28. syyskuuta 2013

Jumppailua ja Loton yrttikylpy!

Lotto sai olla keskiviikon vapaalla ja torstaina ratsastin maneesissa ja kokeilin meidän uutta kuolainta, eli Sprengerin Dynamic:ia. Olen arvellut, että normaali nivelkuolain ei ole ollut Lotolle se oikea ratkaisu, ja kolmipalaa en halua käyttää, koska se raspaajani mukaan kuluttaa hampaita. Päädyin siis Sprengerin Dynamiciin oliivirenkailla, koska se on muotoiltu, ja tällöin mukavampi hevosen suussa. eikä paina kitalakea.
Lotto onkin ollut nyt paljon parempi, kuin aikaisemmin, ehkä osa siitä johtuu tuosta kuolaimesta. Lotto tukeutuu paremmin ohjaan, eikä ole enää niin huono ohjalle, kuin ennen.
Näin parin päivän kokeilulla voin kyllä suositella tuota kuolainta muillekin, joilla on suustaan herkkä hevonen. :)

En ole siksi kirjoittanut nyt joka päivä, koska ei ole hirveästi mistä kirjoittaa, kun ei olla tehty juurikaan mitään sellaista erikseen mainittavaa.
Ollaan nyt torstai ja perjantai vain jumppailtu ahkerasti tehden paljon kiemurauria, ympyröitä, sekä voltteja. Ihan perustyöskentelyä jokaisessa askellajissa, eli palattu nyt vähän ruohonjuuri tasolle, mikä on ihan hyvästä tehdä silloin tällöin ja nyt aion jatkaa sitä myös vähän pidempään. Ajatuksena on siis pitää treenit mahdollisimman mielekkäinä ja kevyinä.
Ennen talvea tällainen vähän pidempi jakso oikein kevyttä liikutusta tekee Lotolle varmasti hyvää.

Eilen Lotto tahtoi laukassa olla vähän malttamaton ja jäi hieman huonoksi ohjalle, niin tehtiin tosi paljon siirtymisiä laukan sisällä ja päästeltiinkin vähän lisättyä laukkaa pitkät sivut.
Eteenratsastuksen ansiosta Lotto tuli tosi kivaksi ja tasaiseksi ohjalle. Lopuksi sitten laukkailtiinkin pidemmällä ohjalla eteen alas ja loppuravit humputeltiin ihan pitkin ohjin ja Lotto venyytti hienosti turpa maata hipoen.

Tulevaa talvea odotellessa!
Kuvassa minä ja Fiia viime talvena.
Tänään Outi tuli hieromaan Loton ja vasen puoli kaulasta ja lavasta olivat vähän kireämmät entä oikealla puolella. Lihakset ottivat hieronnan kuitenkin hyvin vastaan ja pehmenivät hieronnan aikana. Työskentelystä johtuvaa kireyttä oli myös takapäässä jonkin verran, ja Outin mielestä se kertoi vain siitä, että Lotto on käyttänyt hyvin takapäätään treeneissä, mikä on vain hyvä asia. Mitään suurempaa ei löytynyt, eli pientä pintakireyttä vain, joka kielii siitä, että hevonen käyttää itseään monipuolisesti. Ehdin jo manailla vaikka mitä joten tämä oli tällä hetkellä tosi hyvä uutinen!
Hieronnan päätteeksi tehtiin Lotolle vielä "yrttikylpy" eli vuorattiin koko hevonen kauttaaltaan isoilla pyyhkeillä, jotka oli kasteltu kuumaan yrttisekoitukseen ja annettiin Loton "hautua" puolisen tuntia pyyhkeiden alla.
Yrttikylvyn tarkoitus on siis puhdistaa elimistöstä kuonaa, ja vaikuttaa rentouttavasti hevosen lihaksistoon, aukaisten samalla paikkoja. Lotto oli oikein tyytyväisen näköinen hoidon aikana.
Laitoin vielä yöksi Lotolle bot- loimen päälle, jotta pysyy kunnolla lämpimänä lihaksistoltaan.

Normaalisti pidän vielä ihan fleece-loimea Lotolla yöt, kohta pitää varmaan alkaa kaivamaan kaapeista ohuimpia tallitoppiksia, kun aamulla ollut jo pakkasta pariin otteeseen ainakin meillä kotona. Hyrr!

Huomenna olisi tarkoitus soitella taas Anterolle, ja kysellä ensi viikon aikaa, että mihin mahdetaan tällä kertaa tulla ja koska. Toivottavasti saataisiin käsittely alkuviikkoon, ja sitten pääsisin miettimään vähän lähitulevaisuuden suunnitelmia lisää. :)

Hox!
Muistathan vastata lukijoille tarkoitettuihin kysymyksiin.
Vastaathan tähän postaukseen. Kiitos tuhannesti kaikille jo vastanneille!

14 kommenttia:

  1. En tiennytkään että kolmipala-kuolain kuluttaa hampaita :( Miksi niitä sitten käytetään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hmm.. hyvä kysymys..
      En ole perehtynyt aiheeseen niin paljoa, että osaisin vastata tähän. :)

      Poista
  2. Höpö höpö.. kolmipala ei kuluta hampaita sen enempää kuin tavallinenkaan kuolain. Muotoiltu (kaareva) suuosa on mukavempi hevoselle - oli kolmipalalla tai ei.
    En ymmärrä kuitenkaan miksi keskityt niin paljon tuohon käsi-ohja-suu-alueeseen ratsastuksessa (se toistuu usein täällä). Kouluratsastus on kaiketi...muutakin kuin hevosen niskan vetämistä nyökkyyn paineen vaikutuksesta suuhun tai apuohjan paineesta niskaan. Silloin jää monesti takajalat talliin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin ammattitaitoinen hevosten hampaisiin erikoistunut raspaaja, sanoi kolmipalan kuluttavan hampaita, joten en mene häntä kyseenalaistamaan.

      Keskityn ratsastaessani joka kerta kaikkeen muuhun, kuin "niskan vetämiseen nyökkyyn", joten tässä asiassa olet haukkumassa väärää puuta ja pahasti.
      Minä pyrin ratsastamaan hevostani mahdollisimman vähän kädellä ja haluan, että hevonen on miellyttävä suusta, jotta voin ratsastaa sitä enemmän istunnalla.
      Onneksi löysin Lotolle sopivan kuolaimen, nyt pystyn entistäkin tehokkaammin ratsastaa sitä istunnalla. :)

      ps. Meillä takapää on aina aktiivisena treeneissä, mites teillä?
      Tsemppiä!

      Poista
  3. Meillä ollu aina nää kaikki vuodet kolmipala eikä oo kyllä mitään mainintaa tullu että kuluttais hampaita :o ees raspaavalta eläinlääkäriltä. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. En siis väitä, että ne kuluttaisivat ns. haittaavalla tavalla hampaita. Mulla on raspaajana hevosten hampaisiin erikoistunut ammattilainen, ja häneltä sain ohjeet olla käyttämättä kolmipalaa..
      Joillekin se on varmasti hyvä kuolain vaihtoehto siltikin. :)

      Poista
  4. Meillä on normaalit kolmipalat käytössä, mutta juuri tuo raspattiin, hampaat olivat erinomaisessa kunnossa..? :d Ponillakin kuitenkin ikää ''jo'' 14 vuotta

    VastaaPoista
  5. tämä varuste-hommahan on sellaista, että eri asioihin erikoistuneilla ihmisillä on aina jokin parempi vaihtoehto olemassa. esim. satulavyöt. toisten mielestä ei saa käyttää suoraa nahkavyötä vaan pitää olla vatsan kohdalta 20 cm leveä vyö jne. kaikkea on. itse myös takerruin samaan kuin aiempi kirjoittaja, kuolaimen vaikutusta ei voi vakiinnuttaa heti ensimmäisistä kerroista niin eikö kannattaisi käyttää jotain hieman pidempään? millainen kuolain lotolla oli edellisessä kodissaan? ja tottahan on, että kun esim pelhamia käyttää herkällä hevosella, on sitä helpompi ratsastaa "istunnalla" kun on väkevämpää rautaa suussa. mut nämä on näitä ikuisuuskysymyksiä joihin löytyy miljoona erilaista mielipidettä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, oot kyllä tuossa asiassa oikeassa. Jokaisella on omat mieltymyksensä ja ihmiset näkevät asiat eri tavalla.
      Tämän uuden kuolaimen aion kyllä vakiinnuttaa, kun se on "paras" vaihtoehto normaalista nivelkuolaimesta, + siinä on oliivi renkaat niin on kiva hevosen suussa, kun ei ole liikkuvia renkaita. :)

      En ymmärrä ihan tätä pelham esimerkkiäsi, mutta itse käytän mieluummin mahdollisimman pehmeää kuolainta treeneissä. :)

      Poista
  6. jäi edellisestä sanomatta, että kun seuraavan kerran juttelet raspaajasi kanssa, kysyisitkö häneltä miksi kolmipalat kuluttavat hampaita? jos näin on, niin en ole varmaan ainoa joka haluaisi tietää miksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raspaaja on tulossa seuraavan kerran vasta puolen vuoden kuluttua, mutta voin kyllä kysäistä jos vaan muistan sitten :)
      Jos asiasta kiinnostuneet eivät malta odottaa, voitte kysyä asiasta raspaajalta itseltään:
      http://www.hirnuvahammas.fi/ :)

      Poista
  7. Kannattaa kuunnella cheekin biisi: vihaajat vihaa ;) Mukavaa Sanna kun kirjoitat blogia ja tuot ideoita ja tietoa muillekin. :) Ota voimasi kannustavista puheista.

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset