18. helmikuuta 2014

Viikonlopun valmennukset ja ratsastusta hackamorella

Nyt on taas aikaa istahtaa koneelle, ja käydä läpi taas väliinjääneitä juttuja. On ollut kyllä ihan huippu kiva viikonloppu jälleen!
Ei ole kyllä tarvinut käydä salilla, kun olen tehnyt aamutallit + pvä tallit joka aamu (klo 07:00-15:00) ja ratsastanut sen päälle vielä kaksi hevosta.  :P
Tässä taas pienimuotoista kilometripostausta, toivottavasti jaksatte lukea kokonaan! :)

Lauantaina mulla oli siis aamutalli. Aamutallista tein vielä päivätallin, jonka jälkeen olin sitten valmis käymään Loton kanssa kävelyllä ilman satulaa maastoissa. Anne ja Fiia oli myös remmissä, joten kävely venähti ihan mukavan mittaiseksi siinä rupatellessa - käytiin 1,5h kävelemässä hevosten kanssa maastoissa.
Mulla oli Loton päässä ihka ensimmäistä kertaa hackamoret (Löysin mun hackamoret vihdoinkin, olihan ne neljä vuotta jo kateissa!) ja Lotto kilttinä poikana ei ollut millänsäkään. Tosi hyvin otti uudet ns. "kuolaimet" kyllä vastaan, reagoi pieninpäänkin pidätteeseen ja oli erittäin lungisti koko maastoreissun ajan, vaikka Fiia pitkän lepojakson jälkeen tahtoikin vetää omaa showtaan takana. ;)

Lotto oli niiiiin rento, kun palattiin tallille. :)
Loton kävelytyksen jälkeen mulla oli vielä Saaran kanssa Minttu Pulliaisen valmennus klo 18.00.
Aloitettiin valmennus tekemällä miljoonia, miljoonia siirtymisiä. Ensin käynti-seis-käynti. Tässä alusta asti piti olla tarkkana, että hevonen säilyttää peräänannon, tulee tahdikkaasti ja tasapainoisesti pysähdykseen, malttaa seistä, ja lähtee aktiivisesti ja rennosti pysähdyksestä taas etenemään.
Käynti-seis-käynti siirtymisten jälkeen samalla periaatteella ravi-käynti siirtymisiä, tästä jatkettiin ravi-seis-ravi siirtymisillä. Saara oli alusta asti tosi miellyttävä, oli kyllä hyvä, että sain ratsastettua sitä alle perjantaina ennen valmennuksia.
Ravi-siirtymisten jälkeen otettiin ravi-laukka-ravi siirtymisiä, tässä tarkkana siitä, että hevosen säkä on korkein kohta, ja siirtymisissä pyrittiin jatkuvasti ns. nostattamaan hevosta edestä, jotta se luonnollisesti laskee takaa.
Lauantaisessa valmennuksessa oli siis pääpointtina hyvät, tarkat siirtymiset.



Sunnuntaina tein taas aamutallin, ja aamutallin välissä kävin valmennuksessa taas Saaran kanssa klo 10.30.
Jatkettiin aika samalla painolla alkuun, kuin lauantainakin, eli tehtiin verryttelyn ohella monia siirtymisiä käynti-seis, käynti-ravi, ravi-käynti jnejne. Jatkuvasti vaihdeltiin tempoa, tahtia, haettiin hevoselle variaatioita muuttamalla koko ajan sen painopistettä. Tehtiin käynnissä ja ravissa myös paljon voltteja, joissa taivuteltiin pätkittäin ihan ylitaivutukseenkin asti ja volteilla piti olla tosi tarkkana, että saa painopisteen pysymään keskellä hevosta.


On kyllä pakko myöntää, Mintun valmennuksissa ihan pelkät siirtymiset voivat olla erittäin haastavia, kun Minttu haluaa siirtymisten olevan just eikä melkein, ja piirunkaan verran huonosti tehty siirtyminen ei kelpaa. Pitää olla tarkkana, että pystyy vaikuttamaan hevoseen koko ajan, hevosen täytyy olla selvästi apujen välissä, pysyä tasapainossa, säilyttää peräänanto, kantaa itsensä rennosti mutta aktiivisesti, olemaan pohkeen edessä, olemaan kevyt edessä, kantamaan takaosallaan ymsyms listaa voi jatkaa loputtomiin!


Saara oli sunnuntainakin todella miellyttävä, jopa paljon parempi, kuin lauantaina. Saara oli todella kevyt kädelle, pysyi suurimman osan ajasta erittäin rentona. Koko ajan se oli todella kuuliainen ja kuunteli pieninpiäkin apuja, hieno poni!! Suurin haaste Saaran kanssa on ehkä se, että se todella helposti valahtaa etupainoiseksi, jos sen antaa yhtään painaa ohjalle. Täytyy siis olla todella nopeita pidätteitä ulko-ohjasta, ja erittäin aktiivinen pohje. Tällä tyylillä Saarasta sai todella nopeita reaktioita ja se säilyy kevyenä edestä, kuitenkin myös malttavaisena. Yhtään ei saa jäädä matkustelemaan, se heti koittaa valahtaa pitkäksi muuten.

Siirtymisten jälkeen jatkettiin tekemällä paljon voltteja, ja ympyröitä avomaisesti. Pitkät sivut sen jälkeen loivaa avotaivutusta, ja avotaivutuksen aikana ainakin kerran täytyi työntää kättä pari senttiä eteenpäin, jossa testaillaan, että onko hevonen apujen välissä, kevyenä vai valahtaako se heti pitkäksi ja etupainoisesti ohjien löystyttyä, vai venyykö se kuin ns. "kuminaru" apujen välissä tyynenä.
Saaran kanssa tämä harjoitus oli todella hyödyllinen. Sunnuntain valmennuksessa se säilyi kevyenä ja joustavana vaikka työnsin kättä eteen. Se ei hyökännyt etupainoiseksi ja painavaksi, vaan venyi ja lyheni edestä, tasapainoisena niinkuin pitääkin.


Jatkettiin laukassa samaa, eli pitkät sivut avoa ja paljon voltteja, paljon painopisteen muuttamista keskeltä taakse, takaa keskelle yms. Avot olivat laukassa Saaran mielestä alkuun vähän vaikeita, ja se tahtoi vähän karata avuilta, mutta parin toiston jälkeen saatiin ihan kelpo avoja tehtyä niin, että se malttoi odottaa ja pysyi rentona.
Laukan jälkeen otettiin lopuksi ravissa vielä paljon voltteja, voltin aikana piti tehdä yksi suoristus, jotta nähdään onko hevonen tasapainossa ja täysin avuilla, että pystyt siirtää painopistettä himpun verran ulos, keskelle, sisälle jne. Saara oli todella vastaanottavainen ja tosi rento, saatiin Mintulta paljon kehuja.
Loppuravit tehtiin eteen alas, ja sitten hyvät loppukävelyt ulkona.

Olen kyllä tosi tyytyväinen poniin, ja viikonlopun valmennuksiin. Sain taas uusia hyviä työkaluja jatkoa ajatellen Saaran ratsastamiseen, ja toki sain poimittua hyviä neuvoja ja ideoita myös Lotonkin ratsastukseen. :)

Saaran kanssa valmennuksessa Sunnuntaina 16.2.2014
 Linkki videoon
(Laittakaa mutterista parempi laatuiseksi)


Sunnuntaina kävin valmennuksen jälkeen ratsastamassa Loton kanssa maneesissa.
Päätin testailla vähän uusia juttuja, ja otin hackamoret myös sunnuntaina Lotolle käyttöön. Ilman kuolaimia ratsastaminen on toisinaan hevosellekin hyvää vaihtelua. Tokihan täytyy muistaa, että hackamoren kanssa täytyy pitää aina tietty varovaisuus. Joillekin hevosille tämä kuolain sopii, joillekin ei. Jotkut hevoset voivat olla todella vahvoja hackamoren kanssa esim. sama tunne, kuin ratsastaisit pelkällä riimulla, tai sitten jotkut hevoset voivat olla todella,todella herkkiä.
Aina kannattaa muistaa, että väärin käytettynä/osaamattomissa käsissä, tämä kuolain voi tehdä suurta vahinkoa!




Aloitin ratsastuksen tekemällä alkuun ihan perus siirymisiä käynti-pys-käynti molempiin suuntiin tosi useita toistoja. Lotto reagoi todella kivasti, oli ihan hirveän maltillinen ja selvästi viihtyi tällä kuolaimella. 
Jatkoin tekemällä ravi-käynti-ravi siirtymisiä, ja sen jälkeen ravi-seis-ravi. Lotto oli ihan ihmeellinen - aikaisemmin se on ollut aika kuumeneva noissa siirtymisissä, ja alkuun joutuu joskus tekemään useita toistoja, jotta se malttaa odottaa. Nyt kuitenkin se oli todella malttavainen alusta asti, reagoi pieninpiinkin apuihin ja säilytti peräänannon jokaisessa siirtymisessä ja tuli tasajaloin pysähdyksiin.
Otettiin ravia molempiin suuntiin, tein paljon isoja ympyröitä, vaihtelin usein suuntaa ja tähän ns. vaikeampaan suuntaan otin reiluja taivutuksia sisään, ja ratsastin sisäpohkeen hyvin läpi.
Laukassa ensin oikeaan kierrokseen pääty-ympyröitä, sitten vasempaan kierrokseen vastalaukkaa, eli oikeaa laukkaa ja siinä reiluja ylitaivutuksia sisään. Lopuksi vielä myötälaukkaa vasempaan kierrokseen.




Lotto oli ihan huikea, toimi ihan moitteettomasti! Taipui todella hyvin molempiin suuntiin, eikä vasen (meidän hankalampi kierros) tuntunut lainkaan vaikealta! Huippua! :)

Lotosta video sunnuntailta
(Laittakaa mutterista parempi laatuiseksi)
          

Eilen, eli maanantaina tein jälleen aamutallin ja päivätallin.
Illalla, n. klo 16.30, Lotolla oli raspaus pitkästä aikaa. Edelliskerralla se on raspattu tasan 6kk sitten.
Marika (Hirnuva Hammas) tuli siis raspaamaan Loton.
Lotto kyllä tykkää Marikasta tosi paljon - käyttäytyy aina raspatessa tosi moitteettomasti. Lotto raspataan siis aina ilman rauhoitusta, irti karsinassa ilman päitsiä. Se aina korvat hörössä vaan seistä möllöttää, ja aina kun Marika käy karsinan ulkopuolelta hakemassa uutta työkalua, Lotto kävelee vastaan ovelle ja katsoo kuin sanoen "jatketaanko, tää on kivaa!".

Marika on raspannut aina mun hevoset, ja parempaa raspaajaa saa kyllä hakea. Ihanaa, kun tietää, että hevosen hampaat tulee hoidettua viimeisen päälle - onhan Marika Suomen ensimmäinen hevosten hammasteknikko eli siis ihan erikoistunut nimenomaan hevosten hampaisiin ja hänellä on siis toiminimenä Hirnuva Hammas. Pääset Hirnuvan Hampaan kotisivuille tästä.

Lotto ihan onnessaan. :p
Loton suu oli oikein nätissä kunnossa, vasemmalla puolella alhaalla, oli pieni koukku joka on vaikuttanut ratsastettavuuteen juurikin sillä, että taivuttaminen vasemmalle on ollut vaikeampaa. Pieniä piikkejä oli, mutta ei sen suurempaa. Viime kerrallahan Loton kulmahampaita piti katkaista, kun ne olivat liian pitkät, ja sillä oli isompia piikkejä ympäri suuta, sekä siltä poistettiin silloin sudenhammas. Aika vähällä siis selvittiin tällä kertaa! :)
Lotto sai oikein paljon kehuja Marikalta, kun se on niin fiksu käytökseltään ja sai oikein paljon leipää raspauksen jälkeen hyvästä käytöksestä. On aika ihmeellistä, että se todella nauttii raspauksesta ja en yhtään ihmettele, jos se jo suu auki odottaisi Marikaa ensi kerralla. ;) Seuraava raspaus onkin jälleen puolen vuoden päästä.

Eilen illalla yritin ottaa Lotolta hokkia irti takasesta, ja jotain säätöä siinä tuli - Lotto kolautti takajalan kengällä mua aika kovasti (tietysti vahingossa) vasempaan peukaloon, (siihen ensimmäisen nivelen kohtalle, mikä on lähempänä kämmentä) ja peukalo on siitä asti ollut todella, todella kipeä. Tyhmänä ajattelin kivun olevan vain ohimenevää, kunnes tänä aamuna heräsin seitsemältä kauheaan kipuun peukalossa, ja mun molemmat kädet olivat sormenpäihin asti aivan puutuneet ja tunnottomat(?!?). Turhaa niitä yritin monta tuntia ravistella ja vaikka mitä muuta.
Oikeaan käteen tunto palasi parin tunnin jälkeen, mutta vasemman käden tunto ei ole palannut vieläkään. Se on yhä aivan puutunut ja turvonnut kauttaaltaan. Tuntuu, että turvotus johtuu siitä, kun veri ei kierrä kunnolla. Vasen peukalo on tosi kipeä, tosin sitä pystyy kyllä liikuttaa, eli ei se ainakaan murtunut ole. Hiusmurtuma siinä toki saattaa olla. hmm...

Mulla piti olla tänään Lindan valmennus, mutta edellämainitusta syystä vaihdettiin valmennus ratsutukseen, eli Linda ratsasti tänään siis Loton.
Pystyin tekemään tallihommat kuitenkin (hammasta purren) ja lähdin sitten LKS:ään päivystykseen, mutta en saanut sieltä aikaa. Terveyskeskus kutsuu siis huomenna..Toivottavasti tuossa kädessä olisi jokin hermopinne tai muu vastaava.. Noh, sen näkee huomenna!
Tosi ällöä, kun ei tunne omaa kättä.. :/

Outi antoi mulle aivan ihanan syntymäpäivälahjan. Taulussa on siis Loton kenkä. :)

Ohjeistushetki; "Lotto sinun pitäisi katsoa tuonne"
"Ai tänne?"
Hieno lapsi <3

Onko lukijoista joku muukin, joka käyttää Marikaa raspaajana? Onko kellään muulla ollut tuollaista outoa (pitkäkestoista) käsien puutumista tms?


4 kommenttia:

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset