16. heinäkuuta 2013

Saapasmittoja, satulansovitusta ja "paskalaukkaa"

Sunnuntaina käytiin siis siskojen kanssa kävelyllä Pöyliövaarassa. Minä talutin Lottoa naruriimuilla, ja Minnalla oli oma koiransa Siiri myös remmissä mukana. Anne oli mukana ilman talutettavaa, siis ihan muuten vain. Käytiin reilut 5km kävelemässä ja aikaa meni melkein 1,5h. Lotto sai välillä maistella vihreää.
Lotto käyttäytyi todella hyvin, vaikka välillä asutus ennen maastoa pelottikin jonkin verran.

Minnan ottama kuva meistä
Eilen, eli maanantaina menimme Annen kanssa klo 12 tallille, koska hevostarvikeliike Kaviola Oy:stä (Tampereelta) tuli liikkeen yrittäjä ottamaan multa ja Annelta mittoja uusiin saappaisiin. Tilauksessa ovat siis mittatilauksena Königs Favoritit.
Saappaiden mittaamisen ohella tulikin sitten puhetta jotain satuloista, ja kävikin ilmi, että hän myös toppaa, sovittaa ja myy satuloita.

Tsekattiin mittojen ottamisen jälkeen yhdessä sitä Annen nykyistä satulaa, eli sitä mun vanhaa koulusatulaa, et jos sille vois tehdä jotain, kun se on niin vanha.
Satula sai kyllä kirjaimellisesti tappotuomion, sitä ei voi käyttää enää yhdelläkään hevosella. Takatoppaukset ovat tässä satulassa virheellisesti liian lähekkäin ja selkärangantilaa ei ole juurikaan. (Tai on, muttei tarpeeksi) Takatoppauksien väliin pitäisi mahtua vähintään kolme sormea, mut tähän mahtuu just ja just kaksi sormea.. Huhhuh. Ilmeisesti tuo satula on kärsinyt valmistusvirheen. Selvisipä ihan sitten kirjaimellisesti se syy, miksi Loton selkä on kipeytynyt. Ja tätä satulaa siis ei kannata edes myydä, koska se ei mitä luultavimmin istu kenenkään selkään oikein kipeyttämättä sitä. (Pomppu käytti tosin tätä satulaa 8v, ilman minkäännäköisiä selkäkipuja?)

Eli vanha koulusatula on nyt lopullisesti pois pelistä, myös Fiian osalta. Testattiin vielä Lotolle se mun Bates Innova Extended, ja se istui tosi hyvin vihreällä kaarella joka siinä nyt olikin. Satulaa pitäisi vain paloilla hieman vielä korottaa, niin sitten se istuisi täydellisesti Lotolle.
Testattiin myös tää mun satula Fiiankin selkään.

Anne siis ostaa multa ehkä tuon Bates Innova Extendedin Fiialle, ja tilattiin uusi satula Kaviolan kautta. Eli uusi satula on siis Bates Innova. Innovassa ei ole ihan niin massiiviset polvituet, kuin mitä Extendedissä on, ja katsotaan torstaina, kummalle se passaisi paremmin.
Mun satula siis muokattiin eilen Fiialle sopivaksi, eli siihen vaihdettiin kaksi kertaa isompi kaari.
Tilattiin myös satulan ohella niitä Batesin korokepaloja satulaan Fiialle ja Lotolle yms. joten Fiialle täytyy vielä laittaa paloja satulaan, jotta se istuisi täydellisesti ja kuinmyös Lotolle.


Satula tuleekin jo huomenna, eli keskiviikkona postissa (MAHTAVAA!!) satula tulee siis tukusta pikapakettina ja torstaina tulee vielä tämä Kaviolan yrittäjä, sovittamaan uudestaan vielä molemmat satulat molemmille hevosille, ja muokataan niitä kaarien ja palojen avulla täydellisesti sopiviksi hevosille.
Siis ihan mieletön tunne, nyt on taas taakka harteilta, kun kerrankin joku ihan oikeasti ammattilainen tulee sovittamaan satulat meidän hevosille. (Pohjoisessa on tosi vähän oikeasti asiantuntevia satulansovittajia) Osaan itse kyllä katsoa sopiiko satula, mutta en ihan pieniä yksityiskohtia näe. Mutta kiitän luojaani, että alunperinkin olen ostanut Batesin satulan. Ne on niin helppoja, kun ei tarvitse viedä satulasepälle erikseen, kun voi itse muokata, vaihtaa kaaria ja laittaa paloja. Ihan paras satula siis varsinkin nuorta hevosta ajatellen, kun ne kuitenkin muuttuvat ihan koko ajan. Olisi aika kallista jos pitäisi koko ajan ostaa uutta satulaa, kun vanha ei enää istu.

Saatiin kyllä niin hyvää palvelua eilen, etten edes muistanut, että tuollaista palvelua on edes olemassa! Hän teki kaikkensa sen eteen, että saamme ensi viikonlopuksi molemmille hevosille uudet satulat selkään kilpailuihin, ja täydellisesti istuvina. Mainittakoon, että hän oli nyt siis kesälomalla, ja silti paiskii innolla ja iloisena töitä ja antaa erittäin hyvää asiakaspalvelua ja tuli siis Tampereelta asti.
Aivan siis mieletöntä. Heillä on tarjota niin paljon palveluita, ettei siihen ihan joka liike pystyisikään. Aion kyllä kannattaa tätä liikettä myös jatkossakin.

Hevostarvikeliike on siis Kaviola, kurkatkaa ihmeessä tästä linkistä.

(Rovaniemeläiset! Kaviolan satulantoppaus/sovituspalvelua mahd. saada Rovaniemelle myös jatkossakin)

Sit, kun oltiin sovitettu satulat ja kaikki härdelli oli ohi, kävin isolla estekentällä ratsastamassa Lotolla. Laitoin sille estepenkin selkään, koska se Bates on nyt muokattu Fiialle, eli ei sitä voi Lotolle liian leveänäkään laittaa. Ratsastan Lotolla nyt estepenkillä torstaihin asti.

Käytiin ensin Annen kanssa kävelemässä hevosten kanssa maastoissa ja sitten mentiin kentälle.
Sain tälle päivälle siis hierojan ohjeena laukata "paskalaukkaa" eli niin rumaa laukkaa, kuin hevonen vain haluaa. En ottanut ravia lainkaan, koska se oli vasemmasta lavastaan vieläkin ihan köpö ravissa (Annen mukaan kuitenkin parempi, kuin aikaisemmin) joten laukkailin sit ihan rentoa laukkaa kevyessä istunnassa, pitkällä ohjalla ympäri estekenttää n. 10min per suunta. Lotto oli ihan innoissaan, ja olisi halunnut laukata kilpaa tuulen kanssa. ;)

Soitin ratsastuksen jälkeen Outille (hierojalle) ja kerroin, että jumi ei ole vieläkään hellittänyt, joten mitä teen hevosen kanssa huomenna. (Eli tänään) ja sain ohjeeksi mennä niin hidasta laukkaa molempiin suuntiin, että se juuri ja juuri tippuisi raville.

Laitoin ratsastuksen jälkeen Lotolle toista kertaa (sunnuntaina oli ensimmäinen kerta) kuumassa vedessä uitetun saunapyyhkeen selän päälle puoleksi tunniksi + bot loimen. Tämä auttaa selkälihaksiin. Laitan tämän kuuman pyyhkeen jälkeen linimenttiä selkään viikon ajan. Kuumaa pyyhettä voin tietysti käyttää vaikka joka päivä, se selvästi auttaa. Laitoin myös linimenttiä vasempaan lapaan.

Pyyhe tuolla alla, muovipussi päällä ja tuohon päälle vielä loimi. Muovipussi siksi, ettei loimi ime kaikkea vettä pyyhkeestä :)
Keskiviikkona tulee taas Outi hieromaan ja sit oikeastaan nähdään, että mitä on tehtävissä. Saa nähdä, päästäänkö kisoihin viikonloppuna. Toivotaan, että päästään..
Ei Lotto kovin kipeältä kyllä vaikuta sinänsä, kun mielellään liikkuu ja riehuu tarhassakin. ;)




10 kommenttia:

  1. Minullakin on Bates Innova -satula, kokeilin aikanaan niillä isoilla polvi(reisi)tuilla varustettua ja se oli mielestäni ihan hirveä. Innovassa olen viihtynyt paremmin kuin hyvin ja plussaa tulee tosiaan tuosta muokattavuudesta. Passasi edelliselle nuorelle hevoselle koko 1,5v ajan mitä mulla ehti olla ja nykyiselle niin ikään hienosti, vaikka ovatkin ihan erimallisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Minusta tuo extended on ihana, mut Loton kans passais varmaan paremmin ihan perus innova. Katsotaan miten käy :) Bates on kyllä niin kätevä satula. Kulkee perintönä hevoselta toiselle melkeinpä :)

      Poista
  2. Mitä maksaa kun teettää itse saappaat? Mielenkiinnolla kysyn? :)
    ja miksi et osta kaupasta? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää teettää siksi, koska mulle sopivia valmiita königs saappaita ei ole olemassakaan :D mulla on pieni jalkaterä, tosi ohut pohje ja pitkä sääri. Reilu 500e tulee hintaa. :) hinta tietysti riippuu saappaiden merkistä.

      Poista
  3. Voi että! olisi saanut se sovittaja käydä Kemijärvelläkin :D

    VastaaPoista
  4. Nyt olisi paikallaan sanonta maltti on valttia. Syvällä olevat lihasjumit eivät parane viikossa. Jos hevonen on yhä köpö ravissa se tuskin kuntoutuu tarpeeksi ollakseen kilpailukunnossa. Jos lihakset eivät voi toimia siirtyy rasitus sit muualle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on tässä apuna erittäin ammattitaitoinen hieroja, jonka mielestä kisoihin voidaan lähteä , jos heppa liikkuu normaalisti torstaina. Luotan kyllä hänen sanaansa. Jos hevonen vaikuttaa epänormaalilta vielä to, niin tietysti jätetään kisat väliin. Huomenna on uusi hieronta, ja heppa oli tänään jo huomattavasti parempi joten pidetään peukkuja :)

      Poista
  5. Toi kuuma pyyhe kikka vaikuttaa hyvältä, täytyypä kokeilla omallekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Siitä on hyötyä vaikka mitn jumeja ei olisikaan, kun se myös ennaltaehkäisee rentouttavasti lihaksiin :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset