8. heinäkuuta 2013

Treeneistä ja ruokinnasta

Eilen meillä oli Loton kanssa tosi rento päivä.
Lotto oli vähän väsyneen oloinen ratsastaessa, johtuu varmaan siitä, et nyt ovat helteet palanneet ja ulkona on tosi kuuma ja vielä se, että ollaan aika paljon nyt taas treenattu.
Eli eilen pidin vaan ihan kevyen päivän, ratsastelin vaan eteen alas ja notkistelin ja jumppasin molempia kylkiä. Lopuksi vielä hypättiin pari ristikkoa, Lotto innostui tosi paljon ja siihen oli sit hyvä lopettaa, kun heppakin virkosi ja selvästi tykkäsi.

Meidän ekat koulukisat
Tänään mun isosisko Minna tuli pitään mulle tuntia, se oli miettinyt kaikki tehtävätkin valmiiksi.
Alkuun verryttelin käynnissä ja ravissa itsenäisesti, tein paljon ympyröitä, vaihtelin suuntaa, temponmuutoksia ja paljon kiemurauria.
Alettiin sit tekemään molempiin päätyihin isot ympyrät ja koko ajan suuntaa vaihdellen diagonaalit molemmista kulmista, eli periaatteessa ns. kahdeksikkona. Ympyröillä selvät taivutukset, daigonaaleilla temponmuutoksia ensin hidastaen ja sit nopeuttaen tempoa.
Tehtiin töitä reilu tunti, ja tuntiin sisältyi erittäin paljon siirtymisiä, laukannostoja, avoa, ravista pysähdyksiä yms. Jumpattiin hevosta tosi paljon erilaisilla tehtävillä ja saatiin hyviä pätkiä aikaiseksi. Lotto alkaa olla jo kiva ratsastettava, eikä jännity ylöspäin enää niin paljoa, kuin ennen.

Ekoista kisoista
Huomenna Lotto saa juosta liinassa ilman sivuohjia ja pitää vähän kevyemmän päivän, se jaksoi tänään niin hyvin ja energisesti tehdä töitä.
Keskiviikkona mennään varmaan puomeja paljon, torstaina ja perjantaina on taas Minttu Pulliaisen valmennukset. Katsotaan ollaanko edistytty viime kerrasta. :)

Ensimmäinen kerta kummareilla

Yksi lukijoistani Milla, ehdotti, että kirjoittaisin vähän Loton ruokinnasta ja liikutus-suunnitelmasta, joten kirjoitan siitä nyt vähän tähän kuulumisien lisäksi.

Loton ruokinta:

Aamu: 1L kauraa
Päivä: 1L kauraa
Ilta: 1L kauraa.

Heinää 3-3-4kg

Annan itse rehujen lisäksi vielä "lisärit", ennenkuin lähden tallilta.

Lisärit: 


Pellavainen 2,5dl
Vehnälese pellettejä 2,5dl
Melassileikettä 2,5dl

Turvotan "turvotettavat" lisärehut ensin reilussa määrässä vettä, ja juuri ennen hevoselle antoa lisään siihen kuivana sekaan;

Proteiinia 1/2 L
Mineral Plus 1dl
Suolaa n. 1 rkl
Kalkkia 1/3 dl
B+E vitamiinia 20mll

Näiden lisäksi, annan suolaa hikitreenien jälkeen vähän reilummin, riippuu miten hevonen hikoaa. Oikein rankkojen treenien jälkeen myös Elektrolyytti on kovalla käytöllä. Antaisin myös joka ratsastuksen jälkeen melassivettä, mutta Lotto ei osaa vielä juoda sitä, mutta yritän sitä totuttaa ahkerasti. Valkosipulia annan kausittain ja rautakuuri 4-5kk välein.
Easy Now:ta annan ennen kisoja ja kisapäivinä tai joinain erikoispäivinä.

Proteiinin nostan jossain vaiheessa jopa litraan, se on kuitenkin aika lihakseton vielä ja tekee kovasti töitä, vaikka lihasta on alkanutkin tulla jo parin kuukauden aikana ihan kivasti oikeisiin paikkoihin.


Lotto hoksasi ensimmäistä kertaa venyttää eteen alas

Liikutus-suunnitelmaa minulla ei tällä hetkellä ole, eikä se ole Loton kanssa nyt aiheellista edes suunnitella. Lotto on kuitenkin todella herkkä ja nuori vielä, että pääosin menen valmennuksissa tai tunneilla ja sit fiiliksen mukaan silloin, kun ratsastan yksin. Tietysti pyrin tekemään treeneistä mahdollisimman monipuolisia ja mieluisia hevoselle.

Pääpainotus meillä on nyt viimeisen kuukauden ajan ollut se, että saan Loton rennoksi ja pyöreäksi joka ratsastuskerta. Opetellaan kulkemaan eteenalas ja tällä tavoin saadaan niskaa vähän alemmas. Treenataan aikalailla ihan perusjuttuja aan asioihin asti ja treenaan useampana päivänä sellaisia asioita, mitkä vaativat vielä harjoittelua.
Meillä ei tällä hetkellä ole oikeen niitä suurempia ongelmia tai liikkeitä, joita pitäisi treenata, niin ollaan nyt sit vaan keskitytty perusratsastukseen ja hevosen rentouteen ja sen pysymiseen sellaisena läpi tehtävien. Tietysti vielä tämän lisäksi ollaan paljon jumpattu, ihan sen lihaksiston takia, kun se on yhä hieman heikompi oikealta puolelta.

Jännittyneisyys tietysti rentouden kanssa kulkevat käsikädessä, eli jännittyneisyyden tilalle pitää saada se rentous. Lotto on kuitenkin nyt alkanut jo oppia todella nopeasti, ja rentoutuu hyvin paljon enemmän  ja enemmän ratsastuskerroilla nykyään, eikä jännittyessään aina singahda ulottumattomiin, joten ratsastettavuus on parantunut huomattavasti. Nyt pystyn jo tekemään helposti vähän vaikeampiakin juttuja sen kanssa.
Kaikki asiat sujuvat paljon helpommin, kun on perusratsastus kunnossa ja hevonen kulkee oikeinpäin.

Ensimmäinen kerta Hennan tunnilla

Tässä treenatessa täytyy myöskin ottaa huomioon hevosen lihaskunto, se kehittyy sitä mukaa mitä enemmän tehdään töitä, mutta pitää myöskin muistaa antaa keholle palautumis aikaa, lihakset luonnollisesti kasvavat levossa. Tietysti hevosen pääkin tarvitsee välillä tuulettumista ja lepoa.

Lotto keskimäärin liikkuu viikossa 5 työpäivää, yksi kevyt ja yksi ihan vapaa. Joskus saatan antaa 2-3 päivääkin vapaata, jos hevonen vaikuttaa sitä tarvitsevan ja joskus saatetaan tehdä useampi ns. raskas päivä.

Vaikka Lotto tekeekin viisi työpäivää, se ei silti tarkoita, että vääntäisin sitä hikeen joka kerta, ehei. Olen pyrkinyt suunnittelemaan työpäivät mm. näin;

kevyt, rankka, kevyt, vp, kevyt, rankka, kevyt/kävely.

Lasken rankoiksi treeneiksi tämän ikäiselle hevoselle sen, että teemme ahkerasti töitä 40min-tunnin verran, niin ,että hevonen on joutunut tekemään oikeasti lihaksistollaan töitä. En tietysti ole koko ajan vilkuilemassa kelloa, vaan ratsastan sen aikaa, kunnes tunnen hevosen tekevän oikein ja tarpeeksi.

Kevyt päivä saattaa olla meillä n. 15min-30min ja kevyenä päivänä ei tehdä mitään erikoisempaa, treenataan niitä asioita, mitkä jo osataan hyvin tai niitä asioita, joita pitää vähän kerrata tai sitten hypätään vähän, tai maastoillaan.
Pyrin pitämään kevyet päivät ja myös raskaat mahdollisimman lyhyinä niin, ettei hevonen väsyisi kokonaan ratsastuksen aikana. Hevoselle pitää aina jäädä hyvä mieli treeneistä, jolloin se jaksaa innolla tehdä taas jatkossakin töitä.

Sen takia mulla ei ole tällä hetkellä sitä treenisuunnitelmaa/tms. koska olen kokenut soveltamisen paremmaksi vaihtoehdoksi tällä hetkellä. Nyt on kesä, joten jo pelkkä kuumuus saattaa lamaannuttaa hevosen täysin. Jos treenikalenterissa lukee hirveänä hellepäivänä, että "rankka treeni", niin jo siinä kohtaa treenikalenteri menisi jo uusiksi, koska sitä joutuu aina soveltamaan.
Parempi mielestäni on meidän kohdallamme se, että treenaan hevosen ehdoilla, hevosta kuunnellen.

Tietysti treenaamme aina tulevien kisojen ratojen asioita ja siinä on mielestäni liikutus-suunnitelmaa ihan tarpeeksi tällä hetkellä. Jotkut ihmiset tekevät varmasti omalla tavallaan, tämä on tällä hetkellä se minun tapani, ja mielestäni se toimii näin parhaiten.
Ainakin minulla on joka päivä innokas hevonen täynnä energiaa allani, se on pääasia. :)





6 kommenttia:

  1. Lotto on vaan niin komea... ♥ ja ootte hyvä pari! Ei nyt hevosiin liity tämä kysymys, ja toivon että silti vastaat. Olen ensi kuussa 18 ja koko elämäni ollut syrjitty ja tuntenut olevani ulkopuolinen. Kaksi hevostakin olen omistanut ja silloin oli niitä kavereitakin tallilla. Olisiko jotain neuvoa millä saisin rohkaistua itseni menemään juttelemaan esim. Poikaystäväni kanssa kun olemme yhellä parkkipaikalla hänen kavereidensa kera. Tunnen ja tiedän heidät mutta en ole oikeastaan ikinä puhunut suurempia. Eikä nyt ole edes varaa hankkia hevosta että siinä saisi kavereita.. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Eihän pelkkä hevonen tuo kavereita. :) Ole vain avoin ja oma itsesi. Jos ihmiset eivät pidä sinusta sellaisena, kuin olet, ei heitä ole tarkoitettu ystäviksesi. Tiedän tuon ulkopuolisena olemisen tunteen, mutta et koskaan tule pääsemään siitä eroon jos et tee asialle jotain. Yritä voittaa itsesi ja ole sosiaalisempi; moikkaa kaikkia tuttuja, puhu niitä näitä. Kohta huomaat, että ihmiset kyllä vastaavat takaisin. Muista, että se, miten itse käyttäydyt -> saa ihmiset käyttäytymään samallalailla. Koskaan ei kannata sulkeutua kuoren taakse, näytä rohkeasti itsesi. Tsemppiä, kyllä asioilla on tapana järjestyä. :)

      Poista
  2. Kiitos ruokintapostauksesta! Taidanpa oman 5ween ruokintaan lisätä vielä tuon proteiinin myös, jospa sillä sais lihaksille vähän rakennusaineita. Muuten syökin aikalailla samoin kuin Lotto, tosin kauran tilalla Prixiä, kun sitä saa jostain syystä täällä suunnalla helpommin hankittua kuin kauraa =)
    Annatko Lotolle jossain vaiheessa lomaa, nyt kesällä tai jossain muussa vaiheessa vuotta? Olen tuon oman kanssa miettinyt, että tarvitseeko 5-vuotias vielä "ajattelulomaa" työjakson jälkeen.. Aiempina kesinä on aina saanut pitää vähintään pari viikkoa kokonaan lomaa, mutta nyt mietin, että josko olisi jo sen verran aikuinen, että voitaisiin harrastaa kesä, ja sitten vaikka syyssateilla pitää viikko-pari lomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että miellytti! :) joo, Lotto saa kisakauden jälkeen tulla laitumelle pariksi viikoksi :) kyllä 5v jaksaa kesän tehdä töitä. Tietty tarpeen mukaan useampi vp :)

      Poista
  3. Sulla on tosi mielenkiintoinen blogi, jota olen seuraillut jo hyvän aikaa. Ja Lotto on tosi upea! Liityn nyt vihdoinkin lukijaksi kun muistan kerrankin ! :)
    emppsi.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti. :) Kiva ,että on mielenkiintoinen ja jaksat seurata ja tervetuloa lukijaksi! :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset