19. toukokuuta 2014

Tiinan estetunnilla!

Oltiin tänään Loton kanssa Tiinan estetunnilla Oikaraisessa!
Oli aivan mahtava sää, +27 astetta lämmintä! Taitaa se kesä vihdoin saapua tänne lappiinkin!


Lotto oli ihan onnessaan menossa traileriin. :)
Oikaraisessa
Nyt olisi siis tarkoitus jatkossakin käydä aina n. 1 kerta viikkoon Oikaraisessa hyppäämässä Tiinan silmien alla. Oikaraisessa siksi, että siellä on todella laadukas estekalusto, hyvin hoidettu pohja, joka soveltuu eritoten juuri hyppäämiseen. Oikaraisen kentällä on myös 24/7 estekalusto aina pystyssä, joten ei tarvitse itse alkaa kantamaan esteitä tai rakentamaan rataa.
Tää hyppääminen on sekä mulle, että hevoselle todella ihanaa vaihtelua meidän päälajin, eli kouluratsastuksen rinnalla. :)

Se on niiiiin estehevonen!!
Jännitän paikoitellen hyppäämistä vielä jonkin verran, joten voitte kuvitella, että olin aika jännittyneessä mielentilassa, kun alkukävelyitä Loton kanssa kävellessäni näin kentällä olevan esteradan. ->  Jokaisen esteen alla täytettä, ja yksikään este ei ollut ns. "normaali este", vaan jokainen este oli jollain muotoa erikoiseste.
Tiedän, että mun pitäisi luottaa hevoseen, mutta kun olen kuitenkin kouluratsastaja, ja esteratsastuksessa vielä kokematonkin, niin pakostakin tuppaan jännittämään, ja ajattelemaan "onko minusta tähän?"

Aloitettiin tunti ratsastamalla verryttelynä paljon ympyröitä, voltteja ravissa ja laukassa. Mun piti tehdä tosi paljon pieniä voltteja esteiden ympärille, jotta Lotto pääsisi vähän näkemään niitä, ja tottumaan niiden läheisyyteen. Lotto ei ole varmaan koskaan hypännyt noin monia erikoisesteitä,  (puhumattakaan minusta!) silläkin hieman jännitti varsinkin ne esteet joissa oli isoimmat täytteet.

Verryttelyn jälkeen tultiin alkuun pari kertaa ristikkoa, sen jälkeen toisesta suunnasta sama este pystynä täytteineen, sekä yksinkertaisempi okseri.





Tämän jälkeen tultiin yksittäisenä paria erikoisempaa estettä. Mulla jännitti tosi kovasti ne "pelottavimmat" esteet, joten pariin otteeseen estettä lähestyessäni jäädyin totaalisesti ja Lotto käytti tilanteen tietysti hyödyksi menemällä pari kertaa ohi esteestä. Tokihan Lottoakin jännitti uudet esteet, mutta jos olisin ollut itse paremmin mukana ja kartalla tilanteesta, ei olisi tullut tehtyä ihan noin räikeitä virheitä. Noh, ei se mitään, hyvän koutsin ansiosta sain kerättyä itseni, ja sen jälkeen ongelmitta yli. 

Pari pätkää estetunnin alkupuolelta:
(Laittakaa mutterista parempi laatuiseksi!)
Linkki videoon
          

Tää oli se "hirvitys" este, josta mentiin pari kertaa ohi. Aika viattoman näköinen, mutta niin jännä!
Tähän väliin otettiin tauko, ja sen jälkeen tultiin neljää estettä peräkkäin, sen jälkeen n. 80-90cm rataa.
Rata meni tähän treenimäärään (ja jännitystilaan!) nähden tosi hyvin, ja alkujännityksestä päästyäni uskalsin ihan aidosti nauttia ja fiilistellä!!

En voi olla ylistämättä maailman hyväsydämisintä hevosta, joka niin selvästi korjaa mua - kertoo heti jos teen jotain väärin ja kuitenkin on valmis pelastamaan minut kiperässä tilanteessa. Aivan mahtavaa, tähän esteratsastukseenhan voi jopa jäädä koukkuun. ;)
Niin ihana tunne radan jälkeen - pystyin olemaan ylpeä itsestäni, uskalsin ylittää todella huimasti omat mukavuusalueet ja pääsin jokaisesta esteestä kunnialla yli, vaikka alkuun olin aivan varma, että ei tule onnistumaan. Ihan huikeeta!!

Vesimatto ongelmitta yli, puomit toki vähän avittamassa. Huippu heppa! :)
Kiitos ihan mielettömästi niin hyvälle estekoutsille, Tiinalle! Tiina tuntee mut tosi pitkältä ajalta, ja osaa lukea mua niin hyvin, että saa paineistettua mua juuri oikein yli mukavuusalueen ja auttaa heti oikeissa tilanteissa tarvitsemallani tavalla. Kiitos Tiina, oot paras!! <3

Lopuksi treenilistaa, asioista, joita eritoten mun täyttyy harjoitella, ja takoa kaaliin! (vink vink Tiina, näistä saa (ja pitää!) sitten huutaa treeneissä! :-D)

1. Kääntää MOLEMMISTA ohjista, ei pelkästään sisäohjasta, vaan hevosen TÄYTYY olla ulko-ohjalla, ja kääntyä kevyellä sisäkädellä, enemmän ulkoavuista esteillä!
2. Uskaltaa ratsastaa enemmän uraa pitkin ennen estettä, ja kääntää vähän myöhemmin, jolloin ei tule tilannetta, että lähestyminen olisi aivan liian pitkä, ja ehdin jäätyä matkan varrella, varsinkin jos tuleva este on "pelottava". Tässä tietysti tulee myös se, että tällä kaavalla saadaan myös parempi tie esteelle!
3. Korjata yläkroppaa esteeltä alastullessa! Esteelle ja esteellä mulla on aika hyvin suora ja tiivis istunta, mutta esteeltä alastullessa vihaan tuota mun hartia/yläselkä myötäystä, argh!!!!
Pitää opetella istumaan SUORASSA myös alastulossa!
4. Istu esteen jälkeen, äläkä killu jalustimilla!!!!!!!

Tässä nyt lisää todistusaineistoa mun istuntavirheistä:
Karsee yläselkä/hartia myötäys!
Takapuoli satulaan!
Ehkä meidän meno ei ole siitä tasaisimmasta ja harmonisimmasta päästä vielä, mutta tässä sitä yhdessä opitaan! Tekemällä kehitytään, saadaan rutiinia ja virheistä opitaan - tahtoa ja innostusta ainakin riittää meiltä molemmilta osapuolilta vaikka muille jakaa! :)

Fannille taas tuhannet kiitokset kuvista!!








Väsynyt mutta onnellinen <3

10 kommenttia:

  1. Lotto ihan innoissaan, ehkä teistä tulee esteratsukko! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä! :)
      Ei me päälajia vaihdeta, mutta tää on mukavaa vaihtelua kuitenkin välillä. :)

      Poista
  2. Opetatko keskiviikkona? :)

    VastaaPoista
  3. Kiva lukea myös estepostauksia :)

    VastaaPoista
  4. Mistä tuntee kouluratsastajan esteillä? :D Jalustinten pituus ja istunta esteiden välissä ;) Näin esteratsastajan silmin, voisit olla enemmän esteistunnassa (kolmipiste istunta) esteiden välillä ja jalustimet lyhyemmät. Ja omasta mielestä esteen jälkeen ei tarvi istua heti satulaan ellei hevosta pidä tasapainottaa ja ottaa kontrolliin. Olen nähny monien ongelmien alkavan siitä, että esteeltä istutaan heti satulaan ja lyödään liinat kiinni. Niin saadaan hypyn jälkeen ryntäileviä ja pukittelevia hevosia. Minusta on hyvä että annat lotolle tilaa esteen jälkeen liikkua kevyessä istunnassa muutaman askeleen.Hienostihan se menee :) Onnea ekoihin kisoihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha jep! :p
      Jalustinten pituus tällä hetkellä on aika ideaali mulle, koska tuossa mun estesatulassa (Milano) on aika muhkeat tuet. Jos lyhennän tuosta jalustinta, niin lähden liikaa vahingossa "ylihyppäämään" irti satulasta, jolloin esteen jälkeen takaisin balanssiin pääseminen ja satulaan istuminen on tosi vaikeaa, kun irtoan satulasta liikaa... Estevalkkukin sanoi, että jalustimet tällä hetkellä ovat mulle hyvät - sitten kun saan enemmän rutiinia tekemiseen, niin sitten toki voidaan lyhentää jalustimia, kun meno on varmasti silloin huomattavasti parempaa.. Hope so!
      Kuitenkin noilla tämänhetkisillä jalustimilla pääsen tarpeeksi irti satulasta esteellä, ja hevonen saa tarvitsemaansa tilaa hyppyyn, niin se ei haittaa vaikka mennään pari reikää pidemmillä jalustimilla hetken aikaa. :)

      Loton kanssa esteen jälkeen on tosi tärkeää istua alhaalla, kun jos olen itse enemmän etukenossa/kevennetyssä istunnassa ja enemmän menossa, niin voin luvata, että meno on sen jälkeen pelkkää kaahotusta. :D Lotolla on nyt jo tapana vähän "spurttailla" liikaa esteen jälkeen, niin itse olen ainakin valkuissa saanut ohjeet olla aika pystyssä, etten provosoi hevosta kiihdyttämään lisää. Lottoa siis pitää ottaa kontrolliin oikeastaan jokaisen esteen jälkeen, se on välillä ihan liiankin villinä menossa. :P Ei siinä, tokikaan se ei haittaa, jos oon pari askelta vähän kevyemmässä istunnassa esteen jälkeen, suurin ongelma on ehkä se, että joskus saatan jäädä killumaan jalustinten varaan jopa seuraavalle kymmenelle askeleelle. :D

      Kiitos kuitenkin omien kokemustesi/ohjeidesi jakamisesta, pidän korvan takana, vaikkakin mun pitää nyt ensisijaisesti kuunnella ohjeet valmentajaltani, ja noudattaa niitä. :)
      Kiitos kehuista ja tsempeistä, kovasti yritetään, vaikken vielä ihan kaikkea osaakaan. Heh! :)

      Poista
  5. Joka kertahan se menee paremmin :) Hyvä pointti kyllä tuossa jalustimien kanssa, ja tällä este korkeudellakaan ei nyt varsinaisesti toki tarvi mitään "estejalustimia".

    Mutta se onkin hyvä, että lotolla on imua esteille :) Itse olen joskus tehnyt harjoituksia pienillä ristikoilla/esteillä ilman jalustimia, se auttoi hyvin löytämään takapuolen nopeasti satulaan tarvittaessa. Tehtiin 3 esteen kaarevaa linjaa (loiva "s-linja"), esteiden väliin n16m (4laukkaa) ja sitä sitten vain toistoina. Tulee hyvin laukanvaihdot esteiden päällä ja jokaisen esteen jälkeen on pakko suoristua että saa hevosen hallintaan ennen seuraavaa, kun ei ole jalustimia tukena.

    Ja totta :D ei kannatakaan kuunella meidän anojen neuvoja aina. Ei kuitenkaan kokonaisuutta nähdä (joskus on vaan joku älytön tarve päteä :D heh, anteeksi). Oli aivan ihanan asiallinen ja kiva vastaus sinulla! Kiitos siitä!

    Onnea tuleviin koitoksiin! Koska on muuten seuraavat koulukisat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, joo joka kerta onneksi on helpompaa, kun saan itse rutiinia lisää. Viime tunnilla oli jo huomattavasti helpompaa, ja pystyin kiinnittää enemmän huomiota omaan istuntaan. :)
      Minäkin olen harjoitellut pieniä esteitä myös ilman satulaa, tälläisellä super energisellä hevosella sellainen on vaan tosi haastavaa ja jännittävää. ;)
      Mun mielestä omia neuvoja saa jakaa, ja on ihan kivakin saada niitä, kunhan ne on hyvässä ja positiivisessa hengessä kirjoitettuja - kuten sun kommentti oli. Kiitos siis myös sinulle! :)

      Kiitos paljon, ja seuraavat koulukisat olis ensi kuussa. Täällä Lapissa on harmittavan vähän alue- ja kansallisen tason koulukisoja, niin niitä saa välillä vähän odotella. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset