24. helmikuuta 2014

Klinikalta kotiuduttu

Aamulla menin tallille jo kahdeksaksi. Tein siinä tallihommat valmiiksi ja klo 10.00 startattiin auton ja vinkan kanssa kohti Oulun klinikkaa jälleen.


Meillä oli molemmille hevosille aika klo 14. Fiialla oli jalan kontrolli ja Lotolta "poistettiin" etusista ne ennenkin mainitsemani liikaluut.
Alkuun Loton jalat käytiin läpi ihan "mututuntumalla", eli palpaatiolla. Sen jälkeen käytiin maneesissa vähän juoksuttamassa sitä. Lotto liikkui tosi hyvin ell mielestä, eikä reagoi liikaluihin millään tavalla. Ehkä lievää palpaatioarkuutta liikaluiden alapinnalla.

Juoksutuksesta Lotto pääsi suoraa röntgeniin. Röntgenin avulla tarkastettiin, että eihän esim. sääriluussa ole jotain vauriota, tai ettei luuliika kasva sääriluun päälle. Röntgenissä kävi ilmi, että liikaluut olivat harmittomassa paikassa, eli suoraa puikkoluun pinnalla.


Röntgenin jälkeen ultraukseen, ja tässä tarkistettiin kaikki jänteet läpikotaisin, ettei luuliiat vain ole painaneet jänteitä. Ultrauksessa koivet priimaa, eli ei mitään ongelmaa. Rauhalliset ja ongelmattomat luuliiat tällä hetkellä. Kuitenkin ell mielestäkin luuliiat oli hyvä poistaa, joten ultrauksen jälkeen Loton liikaluut kylmäpoltettiin, kuten alustavasti oli suunniteltukin.

Lotto käyttäytyi tosi hyvin koko ajan, selvästi huomasi, että liikaluiden poltto teki kipeää, vaikka se oli todella tuhdissa rauhoituksessa ja liikaluiden ympäristö hyvin puudutettuna. Oli se aika hurjan näköistä kieltämättä!

Toimenpide meni siis kaikinpuolin hyvin, ja ihanaa kun pääsee nuista luuliioista eroon, ei tarvitse niistäkään sitten jatkossa enää kantaa turhaa huolta. Luuliiat eivät siis toimenpiteen aikana lähde pois, vaan ne n. 1kk aikana ns. "sulavat" pois pikkuhiljaa.

pikkupätkä videota liikaluiden kylmäpoltosta:
   

Nyt saatiin n. 1 viikko karsinalepoa, toisella viikolla saa kävelyttää narusta, kolmannella viikolla takaisin selkään - käynnissä hommia, neljännellä viikolla pikkuhiljaa ravia ja laukkaa. Tarhaan se pääsee sitten, kun polttojäljet ovat umpeutuneet.
Lotto sai kipulääkekuurin kahdeksi viikoksi, bacibact-voidetta polttojälkiin, ja ensimmäisen viikon ajan liikaluut ja liikaluiden ympäristö pitää hyvin pitää puhtaana kääreiden avulla. Sitten, kun polttojäljet alkavat umpeutua, voi jättää kääreet pois ja jatkaa voiteen avulla niiden hoitamista.

Aika vähällä siis selvittiin, ja ihan innolla odotan taas selkään pääsyä.
Fiia sai klinikalla puhtaat paperit, eli Fiia is back in the business, jes!
Taas oli tosi mukava klinikkareissu - niin ihanaa palata kotiin terveiden hevosten kera! :)

Pirteä potilas ,kotona taas. <3
Nyt vain toivotaan Lotolle pikaisia paranemisia, jotta päästään sitten kuukauden kuluttua jatkamaan taas treenejä oikein ahkerasti! :)

7 kommenttia:

  1. Lotolle nyt paljon hellyyttä ja huomiota. Pieni urhea poika <3

    VastaaPoista
  2. Lotolle pikaista paranemista! :)

    VastaaPoista
  3. Lotolle pikaisia paranemisia, tuo saikku menee yhdessä hujauksessa ja kohta sitä taas treenataan! :)

    VastaaPoista
  4. Hei paljonko tuo liikaluiden poisto kustantaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se riippuu aivan klinikasta ja kuinka laajasta toimenpiteestä on kyse. :) Yleensä liikaluut röntgenkuvataan ja ultrataan ennen polttamista joka lisää hintaa. Kylmäpoltto ei poista liikaluita, se tekee niistä vaan harmittomat ja poistaa aktiivisuuden kasvuun. Joskus toki voivat pienentyä hieman ja ns sulaa, mutta meillä ne eivät pienentyneet lainkaan polton jälkeen vaan lakkasivat vain kasvamasta. Mulla maksoi n. 400 lääkkeineen. Vakuutusyhtiö toki korvasi jonkin verran.

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset