18. toukokuuta 2014

Minttu Pulliaisen valmennukset 17.-18.5

Nyt on tosi hyvä mieli! Kerrankin oli onnistuneet valmennukset Loton kanssa, enkä jäänyt liikaa analysoimaan valmennuksia negatiivisessa mielessä - tällä kertaa pystyin ajattelemaan koko ajan positiivisesti, myös niistä huonoistakin pätkistä. Edistystä!!


Eilen, eli lauantaina minulla oli Loton kanssa, puolen tunnin yksityistunti. Verryttelin Lottoa n. 15min kaikissa askellajeissa ennen valmennuksen alkua. Lopulta puolen tunnin yksityistunti venähti 50minuuttiin - ei haitannut kyllä lainkaan!

Lauantaina keskityttiin kaikista eniten vain hevosen rentouteen ja siihen, että ratsastan itse koko ajan aktiivisesti - myös ne "tylsät" jutut. Mulla on helposti vähän tullut tavaksi se, että alkuun jaksan työstää tosi hyvin ja aktiivisesti, mutta sitten esim. juurikin yksin ratsastaessa tulee helposti jäätyä työstämään jotain yhtä asiaa vähän pidemmäksi aikaa, ja hetken työstettyäni, itse en olekaan enää niin aktiivinen, jolloin myös hevonen alkaa luistaa työnteosta. Se on se loputon kierre!

Verkkalaukkaa. Lauantain valmennuksen menin nivelillä,  sunnuntaina kangilla.
Eli nyt keskityttiin siihen, että mulla on koko ajan paljon tekemistä, eikä keskittyminen pääse herpaantumaan hetkeksikään.
Aloitettiin valmennus ratsastamalla ravissa nelikaarista kiemurauraa koko hallia käyttäen jatkumona, eli aina uudesta päädystä lähti uusi kiemuraura, eikä näinollen tullut ratsastettua hetkeäkään kaviouraa pitkin pelkästään suoraa. Nelikaarisella kiemurauralla kaksi ensimmäistä kaarta koottiin ravia kohti koottua ravia ja loput kaksi kaarta kohti keskiravia. Lotto hetken päästä meinasi alkaa ennakoimaan tosi paljon, eikä enää vastannut yhtä nopeilla reaktioilla pidätteisiin, joten jouduttiin ihan hevosen vuoksi vaihtaa tehtävää niin, että tehtiin ns. sikin sokin kokoamiset ja lisäykset aina eri kaarilla. Hevosella ei tällöin ollut ennakoitavissa mitään, kun se ei tiennyt mitä odottaa.


Nelikaarisen jälkeen hetki käyntiä, ja jatkettiin sitten ravia ympäri hallia. Seuraavaksi haettiin Lotolle oikein elastinen, letkeä ja rento ns. pomppuravi (=passagemainen ravi) ja mun piti säilyttää sama ravi koko ajan tehden erilaisia tehtäviä. En saanut siis hetkeäkään mennä suoraa uraa, vaan mun piti itsenäisesti ratsastaa koko ajan kaikkia mahdollisia kouluratojen teitä vuoronperään. Hetkeksikään ei saanut jäädä tekemään samaa asiaa, vaan jatkuvasti eri tehtävä mm. voltti, lyhyt lävistäjä, keskiympyrä, täyskaarto, radan poikki, täyskaarto, pitkä lävistäjä ymsyms.
Minttu huuteli toki neuvoja koko ajan, korjasi mun istuntaa ja antoi vähän poweria tekemiseen huutaen "esitä mulle se sinun hevosesi, säilytä vahva energia." Oli tosi hauskaa, Minttu osaa juuri painostaa mua, tarvitsemallani tavalla, jotta pysyn itse mahdollisimman ns. viritettynä ja aktiivisena.


Lauantain treeneissä ei otettu lainkaan laukkaa, mikä ei todellakaan haitannut. Suurimmat ongelmat mulla on Loton kanssa tällä hetkellä juurikin ravissa, tää tuli niin tarpeeseen!

Sunnuntaina, eli tänään mulla oli tunnin mittainen valmennus varattuna, tääkin "hieman" venähti valmentajan innostuessa teettämään, joten valmennus loppujen lopuksi kesti sen 1,5h.
Tämän päivän valmennus oli todella antoisa, sain ihan mielettömän paljon uusia neuvoja ja ohjeita hevosta ja itseäni korjatakseni. Aivan mielettömiä AHAA- elämyksiä!!

Ennen valmennusta otin Loton kanssa alkuun vähän ravia molempiin suuntiin verryttelyksi. Valmennuksen alkaessa otettiin heti laukkaa, hetki laukassa verryttelyä, jonka jälkeen jatkettiin ympäri hallia vastalaukassa. Vastalaukassa tehtiin samaa tehtävää luonnollisesti molempiin suuntiin. Eli pitkillä sivuilla koottiin laukkaa alkuun kohti piruettilaukkaa, ja jatkettiin samassa laukassa kierroksen verran. Tässä haettiin mahdollisimman hidas tahti, jotta työntävä takajalka viipyisi mahdollisimman pitkään rungon alla maassa. Eli koottua, mutta hyvin hidasta laukkaa, jossa askel viipyy todella pitkään, ei niinkään korkeaa ja todella energistä koottua laukkaa, vaan se viive tässä oli nyt kaikista tärkein. Kokoamisten jälkeen jatkettiin tehtävää samalla idealla, eli sama viive, sama tahti, mutta tehtiin kootusta laukasta siirtymisiä keskilaukkaan ja takaisin koottuun laukkaan. Tässä piti olla tosi tarkka, että tosiaan tahti, rentous ja askelviive säilyivät samana, kuin kootussakin laukassa. Ei siis tehty mitään ns. räjähtäviä ylämäki lähtöjä kohti keskilaukkaa, vaan pelkästään yläpohkeen vaikutuksesta hevosen täytyi lähteä välittömästä pidentämään laukkaa ja säilyttää sama rentousaste.

Haettiin valmennuksen aikana paljon myös sitä, että asetetaan hevosta pelkästään taipumaan niskasta, eikä taivuteta koko kaulasta.
Lotto kokosi alkuun aika nihkeästi, ratsastin itse alkuun vähän alisuorituksella, hetken päästä kuitenkin terästäydyin, ja Lottokin toimi juuri niinkuin itsekin toimin - terävöityi ja kokosi tosi hienosti!
Vasen vastalaukka on vielä hieman voimattomampaa, kuin oikea, joka ilmeni sillä, ettei se pystynyt kokoamaan yhtä laadukkaasti, kuin oikeassa laukassa. Kuitenkin se yritti, ja pisti peliin kaikkensa, josta olin todella iloinen! Oli mahtavaa ratsastaa, kun kerrankin me pelattiin yhteen ja hevonen teki kaiken niin hyvin, kuin pystyi!

Vastalaukkojen jälkeen Lotto sai hetken huilia, jatkettiin sen jälkeen myötälaukassa pääty-ympyrällä samalla kaavalla, eli koottiin kohti piruettilaukkaa. Vasempaan kierrokseen saatiin aika hartaasti työstää, mutta oikea oli heti todella hyvää, ja selkään se tuntui upealta. Niin vaivattomasti ja pienin avuin kokosi itsensä miltei paikalleen, ja askelviive kasvoi valmennuksen edetessä koko ajan enemmän ja enemmän.



Valmennuksen loppupuolella tehtiin vielä siirtymisiä piruettilaukasta koottuun raviin ja takaisin piruettilaukkaan. Saatiin tässä aika kivasti työstää myös loppuun - meidän heikoin lenkki on juurikin nuo alaspäinsiirtymiset. Lotto helposti varsinkin siirtymisessä laukasta raviin, tahtoisi suoristaa itsensä tosi suoraksi ja lähteä vähän alta juoksemaan. Tässä tehtiin niin, että koottiin laukkaa piruettilaukasta niin paljon, että lopulta laukasta tuli jotain "laukan ja ravin sekoitusta" ja sen jälkeen sain hevosen pysymään tosi hyvin avuilla, kun sitä ihan ns. selvää laukka-ravi siirtymää ei tullutkaan.
Pariin otteeseen tehtiin noita hauskoja "ravi/laukka sekoitus"- siirtymisiä, jonka jälkeen ihan normaalit laukka-ravi siirtymiset sujuivat varsin mallikkaasti - hevonen malttoi vastata myös siihen tekemääni pidätteeseen ihan oikein ja kokosi sen vaikutuksesta itsensä hetkellisesti, kuten kuuluukin.

Valmennuksen päätteeksi eteen ja alas ravissa, tehtiin tässäkin vielä muutamia kokoamisia, jotta saatiin oikein passagemaisia askelia loppuraveiksi. Lotto tosi kivasti vastasi nyt pidätteisiin, ja liiteli niin kauniisti. Oli kyllä aivan mahtava valmennus!!


Valmennuksen päätteeksi Minttu kehui kovasti Lottoa, että sen ravin askelviive oli nyt todella hyvä eilisen jäljiltä - ravi säilyi passagemaisena miltei koko valmennuksen ajan. Minttu oli tästä todella tyytyväinen. 
Vielä täytyy kovasti tehdä töitä ravissa, jotta saan pidätteen vasteen laatua muokattua selvästi vielä parempaan suuntaan. Nyt saa tehdä aika useita pidätteitä, että se loppujen lopuksi vastaa siihen oikein.

Nyt jatketaan itsenäisesti tekemällä tosi paljon töitä ravissa, jotta saadaan niitä passagemaisia askeleita ihan perustreeneihinkin mukaan. Lotto on Mintun mukaan aika suora etujalkainen hevonen, ja mielellään tarjoaisi show-ravia, viuhtovilla etujaloilla. Tätä ei kuitenkaan havitella, kuin vasta lisätyssä ravissa, joten nyt rakennetaan rauhassa ravia ns. korkeammille polville, jotta raviin tulisi tuplaten isompi askelviive, kuin mitä se jo valmiiksi tällä hetkellä on. Tämä treeni valmistelee Lottoa myös jatkossa piaffin ja passagen oikeaoppiseen tekemiseen, kun tätä kautta se saa rutkasti lisää kantovoimaa ja viivettä askeleisiin. 
Laukassa (ja myöskin ravissa) jatketaan tekemällä ns. interval tyyppistä treeniä, eli pätkittäin töitä äärirajoilla, sen jälkeen hetki annetaan hevosen ns."lösähtää" puolen kierroksen ajaksi ja sen jälkeen taas töitä. Tämäntyyppisesti tehdään siksi nyt, koska Lotto liikaluiden polton jälkeen sairaslomalla ollessaan (miltei 2kk kevyellä) on tiputtanut jonkin verran massaa, ja on nyt kuivakan oloinen, eikä jaksa kantaa itseään pitkäjaksoisesti yhtä hyvin, kuin ennen. Tällä treenillä (ja ruokinnalla!) saadaan massaa takaisin, entistäkin kestävämpänä ja voimakkaampana. :)


Erittäin antoisat valmennukset oli siis todellakin - tämä viikonloppu sai minut ruoskimaan itseäni sillä, että minkä ihmeen takia alunperinkään jätin Mintun valmennukset väliin Loton kanssa yli kolmeksi kuukaudeksi??? Tuntuu, että sinä aikana ollaan menty alamäkeä, ja nyt jälleen on valoa havaittavissa tunnelin päässä. Tästä eteenpäin, jatkossa käydään taas yhtä aktiivisesti Mintun valmennuksissa, eli kerran kuussa. Jos Minttu tulee Suomeen enemmänkin, kuin kerran kuussa, niin sitten tietysti käydään useammin. Yhtäkään Mintun valmennusta en aio enää jättää välistä, Mintusta on meille niin paljon apua! Murr, tyhmä minä!!

Fanni oli taas ihana, ja kuvasi meitä. Suurkiitos taas hänelle!
Otettiin tänään todella paljon kuvia myös ulkona, joten huomenna luvassa kuvapostausta. Tähän postaukseen en ihan viitsi kaikkia laittaa, tästä tuli valmiiksi jo aika pitkä. ;)

Lotto pääsi tänään myös järveen kahlaamaan ensimmäistä kertaa!
Tässä hieman esimakua huomisesta kuvapostauksesta. :)

Mitäs tykkäsitte pitkästä aikaa tällaisesta vähän pidemmästä valmennuspostauksesta?



4 kommenttia:

  1. Oli tosi kiva :) Mulleki pitäis kyllä olla joku huutelemassa kentän laidalta mitä pitäis tehdä seuraavaks, ku meinaan aina jumahtaa siihen yhteen juttuun :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit! Joo mullakin aikalailla sama homma! Nyt oon kuitenkin ainakin hetkeksi ryhdistäytynyt. ;)

      Poista
  2. Minttu on vaan yksinkertaisesti velho :---)

    - S

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset