18. syyskuuta 2013

Katan valmennuksesta saatiin lisää intoa!

Lotto sai olla sunnuntain ja maanantain vapaalla sudenhampaan poistosta johtuen.

Kävin itse siis maanantaina Katan valmennuksessa ja sain mennä yhdellä Katan hevosista.
Ratsastin sellaisella erittäin kivalla, aika isolla mustalla ruunalla joka oli erittäin osaava.
Treenattiin valkassa yhteensä reilu 1,5h ja tehtiin mielettömästi avoja ja sulkuja ravissa ja laukassa.
Tehtiin paljon siirtymisiä ravissa ja laukassa avotaivutuksesta sulkutaivutukseen ja toisinpäin, sekä harjoituksen yhteydestä myös laukanvaihtoja.

Oli ihan mielettömän hyvä valmennus ja oli ihan mahtava fiilis valkan jälkeen, kun pääsi ihan kunnolla tekemään. Sain Katalta ihan hirveästi uutta intoa jatkoon Loton kanssa ja paljon apua myös oman istuntani korjaamiseen, mihin pitää kiinnittää huomiota ja mitä tehdä vähemmän, mitä enemmän. Koin ihania Ahaa- elämyksiä pitkästä aikaa myös!
Kata antoi todella varteenotettavia vinkkejä jatkossa mulle myös sulkujen opettamiseen Lotolle, ja aion kyllä hyödyntää niitä ihan jatkossakin mahdollisimman paljon.



Lotto näyttää tässä jotenkin tosi karvaiselta, vaikka sillä on yhä ihan lyhyt kesäkarva. :)


Eilen ratsastin Lotolla ensimmäistä kertaa raspauksen jälkeen kuolaimilla. Laitoin avuksi gramaanit, jotta voin itse olla käden kanssa hiljaa, ja ratsastaa enemmän pohkeella. Gramaanit olivat kyllä avuksi, koska Lotto oli aika moinen vipeltäjä kahden vapaapäivän jälkeen.
Ratsastin ihan normaalisti alkuun, paljon avoja ja siirtymisiä ravissa ja laukassa.
Lopuksi treenattiin vielä ensimmäistä kertaa laukanvaihtoja radan poikkilinjalla ja sain tehtyä tosi kivasti puhtaita vaihtoja molempiin suuntiin! Tietysti mukaan mahtui myös epäonnistuneitakin vaihtoja, mutta ainakin puolet oli täysin puhtaita mikä oli tosi hyvä!
Pitää alkaa nyt enemmänkin harjoittelemaan nuita vaihtoja, tietysti hyvän maun rajoissa. Lotto kuitenkin hiffasi idean heti, ja teki enemmän, kuin mielellään. Täytyy nyt vain olla tarkkana, ettei yli-innokas hevoseni ala vaihtamaan pyytämättä, joten treenataan niitä aika siivosti näin alkuun. ;)

Olen Katan valmennuksen jälkeen saanut uutta intoa ja puhtia tekemiseen, mikä on tosi mukavaa ja yritän pitää tämän positiivisen tunteen nyt mahdollisimman pitkään yllä, jotta osaan ottaa vastoinkäymisetkin jatkossa myös positiivisin mielin. :)


Tänään ratsastin Lotolla maneesissa ilman apuohjia.
Ratsastin alkuun tosi paljon avotaivutuksia, ja tehtiin avotaivutusta ensin koko pitkät sivut, ja sitten sisällytin avotaivutukseen myös pientä sulkutreeniä ravissa.
Aloitin avotaivutuksella pitkän sivun alussa, siitä aloin ratsastamaan etujalkoja kohti keskihalkaisijaa sulkutaivutusta.
Aloitin siis harjoituksen Katan neuvojen mukaan avotaivutuksella, avotaivutuksesta siirryin sulkutaivutukseen, pieni pätkä sulkutaivutusta kohti keskihalkaisijaa, ja heti, ennenkun tuntui että menetän otteen hevosesta tai liike tulee sille liian vaikeaksi, siirryin takaisin avotaivutukseen ja sitten ratsastin takaisin päätyyn ja uudestaan.
Lotto ymmärsi tosi nopeasti idean, ja teki hyvin ensimmäiset sulkutaivutuksensa alun haparoinnin jälkeen. Olin tosi ylpeä Lotosta, kun se teki pätkät sulkua ilman sen suurempaa ongelmaa. Yllätyin kyllä erittäin positiivisesti! :)

Sulkuja olisi tarkoitus alkaa nyt jatkossakin treenaamaan pikkuhiljaa enemmän, muuten pidetään treenit aika perus pohjalla, eli treenataan enimmäkseen perusasioita, ja sitten niiden ohella voidaan treenata vähän "vaikeampiakin" asioita. Kiire ei kuitenkaan ole mihinkään, joten haluan luoda meille yhteisen hyvän ja vankan pohjan tekemiseen.
Ihana, että Lotto kuitenkin nauttii uusien asioiden oppimisesta ja suorittaa mielellään. Tietysti päiviin mahtuu niitä "huonojakin" päiviä, kun tuntuu ettei mikään onnistu ja kaikki tuntuu vaikealta. Siis minusta tuntuu, hevonen ei ihan kuitenkaan ajattele noin, heh!

Loton hoitamisen jälkeen menin sitten Hirvaalle, ja ratsastin Lekan.
Ratsastin ihan perusjuttuja, ravissa alkuun taivutellen ja notkistellen, tehtiin paljon avoja ravissa ja laukassa sitten laukattiin reippaasti molempiin suuntiin. Leka oli kyllä niin ihanne ratsastaa tänään, se vaan kehittyy ja kehittyy koko ajan lisää. On se ihana!

Varasin Lotolle tänään uuden ajan Anteron käsittelyyn ja näillä näkymin käsittelyyn lähdetään Iihin ensi viikon torstaina.
Mulla on vähän se tunne, että tää seuraava käsittely tekee Lotolle taas tositosi hyvää. :)
Saattaa olla, että se on kehitellyt itselleen jumin tällä kertaa eri paikkaan tai sitten lihakset, jotka ennen eivät ole olleet ns. "toiminnassa" ovat nyt alkaneet kehittyä, ja tarvitsevat nyt huoltoa. Niin se Antero kyllä viime käynnillä varoittelikin, että saattaa tulla nyt uusia jumeja uusiin paikkoihin, kun se viime kerralla hierottiin ja käsiteltiin ns. "oikein päin".

Onneksi Outi tulee vielä tällä viikolla katsomaan vähän Lottoa ennen Anteron käsittelyä, että miltä näyttää.

6 kommenttia:

  1. Niitä jumeja ei tule kun hevonen ratsastetaan aia oikeinpäin. Nuo sun gramaanit ja apuohjaviritykset yhdistettynä liian kovaan liikuntaan...
    Teetkö sä todella vaihtoja gramaanien kanssa? En ymmärrä millä ilveellä saat niistä silloin puhtaita. :O Liike kuolee noilla tavoilla, samoin saat käyttää kaikkki rahasi hierontoihin tuolla menolla.
    Älä tapa nuoren hevosen intoa, kohta se on niin hapan ja passiivinen ettei se suostu tekemään sun kanssa mitään.
    Tekisit hevosestasi mieluummin kevyen ja iloisen. Nuori saa liikkua iloisesti pari päivää vapaiden jälkeen. Sehän tekee hyvää sen lihaksistolle - ja päälle!
    Nuorelle hevoselle riittää nivelkuolain ja tavalliset ohjat. Sekä hyvää laadukasta liikuntaa sopivassa suhteessa ja paljon maastoilua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentistasi käy ilmi, että et selvästi tunne hevosen anatomiaa, tai sen lihasten toimintaa. Lihaskehityksessä täysin keskeneräiselle nuorelle hevoselle (myös vanhemmalle) tulee aina lihaskireyksiä uusiin paikkoihin, jos se tekee monipuolisesti töitä, opetellen samalla myös uusia liikkeitä. Tämähän on jo ihan itsestään selvää, koska se opettelee jatkuvasti käyttämään kehossaan olevia erilaisia lihaksia ja käyttää niitä. Jos hevosessa ei ole mitään niinsanotusti hierottavaa, ei sen ole tarvinut käyttää itseään lainkaan. Oma hierojani on erittäin pätevä ja ammattitaitoinen, ja hän on kehunut Lottoa, kuinka se kehittyy jatkuvasti hierontojen välissä lihaksistoltaan ja lihakset kasvaessaan vaativat myös säännöllistä huoltoa koska AINA tulee lihaskireyksiä uusiin paikkoihin, silloin se käyttää itseään monipuolisesti ja tehokkaasti. Siksi on olemassa hevoshierojat.
      Jos hevoselle ei koskaan "oikeinpäin" ratsastettaessa tulisi jumeja, niin minkä takia mielestäsi maailman huipulla olevilla hevosilla ylipäätään olisi sitten hierojia olemassakaan? ;)
      Ammattitaitoinen ja asiansa osaava hieroja varmasti osaisi valaista sinuakin tässä asiassa, kannattaa kysyä rohkeasti vain.
      Minun rahoistani sun on turha murehtia, saan käyttää ne ihan miten itse lystään, ja tässä tapauksessa käytän ne hevoseni hyvinvointiin.

      Missä vaiheessa olet kuvitellut minun pitävän Lottoa "liian kovalla" liikutuksella? Olen viimeisen kuukauden ratsastanut Lotolla max. 30min alku, väli ja loppu käynteineen, joten tuskinpa treenit ovat olleet hevoselle "liian" rankkoja. :D
      Gramaaneja käytän hyvällä tuurilla 2x/kk nimenomaan APUohjina. Gramaanit oikein käytettyinä ovat erittäin hyvä APU. Tästäkään asiasta sinulla ei ilmeisesti ole oikeaa käsitystä tai olet saanut väärän kuvan ylipäätään gramaanien käytöstä. Käyttäessäni gramaaneja, en vedä hevosen "päätä ryntäisiin" tai käytä niitä muutoinkaan ns. "väkivaltaisesti" (mikä on valitettavan usein toistuva ilmiö nykyään hevospiireissä), vaan annan sille tilaa ja hevonen kyllä ymmärtää apuohjien merkityksen, siksi meillä gramaanit roikkuvat löysästi, hevosen kulkiessa rentona, KOSKA se ymmärtää, mitä haen niitä käytettäessä. Ja kyllä, saan tehtyä myös gramaaneilla puhtaita laukanvaihtoja, koska en lukitse gramaaneja käyttäessäni hevosen luontaista kehonkäyttöä millään tavalla. Liike ei myöskään koskaan "kuole" JOS gramaaneja käytetään oikeaoppisesti.

      "Valitettavasti" hevoseni on tällä hetkellä erittäin kevyt, innokas ja iloinen ratsastaessa, eikä se ole tähän päivään mennessä ollut millään tapaa edes laiska tai "epäinnokas" joten ei ole sinullakaan mitään syytä "pelätä" sen puolesta. Tarkoitus on kuitenkin viedä hevostani pitkäjänteisesti eteenpäin, ei suinkaan "tappaa" sen iloa liikkua tai tehdä siitä "hapanta ja passiivista".

      Jos apuohjat ovat mielestäsi "ei sallittuja" nuorella hevosella, miksi sitten ammatti ratsuttajat käyttävät apuohjia hevosen koulutuksessa? Tällä kommentilla kyseenalaistat myös maailman huipulla kilpailevat ammatti ratsastajat, jotka myös käyttävät apuohjia.

      Lotto valitettavasti saa liikkua iloisesti ja reippaasti vapaapäivien jälkeen, vaikka sillä olisi mitkä apuohjat hyvänsä. Kaikkein tärkeintä on kehitysvaiheessa pitää treenit mielekkäinä ja monipuolisena hevoselle, ja niin myös teen, ja tulen tekemään tulevaisuudessakin.
      Kuvitteletko todellakin, että olisin noin tyhmä, etten tajuaisi ihan itsestään selviä asioita nuoren hevosen kehityksessä ja koulutuksessa?

      Jatkossa voit pitää epäpätevät neuvosi itselläsi, pärjään mainiosti ilman niitäkin. Jos blogissa lukemasi tekstit eivät miellytä, tätä blogia ei ole pakko lukea. :)

      Hyvää jatkoa!

      Poista
  2. Just joo .. :D

    Jo pelkästään ton sun vastauksen perusteella, jos ei muuten, luulis jokasen joka näitä lukee tajuavan että ekköhän sää Sanna aika tosihyvin tiiä mitä oot tekemässä!

    Näitä Anojahan aina riittää, teki mitä tahansa, miten tahansa. Aina on joku jolla pitää päästä sanomaan ..
    Onneksi sää oot saanu paljon enemmän kiitosta ja kehuja kuin haukkuja :) Tai ainaki mitä oon näitä lukenu ja vilkaissut kommennetteja niin kiitosta sataa :))
    Ja miksei satais!! Sää oot ihan hullun taitava ja tätä blogia on kiva lukea! Oon tallentanu tän puhelimen selaimeenki suosikkeihin :D

    -Nea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että kiitos Nea! :) Kyllähän se on juurikin niin, kuin sanoit. Aina on joku joka haluaa päteä. Mutta ei se mitään!
      Kiva kun tykkäät lukea tätä mun blogia! :)

      Poista
  3. En halua kommentoida muuta kuin tuota max. 30 min alku, väli ja loppukäynteineen. Kuitenkin blogiasi lukien olet treenannut mm. kisoihin ja hypännyt? Eli teet näitä asioita "kylmillä" lihaksilla?? Olisiko tässä syy, että hevosesi jumittuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi herranjumala, ei tekisi mieli vastata tähän lainkaan, mutta vastataanpa nyt ihan kohteliaisuus syistä tällekin epäpätevälle anolle. :D

      En tietenkään joka päivä liikutuksessa kyttää kelloa, tuo 30min on vain arvio, eli saattaa joskus mennä 40min treenit JOS hypätään, mutta silloin huolehdin, että kävelen useammat välikäynnit. Tsiisus mitä pilkunviilaamista!
      Tottakai ratsastan alkuverryttelyssä hevosen lämpimäksi, ennenkuin vaadin enemmän asioita. Muutenkin meillä on bot-loimi joka päivä ennen ratsastusta ja ratsastuksen jälkeen, eli joka kerta tallista lähtiessäni, minulla on jo valmiiksi lämmitetty hevonen allani, tietysti se täytyy verrytellä myös askellajeissa tarpeeksi hyvin, mutta KOSKAAN mun hevosen lihakset eivät ole "kylmät" kun lähden ratsastamaan tai tulen ratsastamasta.
      Tämäkin mainitsemasi seikka on mulle täysin itsestään selvyys ja se asia on hoidettu joka ratsastuskerta kunnolla. :)

      Et ole tainnut laisinkaan lukea ajatuksella mun blogiani, jos sitä olet jo pidempään seurannut? Olen sisällyttänyt alkuverryttelyyn myös avotaivutuksia, mitkä ovat todella hyvää jumppaa alkuverryttelyyn sisällytettynä. Mulla on nuori ja innokas hevonen, joka käyttää erittäin aktiivisesti omaa kehoaan. Terveellä, nuorella ja hyvin kehoaan käyttävällä hevosella ei lihasten lämpenemiseen mene turhaa aikaa. Vanhemmalla hevosella on tietysti luonnostaan pitempi aika lämmetä, mutta sekin on ihan normaalia. Kai tiestit sen?

      Jos hevonen ei mielestäsi 30min aikana lämpene, kuinka luulet estekisoissa 15min verrytelleen ammattilaisen hyppäävän jo radalle?
      Sulla taitaa itselläsi olla joku vanhempi hevonen, tai sitten et omista hevosta lainkaan. Tekstistäsi huokuu se, ettet oikeasti tiedä mainitsemastasi asiasta mitään, se oli vain hyvä keino piikitellä nimettömänä.
      Mitä jos jatkossa keskittyisit itseesi ja lukisit netistä hevosten luontaisesta liikkumisesta ja anatomiasta, niin opit varmasti paljon uutta, joka avartaa maailmaasi! Hyvää jatkoa! :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset