20. joulukuuta 2013

Klinikka reissu edessä

Tässä postauksessa on nyt sekä hyviä, että huonoja uutisia kuluneilta päiviltä. 
Pahoittelen sekavaa tekstiä, mutta ei oikein ajatukset juokse niinkuin pitäisi. Olen jotenkin niin huolissani tuosta hevosesta tällä hetkellä..jotenkin taas tätä mun pettämätöntä tuuria..

Tallin pihaa
On sitä lunta jo aika paljon! :)
 Olen ratsastanut Lottoa aika kevyesti nyt viimeiset pari päivää.
Eilen ratsastin ihan perus juttuja, väistöjä, avoja ja käynnissä takareita paljon.
Illalla saapui sitten mun tilaamani estesatula. Olin kuitenkin jo ratsastanut, joten siirsin satulan testausta seuraavaan päivään.

Wintec Close Contact- estesatula. Tässä on samat ominaisuudet, kuin Batesin satuloissa, eli vaihdettavat etukaaret, ilmapaneelit ja satulaa pystyy muokata myös paloilla itse. Ostin siksi tämän merkkisen, kun ei mulla ole mitään järkeä ostaa kallista estesatulaa kakkos-satulaksi. Tässä on myöskin sama rungon malli, kuin mun Batesin koulusatulassa, niin tää passaa Lotolle. :) Tää satula oli muuten tosi hyvä istua, vakaa ja pehmeä.

Tänään ratsastin ensimmäistä kertaa tuolla mun uudella estepenkillä, joten otin vain kaikki askellajit läpi. Lotto oli tosi jännittynyt ja hermostunut, kun maneesissa oli ratsastuskoulun tunti samaan aikaan, mutta muuten oli ihan ok. Aika vahva, mutta ymmärrettävää, kun oli jännittynyt.

Olen jo parisen viikkoa seurannut Loton käyttäytymistä, ja sen käyttäytyminen on mennyt pikku hiljaa oudommaksi ja oudommaksi koko ajan.

Lotto jännittää koko ajan karsinassa, on hirveän hermostunut ja rauhaton, ratsastaessa ollut viime aikoina myös aika hermostunut/lyhyt pinnainen, eikä malta oikein keskittyä kunnolla. Karsinassa Lotto on ennen ollut aina oikea enkeli, (toki vähän se on ollut sellainen sählä, mutta ihan ymmärrettävää, kun se on vasta 5v), ei koskaan luiminut, eikä varsinkaan yrittänyt purra/potkaista, tai millään tavalla uhitella ihmiselle.
Nyt parissa viikossa, tää sen käytös on muuttunut aivan päälaelleen.


Lotto on kiukkuinen karsinassa, ripuloi, luimii ja pudistelee päätä, viskoo takasia mahan alle. Tätä se siis tekee silloin, kun lähden karsinasta. (Ripulia sillä on ollut nyt n. viikon verran.) Kun tulen karsinaan, se on kuitenkin ystävällinen, mutta loimen laitto, satula, satulavyö, viltti, ratsastusloimi yms. aiheuttavat saman kiukkuisen käytöksen, kuin minun karsinasta lähteminen.
Laitan aina satulan ja satulavyön rauhallisesti ja pikkuhiljaa, ja se ei ole koskaan ennen sanonut satulavyöstä tai satulasta mitään, mutta tänään se yritti ihan oikeasti purra minua. Kutakuinkin aika asiallinen se on, mitä nyt luimistelee tosi paljon ja näyttää hapanta naamaa. Ilkeä se ei ole mua kohtaan, mutta sitä selvästi vaivaa jokin. (Jalat sillä on tosi hyvät, niissä ei ole koskaan ollut moitteen sanaa, myös lihaksisto on hyvä ja kunnossa.)
Lotto myös ravistelee itseään ja päätään todella paljon, sekä piehtaroi ainakin 3 kertaa päivässä. (Normaalisti piehtaroi paljon vähemmän) Ähkynoireita sillä ei ole, kuumekin ihan normaali.
Ensin luulin, että Loton ravistelu yms. johtuu siitä, että sitä kutittaa, joten pesin sen eilen kunnolla hoitavalla shampoolla, ja kuivuttuaan pyörittelin sitä oikein hyvin kumisualla sen jälkeen. Ei kuitenkaan vaikutusta, yhä se pudistelee päätään paljon.
Vielä yksi outo käytös on myös se, että se ei suostunut tulla tarhassa mua vastaan portille ollenkaan. Seistä nökötti tarhan kaukaisimmassa nurkassa ja olla möllötti siellä. 8kk aikana, se on joka ikinen päivä kellonajasta/säästä riippumatta tullut höristen mua vastaan portille heti minut nähtyään.
Tästä kaikesta oudosta käytöksestä huomaa, että kaikki ei oo tuolla hevosella ihan kunnossa. Tuo ripuli on ensimmäinen, mistä pitäisi jo vähän huolestua. Ripuloi siis silti, vaikka antaa maitohappobakteeria ja sen vatsa on selvästi se, mikä sitä vaivaa.
(Selkä sillä ei ole kipeä, tallista lähdettäessä esimerkiksi selkään nousu yms, ei aiheuta vastaavanlaista reaktiota, tai tallissa selän painelu yms palpaatio. Hevonen on kuitenkin rauhallisempi aina ratsastuksen jälkeen karsinassakin, toki se silloinkin käyttäytyy epänormaalisti luimimalla, puistelemalla päätä, happamalla naamalla yms.)

Kuumeessa jo neljättä päivää....

Lotto on syönyt koko minulla olo ajan esikuivattua säilöheinää (myös edellisessä kodissaan söi esikuivattua), mutta nyt vaihtui ihan kuivaan heinään näiden vatsaongelmien jälkeen. Soitin myös asiasta Anterolle, ja Antero sanoi, että: "Nyt he**ettiin se säilöheinä, säilöheinä on märehtijöille!".
Laitoin Lotolle ison verkon karsinaan, ja sen täyteen kuivaa heinää. Ilta, aamu ja päivä heiniä se myös saa aika reippaasti, jotta saa pitkin päivää napostella. Onneksi Lotto ei ole mikään ahne, niin ei tarvitse pelätä ähkyn takia. Paremmin se toki voisi syödä, kun se on nyt syönyt vähän huonommin heinää mm. jättää jopa pienistäkin annoksista. Tuo kuiva heinä maistuu Lotolle kuitenkin paremmin, niin nyt se on syönyt tosi hyvin, mikä on hyvä!
Epäilen, että yksi syy tuohon vatsavaivoihin on tuo säilöheinä, mitä se on syönyt. Siinä on joka paali aina erilainen, ja nyt jonkin aikaa heinä on ollut liian vaihtelevaa paaleittain..

Tiedän, että joku vielä tarttuu tähän, joten selvennän vielä: 
Syy siihen, miksi Lotto ei ole aikaisemmin syönyt kuivaa heinää; a) Lapissa kuiva heinä on todella kallista, b) Loton maha on kestänyt esikuivattua säilöheinää tähän asti poikkeuksetta, c) aikaisemmin tallillamme ei ollut saatavilla mitään muuta, kuin säilöheinää, saatavuus oli siis erittäin kehnoa. 
Nyt kuitenkin tallille on saatavilla kuivaa heinää, niin sitä Lottokin jatkossa syö. Tottakai kuivaheinä on aina ollut mun mielestä se parempi vaihtoehto, mutta minkäs teet jos et saa. Toki kuivan heinän syöttäminen nostaa tallivuokraa todella reilusti, (kuiva heinä Lapissa jopa tuplaten kalliimpaa, kuin säilöheinä) mutta on se sen arvoista, jotta hevosen vatsa voi hyvin.

Minulle on sanottu, olevani vainoharhainen, liian tarkka, ylisuojelevainen, koska pidän hevoseni käytöstä sille sopimattomana/outona, "se on vain pahalla päällä".  Olen kuitenkin pitänyt pintani, ja sain tänään varattua, ensi maanantaille (23.12), klinikka ajan vatsan tähystykseen.
Pitää toivoa, että sieltä löytyisi esim. joku hiekkakertymä mielummin, entä joku vatsahaava vaikka. Mutta jos sieltä vatsahaava tai jokin ärtymä/jne löytyy, niin sitten se hoidetaan asianmukaisesti pois. Olen kuitenkin tarkka mun hevosestani, ja haluan, että se saa parasta mahdollista hoitoa, niin siksi en pitkitä klinikalle lähtöä, jos hevosen käytös on mielestäni outoa ja selvästi se yrittää kertoa jotain.
Tottakai sitä toivoo, ettei klinikalla löytyisi mitään, mutta onpahan ainakin tullut sitten tarkistettua!

Eläinlääkäriltä saamani ohjeet nyt seuraaville päiville oli, että vapaa heinä - saa syödä, jotta ei ole maha kauaa tyhjänä. Sunnuntaina klo 19.00 jälkeen ei saa syödä enää mitään, ja seuraavat 14h syömättä tähystykseen asti.

Syy sille, miksi kerron tästä asiasta näin avoimesti, on se, että haluan olla rehellinen ja haluan, että ihmiset oppisivat näistä asioista myös itsekin havaitsemaan outoa käyttäytymistä esimerkiksi omassa hevosessaan. Olen välillä jopa ylisuojeleva omaa hevostani kohtaan, mutta kyllä sitä jokainen, joka oman hevosensa tarkasti tuntee, huomaa jos jokin on pielessä. Loton käyttäytyminen on ulkopuolisen silmin ollut ihan normaalia hevosen käyttäytymistä, sellaista pientä "kurittomuutta" mutta minä huomaan kyllä, jos hevosella ei ole kaikki kunnossa, tai käytös ei sovi hevoseni luonteeseen.
Haluan olla mielummin liian tarkka, kuin en tarkka ollenkaan.

Ostin ite itselleni joululahjan. Sodastreamia oon halunnut jo pitkään, mutta en ole saanut aikaiseksi ostaa sitä ennen tätä päivää :P

Kuinka moni muu seuraa hevosensa käyttäytymistä päivittäin niin tarkkaan, että osaa lukea hevostaan ja sen käyttäytymisestä, että jokin on pielessä?
Tää on sellainen asia, mitä monet eivät tee. Tosi monet eivät huomaa, jos hevosen käytös muuttuu, tai jos se on kipeä jostain ja yrittää kertoa siitä ihmiselle. Tää on niin harmillista!
Mun mielipide on, että seuratkaa niitä omia hevosianne, oppikaa tuntemaan ne, niin selviätte paljon helpommalla. Tarpeeksi hyvin, kun ne tuntee, niin tietää heti jos joku on pielessä, täten pystyy ennalta ehkäisemään suuriakin vahinkoja tapahtumasta!


30 kommenttia:

  1. Sinä itse tunnet hevosesi paremmin kuin kukaan muu. En ymmärrä sitä, miten joku joka ei tunne hevostasi, voi tulla sanomaan että olet vainoharhainen. Ja siinä olet oikeassa, että ihan liian harva oikeasti tietää mitä hevoselleen kuuluu ja miten se oikeasti voi. Pidä kiinni periaatteistasi ja siitä että tiedät mitä teet. Ehkä oikeasti joku ottaa esimerkkiä ja oppii lukemaan hevostaan.

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti nuo kuullostavat vakavasti otettavilta "oireilta! Kyllä sitä vain oman hevosensa oppii tuntemaan niin hyvin, että kannattaa luottaa niihin vaistoihin. Oma tammani oli viime kevättalvella ähkyssä ja huomasin heti kun alkoi tekemään ähkyä, vaikka ei varsinaisesti vielä kipeä ollutkaan. Sen vaan näkee... silmistä, pään asennosta, käyttäytymisestä... jopa siitä, jos aamuisin karsinassa on lantakasa eri paikassa kuin yleensä!
    Toivottavasti teillä ei ole mitään vakavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Mulla on sama juttu tuo lantakasa väärässä paikassa, haha :D
      Mutta kyllä se hevonen kertoo, jos se on jostain kipeä, joskus vaan niin pienillä eleillä, ettei sitä osaa katsoa jos ei oikeasti tunne hevosta. :)

      Poista
  3. mm..aika omituista tommonen käytöksen muutos :/ voiko olla jotenki häiriintyny ?että olisko tallilla jotenki sählinkiä loton lähettyvillä.en tarkoita että talli olis jotenki rauhaton kun en tallia tiedä mutta mietin vain,moni hevonen ei tykkää että ihmisiä ramppaa ja menee edes takaisin,kokemusta on.alkoi luimimaan ja meinas joka kerta näykkiä kun käveli ohi :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mm.. En tiedä, meidän yksäripuolella ei ole kovinkaan hälinää, kun yksityisiä tällä hetkellä vain 7.. Mutta pitää katsoa klinikkareissun jälkeen (jos sillä ei oo vatsassa mitään) jos vaihtaisi karsinaa rauhallisempaan suuntaan.. Lottokaan ei kyllä tykkää hälinästä, mutta ei sitä mun mielestä niin paljoo oo ollut, että aiheuttaisi tuommoista käytöstä. :/

      Poista
  4. Voi itku, kuulostaa pahalta :/ Mun puoliveriseltä löydettiin aikoinaan vatsahaava ja se käyttäytyi juurikin tuolleen mitä mainitsit tekstissäsi. Itsellä meni jokin aika huomata se, ori kun oli ja kevät niin ajattelin että pelleilee, kun teki kaikkea muuta mihin olin tottunut.. Oli siis mulla ensimmäistä kevättä, enkä tuntenut hevosta niin hyvin. Sen kevään katsoin ja sit ei auttanu muu ku kiikuttaa klinikalle ja paljastu vatsahaava :(
    No onneksi sen korjaaminenkaan ei ollut iso juttu, kun ei kuitenkaan ollut ehtinyt "niin" pahaksi.
    Mutta toivotaan että Lotto tervehtyisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi mikä sattu teidän kohdalle! Tuo vatsahaava on niin petollinen, ja vaikka kuinka hoitaisi ja yrittäisi minimoida stressitekijät, niin joillekin hevosille se vaan tulee.. :/

      Toivotaan parasta, ja pelätään pahinta!
      Jotenki sitä vaan toivoisi, että tulis ilman sitä vatsahaavaa sitten klinikalta kotiin. :)

      Poista
  5. Sormet ristiin klinikkareissun suhteen, toivottavasti sieltä ei mitään kovin vakavaa löydy! Arvostan sinua hevosenomistajana, olet niin omistautunut ja ammattitaitoinen :) Et lainkaan ylihuolehtiva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos oikein kovasti, sun kommentti lämmitti mieltä. :)
      Joo toivotaan että selvittäis vähällä!

      Poista
  6. Kuulostaisi kyllä äkkiseltään just hiekalta/ jonkinmoiselta haavaumalta. Mulla vähän vastaavanlainen tilanne kun ylempänä kommentoijalla, uusi ensimmäistä kevättä mulla oleva hevonen joka oli muutenkin voimaton ja rutiiniton, alkoi olla oikeasti hankala ratsastaa mutta maastakäsin ok jne, onneksi sitten vein kaikkien "kotikonstien" jälkeen klinikalle ja mahasta löytyi pieniä haavaumia. Onneksi siitä on jo nyt aikaa ja hevonen tuntuu voivan hyvin. Inhottaviahan nuo on, ja kokoajan täytyy ennakoida ettei uusisi.. Tsemppiä klinikalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kiitos kun jaatte kokemuksia mun kanssa! On jotenkin tosi mukavaa kuulla, mitkä teidän hevosten oireet on olleet ja miten hoidettu ja kuntoutunut. Kiitos kommentista!
      Niinpä, ja kiitos, pidetään peukkuja! :)

      Poista
  7. Minusta on pelottavaa, että olen kaksi kertaa hevostani tarhasta hakemaan mennessäni nähnyt jo etäältä, että nyt ei joku ole hyvin, tullut joku ihme etiäinen. Kummallakin kerralla olen ollut oikeassa - naulanpainama taisi olla viimeinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulla tulee kans nuita! Mulla ihan sydäntä riipaisi se, kun se ei tullut mua tarhassa vastaan. Siitä tiesin heti, että se ei oo ihan kunnossa. :P

      Poista
  8. Hienoa Sanna että olet noin tunnollinen hevosenomistaja! Meilläkin Lirika oireili hieman samalla tavalla vatsahaava-aikoina ja oli helpotus saada selitys sen oireille ja kummallisille ähkyille. Antepsinkuuri ja lähes vapaa kuivaheinä sekä nykyään täysin stressitön elämä on saanut vanhan tamman kuntoon.

    Tsemppiä teille klinikkareissuun ja kerrohan miten kävi! Jos haluat lukea Lirikan kokemuksista niin tässä linkki blogiin: http://lirika1.blogspot.fi/ Tekstit löytyvät 2012 vuoden keväältä.

    Terv. Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kiva, kun jaoit kokemuksesi mun kanssa, kiitos tosi paljon! Kaikki nää muiden kokemukset on jotenkin niin kiinnostavia, kun ollaan samoilla aihepiireillä.
      Toivotaan, että olisi jotain ihan pientä yms. Joo, kerron sitten miten kävi. :)
      Kiitti linkistä, käyn kurkkaamassa! :)

      Poista
  9. Ei tuo vainoharhaista ole vaan normaalia vastuuntuntoisen hevosenomistajan käytöstä! Minä ainakin seuraan jatkuvasti hevoseni käytöstä eri tilanteissa, tottakai niillä on hyviä ja huonoja päiviä mutta pitkällä aikavälillä nekin oppii tunnistamaan oikeista ongelmista. Hevonen kun ei osaa puhua, niin on omistajan tehtävä huolehtia sen hyvinvoinnista seuraamalla sen oloa. Pidetään kovasti peukkuja, ettei olisi mitään vatsahaavaa tai muuta vakavaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, oot niin oikeessa. Sulla on sama ajattelutapa, kuin mullakin! Yritän aina lukea hevosta mahdollisimman tarkkaan, niin osaan juurikin reagoida tällaisiin tilanteisiin, missä se oikeasti yrittää kertoa mulle jotain. :)
      Kiitos, joo pidetään peukkuja!

      Poista
  10. Vatsahaavaa. Veikkaisin. Hertalla ollut 2 elämänsä aikana ainakin... Oireina just hermostuneisuus. Hertta ei ole luiminut jne, mutta näkyi kisoissa tason laskuna kun kaikki radat meni riehumiseks tai vastusteluks. Myös esim laukanvaihtoja hertta ei yhtäkkiä enää tehny vaikka hyvin ne osaa sarjoissakin...Antepsin kuuri ja paljon heinää niin sillä pääsee jo pitkälle. Nykyäänkin "huvikseen" syötetääm antepsin kuuri jos alkaa näyttää oudolle eläinlääkärin suosituksesta.

    Annan aina heinää tai greenlinea hertalle ennen treenejä. Se laskee mahan happamuutta ja on hyvä että mahassa on jtn puskuroitavaa, ettei juostessa hapot nouse mahan yläosaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Minäkin olen antanut aina hevosilleni joka ikinen päivä ennen ja jälkeen ratsastuksen heinää jonkin verran, ettei joudu urheilemaan tyhjällä vatsalla. Tätä oon tehnyt siis jokaisen hevosen kohdalla, vaikkei mahahaavaan olisi ollut edes aihetta. En halua että mahahapot hölskyy jos hevonen urheilee tyhjällä vatsalla.

      Mutta hevoselle, jolle mahahaava on tullakseen, ei heinän anto ennen urheilua estä sitä tulemasta..Toki heinän antoa aion jatkaa vastaisuudessakin ennen liikutusta, tuli klinikalta diagnoosi mikä diagnoosi.

      Kiitos sun kokemuksen jakamisesta, toivotaan ettei olisi mitään pahaa kotiin tuotavana klinikalta. :)

      Poista
  11. No voi sentäs, toivottavasti sieltä ei mitään mahdotonta löydy.. Tosiaan aika hyvin viittaa mahavaivoihin, varsinkin kun käytös muuttuu noin radikaalisti. Tsemppiä klinikalle!

    VastaaPoista
  12. Minäkin komppaan täällä edellisiä: ilman muuta normaalia hevosenomistajan käytöstä ja omansa kyllä oppii tuntemaan niin hyvin, että tietää, mikä on normaalia ja mikä ei. Oireet kuulostavat täsmälleen samalta kuin meillä - ja pieni vatsahaavahan sieltä sitten klinikalla löytyi! Siinä mielessä oikein hyvä, että päätit nopeasti klinikalle lähdöstä. Nuo on aina paljon helpommin hoidettavia asioita, kun oireet ja tilanne eivät ole päässeet liian pitkälle. Meillä ainakin parin viikon hoidon jälkeen on paljon paremmin voiva hevonen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niinpä, kolmisen viikkoa oon nyt kattonut tuota Loton käytöstä, enkä halua viivyttää pidemmälle. Mielummin käyttää se ns. "turhaan", kuin vasta sitten, kun vaiva olisi peruuttamaton tai vaikea hoitaa.
      Kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  13. Kuulostaa tutulta, meidän nuori ruuna oireili kovin samanlaisesti ja vatsahaava siltä löydettiin :(. Tallissa ei ole kuin muutama hevonen mutta se alkoi vaikuttaa melko stressaantuneelta ja luimi ja potki, aiemmin oli maailman lempein otus. Valitettavasti ruunalla ei ole mikään paras rehunkäyttökyky, sille ei sovi monet ruuat kuten kaura ja säilöheinä lainkaan, ja tämä vatsahaavakin on ollut vaikea hoidettava ja uusinut monen monta kertaa, huolimatta siitä mitä hevosen arkeen kuuluu (eli vaikka ei ollut kisoja yms. stressasi silti).
    Onko Lotolla nyt ensimmäsitä kertaa ripulia? Sulaako sillä rehut normaalisti hyvin?
    Toivottavasti teillä kävis hyvin eikä löytyisi mitään vatsahaavoja tai muuta!

    t. Riia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, teillä ilmeisesti vähän samaa oireilua, kuin meilläkin.
      Lotolla on nyt ensimmäistä kertaa ripulia, ja ripuloinut n. viikon verran. Säilöheinä vaihdettu nyt kokonaan pois, eikä tule syömään sitä enää ikinä, vaikkei saataisi vatsahaava diagnoosia.
      Lotto ei saa kauraa, vaan Black Horsen Classicia. Kaura tuli vähän läpi, kun ei malttanut pureskella, mutta tämän nykyisen rehun se on käyttänyt tosi hyvin. Ennen tätä "ripuli viikkoa", on tullut tosi kiinteää ja tervettä ulostetta joka päivä tähän asti..

      Kiitos, ja toivotaan parasta, pelätään pahinta! :)

      Poista
  14. Kiitos! Minustakin se on yllättävän kiva Winteciksi :)

    VastaaPoista
  15. Musta kaikkien pitäisi tarkkailla niin hevosten kuin muidenkin eläimiensä käyttäytymistä. Oon liian usein jo kuullut, kuinka omasta rakkaasta eläimestä on sanottu justiinsa noita "sillä on vaan huono päivä" kommentteja, vaikka kyseessä on ollut vakavempaa. Tsemppiä nyt teille klinikalle, toivottavasti ei ole mitään vakavampaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Se on vaan sitä ettei kaikki ole yhtä huolellisia ja tarkkoja syystä ja toisesta. Kiitti! Onneksi saatiin tosi hyvät uutiset! :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset