9. joulukuuta 2013

Haaste

Sain haasteen Maisan blogista. Kiitos tästä! :)

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia.
Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla.
Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta.
Lotto on Liettuan Ratsuhevonen, koulutustasoltaan tällä hetkellä HeA. Harjoittelun alla ovat kuitenkin olleet jo vaativissa vaadittuja liikkeitä mm. Sulut, vaihdot yms. Avot Lotto taitaa jokaisessa askellajissa, sulut se tekee jo harjoitteluasteella ravissa ja laukassa myös. Lotto on hypännyt esteitä 130cm asti harjoituksissa, mutta estekilpailuissa ollaan kisattu vasta 80cm luokissa oman kouluratsastuspainotteisuuteni vuoksi.
Lotto on jokaisen hevosen paras ystävä, erittäin sosiaalinen ja tuttavallinen hevonen. Ihmiselle Lotto on todella kiltti, mutta osaa myös ilmaista itseään, jos jokin asia ei kelpaa hänelle. 
Ratsastaessa Lotto on vaihtelevasti työmyyrän ja kakaran väliltä. Lotto tekee aina hyvällä työmoodilla, yrittää ja laittaa peliin kaikkensa myös vaikeammissakin asioissa. Toisinaan joukkoon mahtuu myös huonojakin päiviä, jolloin Lottoa ei kiinnosta lainkaan, mutta onneksi näitä päiviä on harvassa nykyään.



Hevoset vai ponit? Miksi?
Sekä että! Pidän todella paljon myös poneista, ja tykkään ratsastella niillä nykyäänkin oikein paljon. Kohdalleni on sattunut ratsastushistoriani aikana todella kivoja poneja, joiden kansa olen oppinut paljon, ja päässyt kehittämään myös itseäni. Hevoset toki vievät kuitenkin voiton, koska toki ne ovat isompi kokoisia, mutta myös ratsastettavuudeltaan hevoset kykenevät joissain määrin poneja enempään. Toki on poneja, jotka yltävät meriiteiltään hevosten tasollekin. 
Kuitenkin voisin sanoa, että olen ikuisesti true poniratsastaja, on ne ponit kuitenkin niin ihania! :)



Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Ensimmäinen ns. vuokrahevoseni taisi olla ihanaakin ihanampi Sustan. Olin ihan lapsi vielä, sain opetella Sudanilla ratsastamaan omistajiensa opetuksessa. Myöhemmin sain vuokrata Sudania ja ratsastaa itsenäisesti. Tältä hevoselta opin paljon niin kiltteydestä, kuin todellisesta jääräpäisyydestäkin. Opin käsittelemään hevosia yleensäkin nuorena todella paljon tämän hevosen omistajien ansiosta, sekä isosiskojeni. Kiitos siitä heille. Niin paljon aikaa jaksoivat käyttää minun opettamiseeni, kun olin vielä ihan pieni ja rasittava. ;)

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Jos on kyse kilpahevosesta, on luonnollista, että hevosella täytyy silloin olla kengät. Toki monet ponit pärjäävät oikein mainiosti ilman kenkiäkin, ja sama koskee harrastepohjalla olevaa ratsua. Aktiivisessa käytössä oleva hevonen kuitenkin jo vaatii kengät kavioiden kulumisen takia, joten tää on aina turha kysymys sinänsä. :)
Lotolla on tällä hetkellä etusissa kokoa 2 olevat kengät, ja takasissa kokoa 1. Takasen kaviot eivät ole vielä sen malliset, että niissä pysyisi 2 kokoa olevat kengät.


Klippaus: Puolesta vai vastaan?
Sekä että. Edellisen hevoseni kohdalla en olisi klipannut sitä mistään hyvästä, koska se säilyi kesäkarvalla läpi talven. Loton kohdalla mietin kovasti klippausta, olin alkuun sitä kovasti vastaan,  mutta lopulta nöyrryin ja klippautin Loton.
Klippaaminen on myös aivan käyttötarkoituksesta ja hevosesta riippuva käsite.





Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Lotto tarhaa yksin, koska haluan minimoida kaikki riskit. Meidän tallilla muutenkin kaikki yksityiset tarhaavat yksin, joten tarhakaveria ei muutenkaan olisi, mikä ei toki sinänsä haittaa.

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Hevosessa ratkaisee toki suurimmaksi osaksi sen luonne, mutta voin ihan rehellisesti sanoa, että myös ulkonäkö on kouluratsastuksessa osittain ratkaisevana tekijänä. Kaunis hevonen miellyttää luonnollisesti myös tuomarin silmää. 
Kuitenkin omalta kantiltani katsoen, hevosen luonne on suurimmassa asemassa, ulkonäkö on sitten toisarvoinen seikka.




Millainen on hyvä hevosblogi?
Omasta mielestäni hyvä hevosblogi on varustettu hyvällä ja miellyttävällä ulkoasulla, kuin mielenkiintoisilla postauksillakin. Pidän itse todella paljon kilpailuaiheisista blogeista, koska on todella mielenkiintoista lukea tiettyjen ratsukkojen kehityksestä, saavutuksista ja tietysti epäonnistumisista ja niistä selviytymisistä.
Blogin ulkoasun ei tarvitse olla erityisen hieno, mutta miellyttävä kuitenkin. Pääasiana on se sisältö.


Pahin tippumisesi?
En ole koskaan tipahtanut erityisen pahasti, mutta on pari kertaa tullut kaaduttua hevosen kanssa, ja ne ovat ehkä mulla ne "pahimmat". Pompun kanssa olimme kerran Suvin estetunnilla, menimme ravissa kuutta korotettua puomia. Kolmannella Pomppu kompuroi vähän, neljännellä vähän lisää, viidennellä kompastui vielä uudestaan ja kuudennella kaatui polvilleen, siitä kyljelleen suoraa mun jalan päälle. Ei käynyt onneksi kipeää, mutta hauskinta tässä oli se, että Pomppu ei suostunut nousemaan heti ylös -  "tässä on oikein mukava levähtää".


Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Joku ulkopuolinen voisi sanoa, että LIIKAA. Minun mielestäni kuitenkin klipatulla hevosella ei ole koskaan liian paljon loimia varastossa. Itse asiassa, minulla on liikaa fleecejä, ohuita loimia, mutta itse paksumpia fullneck -tallitoppiksia (300-400g) saisi olla pari lisää.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Pääosin kuusi kertaa viikossa, mutta tilanteesta riippuen saattaa liikkua sen viisi kertaa, jolloin saa kaksi vapaapäivää. Pyrin kuitenkin liikuttaa sen kuusi kertaa.




Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Olen ehkä siltä väliltä. Ennen olin se uhkarohkea ja ajatuksenani oli aina "en mä kuitenkaan kuole!", mutta nyt, kun on tullut ikää lisää, niin sitä tulee itsestä varovaisempi koko ajan. En kuitenkaan ole mikään ylivarovainenkaan. Toki joissain suhteissa olen varovainen, jos se liittyy millään tavalla hevosen terveyteen. En kuitenkaan karsi esim ratsastettavia hevosia sen takia, että ne saattavat olla vähän villejä. Kipuan hevosen kuin hevosen selkään, oli se sitten kuinka hurja tahansa. Teen myös hevosten kanssa paljon minua jännittäviä asioita, jotta siedätän itseäni. 
Mainittakoon vielä; Olen erittäin helposti myös yllytettävissä. ;)


Haasteen saavat blogit: Camilla ja Rigoletto, Asbaragus B.S, Kootussa Ravissa
Olkaa hyvät. ;)

2 kommenttia:

  1. Ähh, mitä kesäisiä kuvia.. Tuli ikävä aurinkoa ja lämpöä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! Varsinkin tämmöisillä pakkasilla voi vain haaveilla kesän lämmöstä. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset