30. syyskuuta 2013

Pakkaskipinää hevosiin?

Nyt on ilmeisesti talvi koputtelemassa ovelle, ainakin ilmoista päätellen. Yöllä on jo yöpakkasia ja tänään ollut koko päivän ulkona juuri ja juuri sen +2 astetta. Hyrr!
Lotto sai tänään jo ohuimman, n. 100g tallitoppaloimen päälle, että pysyy lämpimänä, kun se on ihan kesäkarvalla vieläkin. Tallissakin on jo ollut vilpoista, enkä halua sitä klipatakaan siksi, että se ehtisi kasvattaa kunnon turkkia vajaan loimituksen takia.
Onneksi Lotto on edellisessä kodissaan loimitettu tosi hyvin viime talven, niin tuskin alkaa edes kasvattaa karvaa nytkään, kunhan sitä loimittaa oikein ja tarpeeksi.

Ratsastaessa olen pitänyt Lotolla nyt enkkuvilttiä päällä alku- ja loppukäynneillä, ettei varmasti pääse kylmä yllättämään, ja lihakset pysyy lämpiminä. Ennen käytin joko bot-loimea, tai fleece loimea, mutta pakko kyllä myöntää, että ihana ja lämpöinen villa-viltti tekee terää näillä keleillä, kun lämpötila on juuri ja juuri vielä hieman plussan puolella.


Eilen Lotto sai olla vapaalla hieronnan jälkeisenä päivänä ja tänään vähän jumppailtiin kevyesti. Lotto on aikamoinen virtapesä vapaapäivän, ja näin kylmien tultua, että viipoteltiin sitten maneesissa reippaanlaisesti tänään.

On muuten hauska huomata, miten paljon ilmasto vaikuttaa hevosiin, varsinkin ensipakkaset.
Olen huvittuneena lukenut ht-netin palstoilta ihmisten hauskojakin tarinoita omista hevosistaan, kuinka ne ovat muuttuneet kylmien tultua.
Teksteistä käy aika hyvin ilmi, että jotkut, jo luonnostaan aktiiviset hevoset saattavat "muuttua" vielä reippaammiksi, tai sitten pysyvät samanlaisina läpi vuoden, kun taas suurin osa normaalisti laiskemmista hevosista "heräävät henkiin" ja alkavat liikkua energisemmin tai jopa "villisti". 
Omalla kohdallani kävi juurikin viime talvena Lorin kanssa tuo "henkiin herääminen". Loristahan viime talven tullen tuli juurikin tosi reipas ja kujeileva, kun se normaalisti oli vähän laiskahko ja tasainen liikkuja. Kun vertaa Lottoon, niin Lotto on perusluonteeltaan kuitenkin aika lunkki kaveri sinänsä. Se on reipas, eikä se paljoa säikkyile, tai kyttäile, niin tätä samaa "villiintymis-ilmiötä" en ole Lotossa vielä huomannut, muutakuin sen, että se on entistäkin innokkaampi "hiihtäjä". Tokihan ne pysyvät pakkaset ovat vielä edessäpäin, ja joissakin hevosissa säiden kylmeneminen ei näy vielä millään tavalla.
Lori oli kyllä sellainen "pieni riiviö" talven tultua, joka keksi jos mistäkin syystä päästä vähän riehumaan ja heittelemään pyllyä. ;)
Sitä "riiviötä" on kyllä niin ikävä vieläkin. <3


 Ovatko teidän hevosenne saaneet uutta puhtia ilmojen kylmettyä? :)

18 kommenttia:

  1. Lotto oli tänään niin ihana <3 Pelkurin paras ystävä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kyllä se kuule sun pelot vielä karkottaa pois vain! :)

      Poista
  2. Mä en ainakaan vielä ole huomannut villiintymistä... saa nähdä lennänkö joku päivä jonkun selästä kun ajattelen että onpa tämä rauhassa vaikka ilmat on viilenneet :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Toivotaan ,että hevoset pysyis ihan asiallisina. :D

      Poista
  3. Miten siellä tallissa voi olla muka vilpoisa että tarvitsee loimen? Kyllähän tallin pitäisi pysyä lämpimänä ilman lämmityksiä -20 asti tai sitten on rakennuksessa mennyt jotain pahasti pieleen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos haluat tiedustella enemmänkin tallimme lämmitysjärjestelmistä, voit ottaa yhteyttä Rovaniemen Ratsastuskeskuksen omistajaan, ei ole minun tehtäväni selventää, miksi tallissamme "voi olla muka vilpoisa".

      Tallin ei ole tarkoituskaan olla kuuma, vaan hevosille ja etenkin hevosten hengityselimille ihanne lämpötila on siinä +10asteen paikkeilla.
      Jotkut hevoset vilustuvat helpommin, kuin toiset, mikä tarkoittaa sitä, että toisen hevonen ei välttämättä tarvitse loimea lainkaan, kun taas joku toinen hevonen voi tarvita jo paksuakin loimea. Loimittaminen riippuu aivan hevosesta, ja siitä, minkälaisella karvalla haluaa hevosen pysyvän talven yli. :)

      Poista
  4. Tänään näkee onko ilmojen viilenemisellä Japeen millainen vaikutus :) Lentääkö takamus ja/tai jarrut hukassa? :D
    Pitää ainaki ottaa hyvissa ajoin sisälle lämmitteleen ennen liikutusta ja varmaan kans saa jo viltin nakata niskaan alku- (ja loppu-) käynneille ... Fleecen vähintään :)
    Vanha heppa kumminki niin lämpenee vähän hitaammin ..

    -Nea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, toivotaan, että käyttäytyisi hyvin! :)
      Sulla on onneksi suokki, se on vähän parempi kestämään kylmää, entä suurin osa puoliverisistä. :)

      Poista
    2. Joo se kasvattaa jo nyt turkkia ja on muuttanu väriäki :D

      Japella ottaa kylmä nykysin selkään ja huomaa kyllä heti kun näin on käynyt; On tallissa kiukkunen ja ratsastaessa välistä suorastaan mahdoton! Juoksee alta, ei kuuntele mitään ja pukittelee :/
      Sillon luopuu kenttätreeneistä ihan suosiolla ja lähtee käy maastossa hissunkissun..
      Vanhuus ei tuu yksin :) Vielä menee ulkona ilman loimea kun on vielä laumassa laitumella mut tarhaan kun siirtyvät niin varmaan pitää alkaa pitään loimea kun ei siellä niin liiku ja seistessä kylmä iskee paremmin ...

      Nyt oonki tosiaan sisällä laittanu heti loimen alle "sulamaan" ja alkukäynnit ja alkutyöskentelyt käynnissä tehny fleece lautasilla/selässä.
      Eilenkin tein hommat näin ja heppa oli aivan SUPER! :)) En ees muista millon viimeksi ois ollu niin ... yhteistyökykyinen ... kuunteli vaikka vauhtikin alkoi nousta. Pysty laukkaakin ottamaan kunnolla ilman käsistä karkaamista ja/tai pukkeja <3 :))
      Toivottavasti toimii jatkossakin nuin helpolla hoidolla :)

      -Nea

      P.S. Kiitos jälleen kerran inspiroivasta blogista!!!!!!! Vaikka mulla varsinaisesti mitään motivaation puutetta olekaan ollut, niin jotenki kun tätä sun blogia on lukenu niin silti saanu lisää virtaa touhuihin! ^^

      Poista
    3. Joo. Kiva että huolehdit siitä niin hyvin. :)
      Voi että kiitos Nea <3

      Poista
  5. Minun täykkäri lähes sekosi ekoista kylmistä päivistä. Hyppi pystyyn jumitti ja juoksi ratsastaessa alta pois. Nyt ollaan liikuteltu paljon ja saatu se normaaliksi omaksi itsekseen. Ja tosta loimituksesta. Omani ainakin tarvitsee tallissa loimea. On lyhyt karvanen ja muutenkin herkkä palelemaan ja muutenkin menee selästä jumiin, joten ymmärrän loimittamisen talliin erittäin hyvin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui! Kyllä se vaan pakkanen tekee tehtävänsä. Onneksi olet saanut liikutuksella hevosen palautumaan normaaliksi. :) Ihana, että en oo ainoa joka jo loimittaa hevosta tallissa. Tuntuu, että loimittaminen on joillekin ihmisille kirosana. On se paljon mukavampi jos hevosella on lämmin, eikä tarvi palella. :)

      Poista
    2. JEps, monelle se tuntuu olevan, että mikään hevonen ei tarvitse loimia, vaan pitäisi vaan karaista ja pitää ilman loimia, vaikka hevonen jäätyis pystyyn. Ja aion talvellakin ihan kunnon paksuilla loimilla loimittaa, vielä kun on ohut karvanen täykkäri

      Poista
    3. Niinpä, ihan veit sanat mun suusta! Haha. :D
      Minäkin aion myös koko talven pitää Loton hyvin loimitettuna, silläkin on ihan kesäkarva vielä, ja haluan, että se myös pysyy sellaisena. En halua klipata, niin sitten pitää kunnolla loimittaa. Lotossakin on täykkäriä, niin sekin on vähän vilukissa. :)

      Poista
    4. Mä just tänää klippasin hertav :D se kasvattaa karvaa ja sit hikoilee tosi rajusti. Sit se palelee sen jälkeen kun kestää kuivua niin mielummin klippaan ja loimitan niin pysyy kuivana. :) tähän asti on ollut ilman loimea tallissa mutta nyt kun on klipattu niin on ohut vohveliloimi vaan kun talli on lämmin, mutta klipattuna en ilman pidä. Kun kylmenee on sitten tallissa toppis ja ulkona ulkotoppis. Hyvin pärjää talven läpi. Enempää loimia en kerralla ainakaan rupea laittamaan! :D

      Poista
    5. Joo. Itse myös klippaisin, jos Lotto kasvattaisi hirveän turkin, mutta nyt vielä se on ainakin pysynyt kesäkarvalla, niin en usko, että tarvii klipata. :)
      Oon ite myös samaa mieltä, ja itse myös mulla maksimi kaksi loimea ulkona, eli sisätoppis ja ulkotoppis. Paljon helpompaa, ja mukavampi hevoselle. Kaksi loimea on usein lämpimämpikin, kuin kolme päällekäin. :) Ja onneksi on eripaksuisia loimia, niin voi vaihtaa aina vähän paksumpaa sitten jos tulee kovat pakkaset. Tykkään itse tarhata hevosta myös kovillakin pakkasilla edes muutamia tunteja, niin viime talvena hoksasin, että esim. -35 asteen pakkasella kaikista paras oli bot- loimi + 500g ulkotoppis. Hyvin tarkeni. :)

      Poista
  6. Onneksi on suokki poju liikutuksen ja hoidon alla jota pidetään mahdollisimman luonnollisella tavalla (mitään tapaa väheksymättä!!). :) Mutta kyllä on suokkipojullekin yllättävien kylmien vuoksi saanut loimia aamusella niskaan nakata..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, suokithan pärjää tosi hyvin talvetkin ilman loimiakin. Ne on sellaisia sitkeitä sissejä! :)
      Nyt on kyllä tullut nää kylmät ihan puskan takaa, ei edes ehtinyt varautua. Eikä varmasti hevosetkaan. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset