4. syyskuuta 2013

Hypättiin pitkästä aikaa!

Eilen ilmoittauduin Loton kanssa meidän joukkueen vetäjän pitämälle estetunnille.
Ajattelin, että Lotollekin tekisi hyvää näin kisoja ennen päästä tekemään muutakin, kuin pelkkää kouluratsastusta. Siitä meidän viime estehyppelystäkin taitaa olla kohta jo melkein 2kk aikaa.

Estetunti alkoi kuuden maissa, ja tunnilla olin minä Lotolla ja yksi meidän tallin junioriesteratsastaja omalla hevosellaan.
Aloitettiin tunti kevyellä ravilla ympäri maneesia. Ravailtiin jonkin aikaa itsenäisesti, kunnes alettiin sitten Sarin ohjeistuksella ratsastamaan pitkät sivut avotaivutusta reippaassa, kevyessä ravissa. Molemmat pitkät sivut tehtiin avoa, toinen myötätaivutuksella, toinen vastataivutuksella, eli periaatteessa tehtiin molempiin suuntiin avotaivutukset samassa kierroksessa.  Vaihdettiin tietysti kuitenkin suuntaakin.

Avotaivutukset onnistuivat mielestäni tosi hyvin, ja Lotto osaa jo tehdä koko 50m matkan avoa ilman, että se lähtee aaltoilemaan, mikä tosi hyvä!

Lisättiin avotaivutukseen temponmuutos niin, että ensin tultiin harjoitusravissa lyhyt sivu, kulman jälkeen avotaivutus, avotaivutuksessa suurinpiirtein keskellä pitkää sivua temponmuutos kohti keskiravia, ennen kulmaa takaisin harjoitusraviin ja toisella pitkällä sivulla avotaivutuksessa ravi-käynti-ravi siirtyminen. Koko tehtävän läpi piti olla tarkka, että avo säilyy läpi siirtymän.
Siirtymiset ja temponmuutokset avotaivutuksen aikana tekee kyllä tosi hyvää lavoille ja tuo lapoihin lisää liikkuvuutta.

Annettiin hevosten kävellä ravityöskentelyn jälkeen ja sitten otettiin laukkaa.
Saatiin itsenäisesti hetki verrytellä laukassa sillä välin, kun Sari kantoi puomeja.

Laukassa jatkettiin avotaivutuksella ja ratsastettiin yksi pitkä sivu avoa, toisella pitkällä sivulla vähän hidastettiin laukkaa ja tultiin 5 laukkapuomia. Lotto meni puomit ihan hyvin, vauhti vain tahtoi pätkittäin kasvaa liian reippaaksi, jolloin piti jonkin verran pidättää puomeille, että jalat osuivat kohdilleen. Sitten, kun saatiin hyvä tahti, niin laukkapuomitkin sujuivat tosi kivasti.

Annettiin taas hevosten hetki kävellä laukkaamisen jälkeen, ja alettiin sitten tulla ravissa keskihalkaisijalla oleville 5 ravipuomille. Tehtävässä piti tulla reipasta ravia yli ravipuomien, ja ravipuomien jälkeen puolipidäte, ja laukka. Joka toisella kerralla piti aina nostaa eri laukka, eli jos tullaan oikealta puomeille, nostettiin puomien jälkeen vasen laukka, jatkettiin vasemmalta takaisin puomeille, ja puomien jälkeen vastaavasti oikea laukka. Puomien jälkeen oli erittäin tärkeää, että hevonen on suora, jotta sai haluaman laukan nousemaan oikein ja suorana.

Tehtävän onnistuttua hyvin, vaihdettiin tehtävää niin, että tultiin keskihalkaisijalla sijaitseville kahdelle laukkapuomille, siitä 17m väli eli viisi laukkaa ja ristikko. Ristikon päällä vaihdettiin samallalailla suuntaa, kuin edellisessä ravipuomiharjoituksessakin, eli joka toisella kerralla aina eri laukka, mutta nyt laukka piti vaihtaa esteen päällä. Muutaman toiston jälkeen ristikko nostettiin pystyksi ja tultiin tehtävää vähän isommalla pystyllä.
Tämä harjoitus oli tosi hyödyllinen minulle, koska esteen päällä täytyy siirtää paino aika reilusti sille puolelle, minne haluaa laukan nousevan. Välillä kämmäilin itse aika mukavasti, ja Lotto ei ymmärtänyt vaihtaa pyytämääni laukkaa, joten tätä tehtiin jonkin aikaa niin, että sain hyvin laukat vaihdettua muutamaan kertaan molempiin suuntiin.  Lopuksi, kun hoksasin itse antaa hyvät ja oikeat avut, niin Lottokin vaihtoi aina sen "oikean" laukan, eli sen minne oltiin menossa.

Sitten, kun tämäkin harjoitus onnistui, Sari otti laukkapuomit pois, ja teki pystystä vähän isomman, ja tultiin sitä sujuvalla, isolla laukalla. Sari nosteli puomia aika tiuhaan tahtiin, ja lopuksi este taisi olla lähempänä metriä.

Oli kyllä tosi kiva tunti, ja Lottokin nautti niin paljon, kun sai pitkästä aikaa hypätä. On sillä niin kiva hypätä, kun se kiltisti korjailee mun virheitä, ja tällä tavalla opettaa myös minuakin. Ei tarvitse koskaan pelätä, etteikö se hyppäisi, on se niin rehellinen!

Sain Sarilta kehuja Loton hyppytekniikasta, ja siitä, että se on todella rehellinen hyppääjä ja antaa mulle hirveästi anteeksi, jos teen virheitä. Lotto ei suutu, eikä niskuroi jos teen väärin, se vaan hyppää ja tekee omat ratkaisunsa, jos en löydä paikkaa. Plussaa on tietysti sekin, että Lotto ei kolauttele eikä tiputtele. Ihana, fiksu hevonen, oli kyllä tosi kivaa! :)

Kuva viime hyppykerralta parin kk takaa.

Tänään vähän jännityksellä odotin, että minkälainen Lotto on ratsastaa. Jännitin sitä, että ottikohan Loton lihakset itseensä nyt, kun hypättiin ja tunti oli vähän rankempi. Ihan mietin jo kauhukuvia siitä, että se taas on ihan tönkkö, jos se lapa on mennyt taas jumiin, mutta ihan turhaa pelkäsin!
Lotto oli ihan huikean mahtava tänään!

Otin alkuun reipasta, isoa ravia ympäri maneesia, jatkoin ravissa pitkät sivut avotaivutuksella molempiin suuntiin ja Lotto teki niin hienosti, että!
Lotto oli tosi pirteä ja innokas tänään, huomaa, että eilinen estetunti teki sen päälle ja mielelle hyvää. Voihan olla, että esteet myös aukoi siltä vähän paikkojakin, kun joutui venyttämään itseään?

Jatkoin avotaivutusten jälkeen pohkeenväistöillä, mitkä menivät myös loistavasti, Lotto teki tosi hienosti isossa ravissa jyrkkää pohkeenväistöä molempiin suuntiin.
Tehtiin aika paljon tänään taas siirtymisiä ja treenattiin myös lyhyillä lävistäjillä keskiravia. Tehtiin myös käynnistä laukannostoja, laukka-käynti siirtymisiä, ja takaosakäännöksiä käynnissä.
Lopuksi tehtiin vielä pätkä sunnuntain kisojen radasta, eli pitkällä sivulla keskiravi, jonka jälkeen puoliympyrä ja jyrkkä pohkeenväistö pitkän sivun keskelle molempiin suuntiin. Sujui tosi hyvin!

Ihan pitää hehkuttaa, että Lotto oli alusta loppuun ihan sika kiva, ja teki niin mielellään ja innolla kaikki pyydettävät asiat! Voi että, kun saisin saman tatsin sitten viikonlopun kisoihinkin!
Laukka oli muuten ihan tosi hyvää tänään, paremmin laukkasi selän läpi, entä edellisinä muina päivinä. Varmasti saan kiittää eilistä estetuntia tästäkin!

Huippu treenit siis takana jälleen! Pitää toivoa, että tää meidän hyvä vire jatkuu myös kohti loppuviikkoa, ja kilpailuidenkin läpi. *kop, kop* koputetaan puuta! :)
Ihan hävettää näin paljon kehua, mutta oon niin iloinen, että vihdoinkin meillä tää yhteistyö on alkanu pelaamaan, ja se saa mut niin hyvälle mielelle! 

Hyvän mielen siivittämänä, ostin Lotolle tänään uudet suojat, eli BR:n Pro Max koulusuojat Rovaniemen Horse Sportilta! Ihan mielettömän ihanat ja tukevat suojat, suosittelen kyllä ihan jokaiselle, joka koulusuojista tykkää! :)



Etusissa koko M, ja takasissa koko L. Etusten suojissa kolme tarraa, takasissa neljä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset