24. helmikuuta 2013

En osaa ratsastaa- päivä

Loppuviikko oli mulla aika kiireistä töissä ja olin keskiviikosta perjantaihin klo 7.00-17.00 töissä.
Meidän tallilla alkaa ratsastuskoulun tunnit arkisin klo 17.00 ja sen jälkeen yksityiset eivät pääse maneesiin ratsastamaan, ellei mene itse myös tunnille.

Keskiviikkona Lorilla oli vapaapäivä, torstaina ja perjantaina Minsku ratsasti Lorin, koska pääsin niin myöhään töistä ja en olisi sitten enää päässyt maneesiin. Ulkona olis tietty voinut mennä, mutta ulkokenttiä ei ole aurattu ja ei hirveästi houkuttele mennä pilkkopimeällä maastoilemaan.
Minsku oli ratsastanut Lorilla nämä kaksi päivää koulutreeniä. Torstaina ihan kevyesti vapaapäivän jälkeen ja perjantaina Minsku meni kangilla. Lori oli ollut kuulemma erittäin mukava.
Minsku ratsastaa siis Annen kaverina Fiiaa ja pyysin Minskua siksi, koska Tiina ei ehtinyt ratsastaa Loria puolestani.

Eilen eli lauantaina oli Tiinan ratsastuspäivä. Tiina ratsasti kangilla myös. Ratsastin itse samaan aikaan siskoni Annen hevosella Fiialla, joten en hirveästi ehtinyt siinä katsella miten Lori meni. Lori oli ollut kuulemma kiva.Tiina oli mennyt avoja, sulkuja ,pohkeenväistöjä, ravi- ja laukka kokoamisia sekä lisättyä ravia ja laukkaa.

Palataanpas vielä tuohon Fiian ratsastukseen. Fiiahan on siis 5v kantakirjattu Oldenburg- tamma. Syntynyt Suomessa, polttomerkitty Saksassa. Palkittu Saksassa 2-vuotiaana parhaana Oldenburgina. Oikealta nimeltään Fiammeggiare-R. Säkäkorkeus Fiialla on 170cm. Fiia on tällä hetkellä ehkä n. HeC-tasoinen. Sillä ei ole koskaan vielä ehditty kisata. Eli säästeliäästi ratsastettu sen takia, koska kasvoi hitaasti. Ison koon vuoksi Fiiaa on alettu ratsastaa vasta neljä vuotiaana. Fiialla ei oltu koskaan hypätty, ennenkuin Anne osti sen. Eilen siis hyppäsin Fiialla vähän. Fiia on aivan mukava ratsastettava, ehkä välillä jää vielä turhankin tyhjäksi edestä, mutta muuten on kyllä simppeli. Fiia ei osaa hirveästi hypätä, ei sillä ole minkäänlaista tekniikkaa tai hyppytyyliä. Välillä Fiia saattaa hypätä ja kaataa esteet mukanaan ja välillä hyppää taas erittäin kivasti. Sanon Fiian hyppytyyliä leikilläni "hylkeen hyppytyyliksi". Onneksi Anne jaksaa Fiian kokemattomuudesta huolimatta käydä ahkerasti estevalmennuksissa ja hypellä omaksi ja hevosen iloksi kotonakin silloin tällöin. Eihän sitä hevonen koskaan kehity, jos ei treenaa :)
Fiialla on tosi kivat liikkeet ja suvun puolesta odotukset koulupuolelle tulevaisuuteen ovat kovat.

Tänään, eli siis sunnuntaina oli tämä kyseinen "En osaa ratsastaa" päivä... Menin tallille kymmenen maissa ja Tiina piti mulle koulutuntia. Ideana oli "kootut askellajit".
Alkuun mentiin kevyttä ravia ympäri maneesia tehden päätyihin isot pääty-ympyrät. Kahden kierroksen välein diagonaalin kautta suunnanmuutos. Sit ku Lori oli vertynyt, alettiin tekemään pääty-ympyröiden jälkeen aina voltti lyhyen sivun keskeltä. Voltti koottua ravia ja voltin jälkeen pitkä sivu lisättyä ravia. Ravi osuuden jälkeen laukkatyöskentelyyn. Laukassa vasta- ja myötataivutuksia. Pitkät sivut keskilaukkaa aavistuksen ulospäin asetettuna. Pääty ympyröillä vaihdeltiin asetusta ulos ja sisään. Tähän asti meni ihan ok vielä. Sain hevosen kulkemaan mukavan energisesti, vaikka Lori olikin alusta asti vähän muissa maailmoissa.
Lori on siitä mielestäni hassu hevonen, että joinakin päivinä kun haluan ,että hevonen liikkuu eteenpäin, Lori mielummin liikkuisi hitaasti ja laiskasti. Ja taas tällaisina päivinä, kuin tänään, olisi pitänyt koota ja kun hevosta ei huvittanut, se yritti koko ajan karata alta tuhatta ja sataa.
Ongelmaksi tänä päivänä ilmeni siis nämä laukka kokoamiset. Alkulaukkailun jälkeen jäin Tiinan ympäri tekemään pääty-ympyrää ja tehtiin vain muutaman askeleen verran laukassa kokoamisia molempiin suuntiin. Lori olisi halunnut vain alkaa hyppimään ja pomppimaan laukassa etupää ylhäällä ja näin luistaa tehtävästä. Sit ,ku piti patistaa hevosta tekemään enemmän, se raivostui ja alkoi hyppimään pystyyn, peruuttamaan ja pukittelemaan. Tämä ei onneksi tällä kertaa säikäyttänyt minua millään tavalla, vaan jatkoin sinnikkäästi tehtävää. Noh, tänään en valitettavasti sit kyennyt kovin tähdelliseen suoritukseen. Tämä päivä, ei vain onnistunut. Minä olin väsynyt, ehkä hevonenkin oli, joten temppuilut ja epäonnistuminen oli monen yhtälön summa. En tiedä olenko sitten liian itsekriittinen ratsastustani kohtaan, mutta en osaa ottaa epäonnistumisia positiivisesti tai tyytyä niihin. Toki tunnilla oli hyviä ja onnistuneitakin pätkiä, mutta eniten mieltä jäi vaivaamaan ne huonot pätkät.
Loppuun siis minä ja hevonen väsyttiin molemmat. Lopuksi olin itse niin väsynyt, että kesti kolme pääty-ympyrää, että jaksoin edes ajatella kokoavani hevosta. Tiina kannusti minua vielä loppuun,"Jos jaksat edes kolmea askelta koota vielä hyvin, saat sitten lopettaa". Onneksi sain revittyä itsestäni viimeisetkin energian rippeet ja sain, kuin sainkin tehtyä ne kolme hyvää askelta. Lopuksi mentiin laukkaa ympäri maneesia reippaasti ihan pitkällä ohjalla. Oltiin Lorin kanssa varmaan molemmat yhtä kuolleita ja huojentuneita siitä, että nyt ei tarvi tehdä enää töitä. Taluttelin puolikuolleena Loria loppukävelyiden ajan. En muista, koska olisin viimeksi ollut näin väsynyt. Tunnin tehtävät, eivät siis olleet erityisen raskaita, en vain jaksanut tarpeeksi hyvin. Varsinkaan, kun hevonen ei ollut kauhean yhteistyökykyisellä mielellä ja painoi kädelle.
Tallissa loimitin hikisen hevoseni kunnolla. Tunnin päästä heitin päiväheinät ja aloin harjata ja pyöritellä kumisualla. Lorista on alkanut lähteä ihan hirveästi karvaa nyt, kun aurinko on alkanut paistaa. Olen toki myös vauhdittanut karvanlähtöä vitamiini kuurilla. Harjailin Lorin perusteellisesti ajatuksissani. Lopetettuani hoksasin katsoa kellosta, että harjaamiseen oli mennyt kaksi tuntia aikaa. Aivot narikkaan ja silleen? Noh, olipahan ainakin kuiva ja hyvin harjattu hevonen sen jälkeen. Lori ei ainakaan vaikuttanut mitenkään alakuloiselta tai hirveän väsyneeltä karsinassa tunnin jäljiltä. Iloisesti rouskutteli heinää ja puuhasteli kanssani samalla, kun harjasin. Lori on ihana siitä, että se osaa pitää seuraa ja Lori on aina hengessä mukana kaikessa mitä ikinä teenkin. Piristyin kyllä huomattavasti. On Lori kyllä sellainen halinalle :)

Tässä videota tältä päivältä. Laitoin ihan tarkotuksella pari epäonnistunutta kokoamista videoon, jotta ymmärrätte, mitä tarkotan sillä, kun kirjoitin, että Lori kokoamisen sijaan vaan pomppii ylöspäin. Loppua kohti huomaa, että ratsastaja väsyy ja ohja pitenee, jalustimetki piti ottaa pois ,et jakso jotenki ees roikkua kyytillä. Huhhuh, hirveää katseltavaa, mutta menkööt...



18.8.2012


1 kommentti:

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset