29. joulukuuta 2013

Poni ratsastusta kerrakseen

On ollut kyllä hauskat viime päivät. Olen saanut harrastaa nyt peräti neljä päivää peräkkäin poniratsastusta. ;)
Ratsastin siis keskiviikko-torstai meidän tallin tuntiponin Saaran, ja sitten ratsastin perjantai-lauantai, toisen tuntiponin Sepon.


Tässä on video Lotosta keskiviikolta. Kiitos Veeralle!
Laittakaa video mutterista parempi laatuiseksi! :)
(Linkki videoon.)



Torstaina ratsastin Saaran vielä toistamiseen. Torstaina Saara oli jo tosi hyvä, ja toimi aivan moitteettomasti. Teetätin sillä alkuun vähän väistöjä, jotta saan sen kuuntelemaan mua alusta asti, ja jatkoin ravissa pitkät sivut avoa. Varsinkin oikeaan kierrokseen avot tekee Saaralle tosi hyvää, kun se tahtoo olla vähän kiero oikeaan suuntaan ja heittää takaosaa sisään. Laukassa tehtiin paljon siirtymisiä askeleessa. Tehtiin aina suunnanvaihdot vaihdolla laukassa, ja vitsit miten kivasti tuo poni vaihtaa laukat! Tosi näppärästi ja ilmavasti, heti avuista.
Tehtiin loppuun myös vähän vastalaukkaakin, ja pienimuotoisesti sulkua laukassa ja Saara teki niin hyvin! Se on tosi osaava poni, ja osaa oikeastaan kaiken, mitä siltä vaan tohtiin pyytää.
Loppuravien yhteydessä tein vielä pitkät diagonaalit jyrkkää pohkeenväistöä.
Harmi, että ei ole mitään videomateriaalia Saarasta torstailta, se oli niin hyvä ja paljon parempi, entä keskiviikkona.
Tuo poni on kyllä niin ihana, tykkään siitä tosi paljon!

Tässä pikku pätkä Saaraa keskiviikolta myös. (Linkki videoon.)

Saaran jälkeen ratsastin sitten vielä Loton. Loton kanssa tehtiin ihan perusjuttuja, avoja ja paljon ympyröitä ja kaarevia uria. Tavoitteena oli ratsastaa se mahdollisimman rennoksi eteen alas.

Perjantaina Johanna, Minna ja Johannan lapset tulivat tallille, ja laitoin ensin Loton valmiiksi. Ratsastin sitä alkuun hetken, ja verryttelin sen kaikissa askellajeissa, ennenkuin sitten luovutin sen Johannan ratsuksi ja lähdin laittamaan toista tuntiponia, Seppoa.

Kuvat ottanut Minna Patonen


Sovittiin Meijun kanssa (tallin omistaja), että ratsastaisin nyt seuraavat kaksi päivää Seppo-ponilla. Sillä välin, kun itse ratsastin Seppoa, niin Johanna ratsasti Lotolla. Lotto uskalsi kivasti jo rentoutua loppua kohti Johannan alla, mutta kyllä se jännittää vieraita ratsastajia ja tahtoo vähän viipottaa.
Seppo oli oikea pikku piru perjantaina, sellainen vino ja liukas saippuapala, johon ei saanut oikein mitään tolkkua ja jouduin sitä aika paljon ratsastaa apinan raivolla. Viimeiset 5min se oli sitten jo parempi, mutta en saanut siihen oikein kunnolla otetta, mikä jäi vähän harmittamaan.

Seppo
Lauantaina, eli eilen otin sitten heti asenteen, että nyt tänään ratsastan Seppoa hartaasti ja ajan kanssa, että saan sen kunnolla läpi ja toimimaan. Noh, ilmeisesti eilinen apinanraivo- ratsastus oli tuottanut tulosta, kun Seppo oli heti kuulolla ja toimi alkukäynneistä lähtien moitteettomasti! Aivan suu loksahti auki, kun en olisi heti tuosta ponista uskonut, että se alkaa toimia jo kerran ratsastuksen jälkeen noin hyvin. Seppo on aika jääräpää, ja poni isolla P:llä niin tää oli jo aika saavutus. ;)
Tein Sepon kanssa ihan perusjuttuja, mm. paljon siirtymisiä ja vähän avon tynkää. Se ei hirveän hyvin osaa avoa, niin tehtiin vain parin askeleen verran sitä aina kerrallaan.
Päätavoite oli saada se ratsastettua ohjan ja pohkeen väliin, ilman kaikenmaailman kiemurtelua, sekä se, että saan sen suoraksi.

Tässä Seposta pikku video. (Linkki videoon.)




Hieno poni! :)
Ennen Sepon ratsastusta ratsastin Lotolla aika kevyesti maneesissa. Ajatuksena oli taas eilen se, että saan sen antamaan oikein hyvin periksi niskastaan ja pysymään tosi pehmeänä ja rentona, jopa aivan liioitellun pyöreänä. Yhdet tahdontaistelut eiliseen ratsastukseen mahtui, mutta muuten hevonen oli kyllä aika kiva! Ravissa se oli tosi hyvä ja simppeli ratsastettava, mutta laukkaa sai alkuun aika paljon työstää, kun se olisi halunnut juosta mun apuja karkuun, mutta hetken työstön jälkeen se oli jo tosi hyvä!
Päätin sitten ihan extempore- palkita Loton hyvästä työstä, ja lyhensin jalustimet estejalustimiksi (koulusatulalla...) ja mentiin n. 5 kertaa maneesissa valmiina ollut jumppasarja.
Lotto oli aivan onnensa kukkuloilla, ja vaikka en päässyt jokaiseen hyppyyn mukaan kunnolla tuon koulusatulan kanssa, niin se onnellisena korvat hörössä vaan meni ilman, että mun tarvi vaan yrittää pysyä kyydissä. On se ihana hevonen, niin rehellinen. <3


Loton ja minun "hurja" esterata ;)
Oli tuo kieltämättä aika "hurja" koulusatulalla hypätessä. :D

Oon muuten nyt tehnyt päätöksen, että en ota sitä estesatulaa, joka on ollut mulla testissä.. Se satula ei anna Lotolle tarpeeksi tilaa lavoille, jolloin lavat sitten työntää sitä satulaa taakse koko ajan. Eli se valuu koko ajan taakse, oli siinä miten kapea/leveä kaari tahansa.  
Harmi, tuossa satulassa oli kiva istua ja se muutoin passasi niin hyvin!
Nyt ei auta, kuin jatkaa estesatulan etsimistä. :)

Olisiko teillä lukijoilla mitään hyviä ideoita, jostain tietystä estesatulasta jota kannattaisi kokeilla?
Lotto on siis suht suorahko selkäinen, leveä lapainen ja sillä on normaali säkä. :)


Aamujen pelastus. :P

Mitäs pidit tästä postauksesta? :)
Oliko ponien kuvat/videot sinusta kivoja, vai onko kivempi, jos jätän muiden hevosista videomateriaalit pois?
Piditkö Loton uudesta videosta? (Loton + Saaran videot tehnyt Veera)


12 kommenttia:

  1. Magee toi Loton kouluvideo! Meillä on kans ajateltu, että laitettas kanget suuhun ekan kerran nyt keväällä kun heppa kääntyy 6. Ei ole vielä raaskinut kokeilla kun on vähän jäljessä aikataulusta muutenkin...Voi tulla jännät paikat ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Joo, kyllä uskon että se hyvin menee! Lottokaan ei sanonut kangista mitään, kun laitoin ne sille ensimmäistä kertaa. :)

      Poista
  2. Hienon videon Veera oli sinusta ja lotosta tehnyt!
    Hyvältä näyttää teidän meno:)

    VastaaPoista
  3. Juulia tykäs kun laitoit seposta.;)

    VastaaPoista
  4. Tosi kiva postaus! Et missään tapauksessa jätä muista hepoista kuvia ja videoita pois! :) Veera on tehnyt huikean hienon videon susta ja Lotosta, on sulla vaan tosi makee heppa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Joo onpa kiva kuulla, eli näitä siis jatkossakin! :)
      Joo, Veera on kyllä aika haka tekeen nuita videoita!
      Voi että kiitos kovasti! :)

      Poista
  5. Tämä oli kiva postaus!! Mukava katsoa kun tuntarit menee hienosti :) Ratsastatko muitakin kuin saaraa ja seppoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, kiitos! :)
      En tiedä tarvitseeko muita nyt tällä hetkellä ratsastaa, mutta sovittiin Meijun kanssa, että ilmoittaa mulle sitten, kun tulee lisää ratsastettavia. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset