11. joulukuuta 2013

Kuumeista ratsastelua

Tein eilen eli tiistaina meidän tallilla aamutallin. Jäin maanantaina tallille yöksi, kun en jaksanut lähteä sitten aamulla erikseen ajamaan meiltä kotoa tallille. (Matkaa 37km)
En muutenkaan ole mikään aamu ihminen, niin olis ollut ärsyttävää ajaa tuo matka ihan unenpöpperössä.. :P

Tallilla oli hyvä nukkua, siellä on hyvät yöpymistilat. Miinus oli se, että oli ihan kauhean kylmä nukkua siellä, vaikka laitoin patterit täysille.. Aamulla, kun heräsin, niin kurkku oli tosi kipeä ja oli vähän kuumeinen olo. Noh, ei se muutakuin aamutallia sitten tekemään kuitenkin.
Hevoset saivat 7ltä aamuruuat, vein tuntihevoset ulos syömään ja osan yksityisistäkin. Ruokintojen ja hevosten tarhauksen jälkeen pääsin itse asiaan, eli karsinoiden putsaamiseen. Olin aika hidas putsaamaan - putsasin tosi tarkkaan karsinat niin siinä vierähti aikaa ihan kiitettävästi.
Huhhuh, otti vähän koville putsata ja kuivittaa 19 karsinaa tosi pitkään aikaan. Olin illalla niin jumissa ja väsynyt, etten millään jaksanut enää Lottoa liikuttaa. Ei se kyllä haitannutkaan, vaikka sai ylimääräisen vapaapäivän, kun se eilen kengitettiin enkä mielellään ratsasta samana päivänä, kun on kengitys.
Pääsin kotiin päiväruokinnan tehtyäni, lähdin siinä neljän maissa, kun hoidin vielä Loton tallihommat. Olin niin poikki, kun pääsin kotiin, että oli ihan pakko laittaa päiväunille, ja kun heräsin, niin mulla oli noussut kuume.. Inhottavaa!

Kaunis taivas tänään.
Tänään menin tallille yhden maissa. Mulla on tänäänkin ollut koko päivä vähän kuumetta, mutten vaan kykene jäämään kotiin vaikka kipeänä olenkin. On se hevonen pakko liikuttaa kahden vapaapäivän jälkeen. Tein oikein hitaasti tallihommia, käänsin Loton karsinan oikein kunnolla ympäri ja kuivitin sen reilusti. Laitoin ruuat + heinät ja sitten kello olikin jo lähemmäs kolme. Sain sitten kuulla, että maneesiin ei pääse ollenkaan, kun tunnit alkoivat jo kolmen maissa.
Oli pakko lähteä Loton kanssa testaamaan ulkokenttä, joka oli tosi hyvä! Onneksi!
Lunta oli reilusti, ja lumen alla polanne, joten kenttä oli oikein joustava ja pitävä.
Lotto oli aika pörheänä ulkona, kun ei saatu ulkokentälle edes valoja, niin siellä pimeässä se näki vähän mörköjä, ja oli tänään taas sillä päällä alkuun, etten saanut käyttää jalkaa ollenkaan. Alkuun se pomppi, sätki ja riehui aina jos laitoin jalat ympäri, niin meni hetki sen kanssa työskennellessä ihan käynnissä, ja sitten ravissa annoin sen ravata aika "rumastikin" ja purkaa vähän virtaa mitä sillä oli.
Laukassa ratsastin paljon avoja, jotta saan sen kuuntelemaan, ja tein avossa siirtymisiä laukan sisällä. Otin laukkaa kiinni ihan koottuun laukkaan asti, ja sitten ratsastin hetken eteenpäin. Sitten, kun hevonen toimi ja oli avuilla, niin jatkoin vähän laukkatyöskentelyä suluilla.
Ratsastin tänään sulkua suoraa uraa pitkin niin, että esim. vasempaan suuntaan taivutus - hevonen kropastaan taipuneena vasemmalle, takajalat uran sisäpuolella ja toisinpäin. Lotto malttoi tehdä tosi hyvin, ja alkuun teinkin vain pätkittäin, mutta hetken päästä tein sitten koko pitkät sivut.
Lotto oli tosi energinen ja päätin sitten käyttää tän ylimääräisen energian vähän laukanvaihto treeneihin. On nyt mennyt vähän aikaa, kun ollaan tehty vaihtoja, niin se on saanut vähän sisäistää sitä oppimaansa.
Aloitin ensin kulman jälkeen pitkän sivun alusta vähän kokoamaan laukkaa, ratsastin kootussa laukassa alkuun sulkua kohti keskihalkaisijaa, siitä suoristin ja jatkoin diagonaali linjalla yhä kootulla hevosella. Sitten vain annoin avut, ja Lotto vaihtoi heti tyynen rauhallisesti!
Tein tänään aika paljon vaihtoja eri paikoissa, jotta se ei oppis ennakoimaan. Saatoin ratsastaa vastalaukka kaarteenkin ennen vaihtoa, jotta se malttais myös odottaa. Tein n. 10 vaihtoa per suunta, ja joka ikinen oli puhtaita! Vasemmasta oikeaan tuli pari vähän avuista jäljessä, mutta muuten kaikki vaihdot oli ihan super hyviä! Laukkakin oli tänään jotenkin tosi paljon parempaa, ehkä tuo pohjakin teki sen, että se joutui vähän enemmän nostelemaan jalkoja lumessa.
Jätin loppuravit väliin tältä päivältä, ja kävelin oikein reilut, pitkät loppukäynnit sen kanssa. Se rentoutui lopuksi laukassa niin hyvin, etten kokenut tarpeelliseksi ratsastaa sitä erikseen enää ravissa. Lotto oli tosi pirteä ratsastuksen päätteeksi, siitä huomaa että se oikein tykkää, kun saa tehdä töitä. On se kyllä nopea oppimaan, siitä ei voi olla kuin iloinen! :)

Lotto tyytyväisenä, oikein kauniit bootsitkin jalassa. ;) Tuommoiset heijastin bootsit on ulkona hyvät, kun ainakin löytyvät jos jäävät matkan varrelle. :)
Nyt saa vaihtotreenit jäädä taas hetkeksi hautumaan, ja huomenna jatketaan jumppaamista paljon väistöjen kanssa. Väistöt on Loton mieli puuhaa, niin tehdään sitä huomenna. Ideana ratsastaa se niin rennoksi, kuin suinkin mahdollista ja mahdollisimman matalaan muotoon.

Illalla Minsku tuleekin taas klippaamaan Loton. Se on tosi nopeasti kasvattanut taas nalle karvan, ja alkanut hikoilemaan sen verran, että reilumpaa klipata se uudestaan. :)

Täällä on muuten taas kelit muuttuneet. Pari päivää sitten oli -30 astetta, eilen oli -10 (hirveä lumimyrsky ja tuli paljon lunta),ja tänään sitten +4.. Jes..

Nyt käperryn kuumeessa peittojen alle, syön ihanaa kiinalaista ja paljon suklaata. Ehkä huomenna on jo parempi olo! :)

Vähän "turhiakin" kuvia joukkoon. Tässä rehuhäkin sisältöä. Vasen puoli varattu Loton ja Fiian rehuille.
Loton lisärit turvonneina, vielä sekoitusta vaille. :)


2 kommenttia:

  1. Siis onko sulla noin pitkä matka tallille? Hullu :D
    Käyt melkein päivittäin, eikö lähempää löydy tallia, hirvee matka :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha. :D Joo, mut ei matkaan mee aikaa ku 25 min. :) talli on lähellä, alle 5km keskustaan. Itse asun maalla, niin siksi matka noin pitkä. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset