidän molemmat satulat, ja saimme selville syyn ristiselän jumeihin. Eli tää mun vanha koulusatulani, joka testattiin aikaisemmin hyvin istuvaksi, istui yhä hyvin, mutta Loton selkä on niin herkkä, että tässä satulassa on liian suuret ja ns. kovat paneelit selän molemmin puolin, että ne ovat kipeyttäneet Loton ristiselän. Uusi batesin satulani oli parempi vaihtoehto, koska siinä paneelit ovat leveät ja pehmeät. Eli takaisin uuteen satulaan siis.

Lotto sai tänään vpn, huomenna käydään Minnan kanssa yhdessä taluttelemassa Lottoa ja lähdetään käymään pitkällä maastolenkillä Pöyliövaarassa. On paljon mukavampaa lähteä käymään pitkällä kävelyllä hevosen kanssa, kun on joku muukin seurana. Voidaan samalla rupatella. :)

Ylihuomenna on "humputtelu" päivä, eli hierojan sanoja lainaten, "anna hevosen laukata rumaa laukkaa". Eli tällä hän tarkoitti, että muodosta tai muusta välittämättä, annan Loton laukata niin rumasti, kuin se ikinä haluaa. ;)

Jaakko, Jaakon isä on taas monta päivää touhunnut tallissa, ja tyhjentävät koneilla sontaa (:D) ja purkavat tallia muutenkin. Minun isäni tuli tänään aamulla ja teki meille rautapilareista uudet kattotuet vanhojen tilalle, ne pitää vielä siis vaihtaa.

Pari päivää sitten
Pari päivää sitten

Tänään. Kyllä se siitä alkaa jo tyhjentyä. Tuo sonnan määrä on vain jotain aivan järkyttävää. Sitä on niin paljon, ettei kukaan edes uskoisi :D
Siinä ne paskanlappajat. :D


6 kommenttia:

  1. Lotto on kivannäköinen hevonen, toivottavasti "normalisoituu" pian ja pääsette perjantaisiin kilpailuihin :) Tsemppiä kovasti!

    Pahoittelen mainostusta, mutta itse kokeilen siipiäni blogikirjoittamisen suhteen ja jos yhtään nappaa niin vieraile ihmeessä. Kaikki on tosin hieman kesken, mutta yritän ruveta ahkerasti rustaamaan :)
    http://kouluratsastuksenmatkassa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinpä, toivon sitä itsekin. Kiva, kun linkkasit blogisi, pitää käydä kurkkaamassa :)

      Poista
  2. Onko tämä sinun hevonen?
    http://www.horsesales.lt/en/horses_for_sale/id/4576/

    Heini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on tuo Lotto nelivuotiaana, kun oli vielä liettuassa :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset