16. tammikuuta 2014

Pakkasjumppaa ja paljon ahaa-elämyksiä!

Hyrrrrr! Elohopea sen kun laskee laskemistaan. Eilen oli kotoa lähtiessä -32 astetta!
Onneksi tänään on ollut jo lauhempaa ja pakkanen on pystynyt siinä -25 asteen alapuolella. Huomiseksi luvattu -16, Jes!!

Aivan ihana auringonpaiste tänään, ja pakkasta -20. Tuntuu lauhalta -30 asteen jälkeen! :)
Eilen tosiaan oli pakkasta reilut -30 astetta. Menin tallille jo päivällä, mutta odottelin iltaan, että pakkanen vähän lauhtuisi. Putsasin mun kaikki suitset, rasvasin ja kiillotin ne ajan kuluksi.

Illalla ,siinä viiden maissa ei pakkanen oikein ottanut lauhtuakseen, ja en jaksanut odottaa enää, niin laitoin hevosen kuntoon ja lähdin maneesiin. Olin kantanut maneesiin jo valmiiksi puomeja ja kavaletteja. Ajattelin, että pienet esteet ja puomityöskentely pitäisi meidät molemmat mukavasti lämpimänä.
Lämpömittarin lukemat juuri ennen maneesiin menoa.
Vastalause pakkasille; EI TUNNU MISSÄÄN! :D
Tällä varustuksella sitä pärjättiin pakkasessa. Kaksi poolopaitaa + huppari + legginsit + ratsastushousut + bot-polvilämmittimet + paksut villasukat. :p
(Tietysti mulla oli vielä takki tohon päälle)

Laitoin Lotolle oikein kunnolla vaatetta maneesiin, mm. paksun enkkuviltin ja 300g ratsastusloimen. Jalkoihin laitoin lämpimät villapatjat ja fleecepintelit, jotta varmasti myös jänteet pysyvät hyvin lämpiminä.
Aloitin verryttelemällä heti kevyessä ravissa alkukäyntien jälkeen. Tein paljon temponmuutoksia, jotta hevonen lämpenee. Lotto vaikutti kyllä oikein tyytyväiseltä, vaikka pakkasasteita olikin reippaasti, ei sillä silti tullut ollenkaan kylmä, kun ei pidetty mitään tosi pitkiä välikäynti pätkiä.
Laukkasin myös reippaasti molempiin suuntiin, ja jumppasin sitä tosi paljon myötä- ja vastataivutuksilla. Verryttelyn jälkeen tultiin neljää ravipuomia välein 1,50m (Normaali ravipuomiväli on 1,23m, mutta se on Lotolle niin lyhyt väli, että joudutaan tulla ihan mummoravia sellaisille) ja muutaman toiston jälkeen Henna pidensi välejä pikkuhiljaa. Lotto oli tosi tohkeissaan, kun sai kunnolla harppoa puomeja, ja ei juurikaan edes kolautellut, kun katsoi jalkansa niin tarkkaan. Lopuksi ravipuomien välit hipoivat kahta metriä, eivätkä ne tuottaneet Lotolle lainkaan ongelmia, se vain ravasi tyytyväisesti täysin tahdissa, kolistelematta kaunista keskiravia niiden yli. Jännää vain miettiä, että jos vain keskiraviin asti puomien välit pitää hipoa kahta metriä, niin mitkä mahtavatkaan olla välit, kun mennään lisättyä? Huikeaa. 

Puomit on kyllä siitä niin kivoja, että niiden kanssa pystyy pelata milteinpä rajattomasti. Pystyy hakemaan pitkää, lyhyttä, korkeaa, matalaa yms. askellusta hevoselta muuttamalla välejä, tai korottamalla niitä. Hevonen käyttää pitkillä väleillä tosi hyvin vatsalihaksia, kun se joutuu kantamaan itseään rehellisesti puomien läpi tahdissa ja malttaa odottaa sitä seuraavaa puomia, sekä se joutuu katsomaan tarkasti, mihin kinttunsa pistää. Lotolle puomit tekee ainakin todella hyvää, kun saan niiden avulla sen etuosaa ja säkää tosi hyvin nousemaan. Loton päälle tekee myös hyvää, kun se joutuu keskittymään ja malttamaan. Se on niin tarkka jaloistaan, ettei halua kolautella yhtään, niin sen kanssa saa puomeista ainakin kaiken hyödyn irti! :)

Puomien jälkeen annoin huilata hetken, ja sen jälkeen tultiin laukassa yksittäistä pystyä molemmista suunnista. Olin rakentanut maneesiin valmiiksi pienimuotoisen esteradan, niin, että jokaisen esteen päällä täytyy vaihtaa laukka, ja viimeiseksi sitten 16,5m eli 5- laukan väli vähän isommalle esteelle.
Parin yksittäisen esteen ylityksen jälkeen tultiin sitten muutamat toistot tätä pikku "rataa". Ensimmäiset hypyt olivat aika lennokkaita, ja Lotto vähän jopa villiintyi, mutta sitten, kun pääsi hyppäämään pari kertaa lisää, niin se rauhoittui ja oli tosi kivasti avuilla läpi radan, laukatkin vaihtuivat tosi vaivattomasti!
En hypännyt kauaa, ja annoin sitten Loton laukata reipasta keskilaukkaa ihan pitkällä ohjalla ympäri hallia kiitokseksi. Lotto oli tosi rento ja niin mielissään!

Kyllä se on pakko sanoa, että kun on tarpeeksi vaatetta molemmilla, niin ei tuo -30 asteen pakkanen tunnu miltään! Mullakin tuli niin kuuma ratsastuksen puolivälissä, että riisuin takinkin pois ja ratsastin pelkällä villapaidalla. Lottokin oli tosi lämmin koko ratsastuksen ajan, eikä vikonut pakkasta millään tavalla. Hyvin se lämpesi, ja pysyi lämpimänä, kun oli paljon tekemistä ja verrytteli riittävästi. :)

Lotto nauttii lämpimästä loimesta. Ei ainakaan tuu kylmä, kun grammoja on 500 ja mahaläpät ja kaikki! :p
Tänään olikin sitten vuorossa Lindan ratsastus Lotolla. 
Oikein jännityksellä odotin, että mitähän Lotto tuumaa, kun se tuppaa niin helposti jännittämään uusia ratsastajia.

Alkuunhan se jännittikin aika kovasti Lindaa, mutta rentoutui myös aika äkkiä. 
Mulla on ollut Loton kanssa hankaluuksia vasemmalle taipumisessa, ja siinä, että se tahtoo olla aivan kiinni vasemmassa ohjassa. Nyt selvis syy, eli sen oikea kylki on jumissa, ja Linda jumppasikin Lottoa sitten tänään tosi hyvin ylitaivutuksilla molempiin suuntiin, vaihteli tahtia, tempoa yms. Lotto alkuun aika hanakasti pisti vastaan, mutta sitten se yhtäkkiä vain loksahti kohdilleen, ja se oli niin upean näköinen! Ilmeisesti jumit olivat vain pintajumeja, ja laukesivat hyvällä jumpalla.

Linda teki Lotolla myös parit keskiravit ja oli niin makeen näköistä, kun Lotto jopa ihan normaalissa harjoitusravissa ojenteli etusiaan tosi kauniisti ja rennosti, niin että kaviot ja vuohiset vain värähteli menossa mukana. Lotto teki vaivattomasti ihan piruettilaukkaakin, ja ravissa melkein tuli
passagea, vaikkei sitä edes haettu. Uskon, että Lotosta irtoais helposti se passage, kun vaan haluaisi, tällä kerralla kuitenkaan ei haettu mitään "temppuja" mutta oli niin ihana katsella omaa hevosta, kun se liikkui niin kauniisti. <3
 Voi kun osaisin itsekin ratsastaa noin hyvin! Onneksi mulla on noin taitava ratsastaja apuna valmentajana, niin päästään Loton kanssa toivottavasti joskus vielä pitkälle! Sillä on kuitenkin kykyä tehdä ihan mitä siltä ikinä tohtii vain pyytää. :) 

Huomasin tänään sen, että olen ollut Lotolle aivan liian lepsu. Kyllä siltä hevoselta saa, ja pitää pyytää ja pitää uskaltaa vaatia pikku hiljaa aina yli mukavuusasteen. Ahaa- elämyksiä tuli tänään roppakaupalla, ihan vain seuraamalla Lindan ratsastusta Lotolla.

Huomenna mulla on sitten Lindan valmennus Lotolla, enkä malta odottaa, miltä hevonen tuntuu Lindan ratsastuksen jäljiltä! :)

Otin tänään jonkin verran kuvia, niin tässä niitä vielä loppuun! :)













12 kommenttia:

  1. Sä oot kyllä niin sitkeä sissi, kun ratsastat tollasilla pakkasilla. Ja vielä ilman topparatsastushousuja. Mulla tekee tiukkaa jo -15 jälkeen ja te siellä vaan paahdatte menemään, vaikka pakkasta on tuplasti enemmän, todella ihailtavaa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha kiitos kovasti! :D
      Näillä leveyspiireillä on kyllä säässä kuin säässä pakko liikuttaa hevosta. Täällä kun talvi on normaalisti koko ajan -20 asteen paikkeilla. :p
      Kaipa se näihinkin pakkasiin tottuu. :p Tänään tuo -20 tuntu jo ihan luksukselta kauheiden pakkasten jälkeen. Huominen -16 tuntuu varmaan jo keväältä, haha! :D

      Poista
  2. kuinka monta grammaa lotolla on yhteensä ulkona päällä? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. -25-30 asteen pakkasilla sillä on 500g tallitoppis + 500g ulkotoppis ulkona. Alle -25 asteen pakkasilla se on kuitenkin tallissa amigon 350g toppiksella. 500g ulkotoppis tulee päälle vasta sitten, kun on yli -18, muuten sillä on ulkona 350g toppaloimi. :)
      Mulle on tosi tärkeää, että hevonen pärjää säässä kuin säässä ulkona, siksi mulla on loimia laidasta laitaan, ja vaihtelen niitä aina lämpötilojen mukaan. :)

      Poista
  3. Toi on iha super toi eskan sisätoppis mahaläppineen :) Hertalla on tällähetkellä sama systeemi ja jo loppui tärinä ulkoa tullessa! MEillä on pakkasta alle 20 mutta tuntuu kyllä liialta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ihan superihana loimi ja pysyy hevonen varmasti lämpimänä!
      Oon sitä mieltä, että parempi pukea hevoselle mielummin vähän liikaa, kuin liian vähän grammoja päälle. Lottokin on tosi viluinen hevonen, niin toi Eskan loimi on sille just täydellinen kovemmille pakkasille! :)

      Joo, teillä on varmaan kiva tuuli vielä siihen päälle, niin tuntuu vielä kylmemmältä?
      Meillä täällä Lapissa on se hyvä puoli, ettei tuule juurikaan, niin kestää olla tuolla pakkasessa paremmin. Tuuli on niin inhottavaa, kun se menee luihin ja ytimiin asti. :/

      Poista
  4. Etelä-Suomessa kukaan ei ratsastaisi jos olisi noin kylmä, mutta kai se on kuitenkin tottumus kysymys. Eilen tallilla oli -15 astetta pakkasta ja maneesissa oli ruuhka aikaan vai muutama ratsukko, osan aikaa menin jopa yksin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mun mielestä se on enemmänkin asenteesta kiinni, että viitsiikö lähteä liikuttamaan hevosta kovilla pakkasilla. Hevonen kyllä pärjää missä vain, mutta ihmisestä en sitten tiedä, jos ei osaa pukeutua tarpeeksi, voi helpostikin tulla liian kylmä.

      En yhtään ihmttele, jos olet saanut ratsastaa melkein yksin, tuntuu, että etelässä hevosen liikutus lakkaa siinä -15 asteessa, mikä olisi melkeinpä ihanne lämpötila treenien kannalta täällä. Jos täällä lakattaisiin ratsastamasta -15 asteen jälkeen, ei hevoset liikkuis koko talvena, kun täällä normaali lämpötila talvella vähintään sen -20. :p

      Poista
  5. Eipä tuossa pakkasessa ole kai muuta kun se, että se alkaa olemaan hevosen keuhkolle rasite. Siksi ei saisi pakkasella ratsastaa "hikeen", keuhkojen solukot ovat pakkasilmalle herkkiä ja rasituksen alaisinahan ne laajenevat -> entistä alttiimmat. Siksi hyvä kuitenkin ottaa pakkasella kevyemmin treenien suhteen. Enemmän vaikka "hinutustreenejä" kuin nopeatempoisia treenejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuollainen pakkanen ole hevosen keuhkoille vielä rasite. Hevosen kaula on monta kymmentä kertaa pidempi, kuin ihmisen - kun ilma pääsee keuhkoihin asti, on se tutkitusti jo ehtinyt lämmetä. Tässäkään tilanteessa ei voi millään lailla verrata ihmistä hevoseen, kun hevonen ensinnäkään ei hengitä suun kautta. Ihmisellekin aina sanotaan, että kovalla pakkasella pitäisi hengittää nenän kautta, että ilma ehtii lämmetä ennen keuhkoihin asti menoa. Hevonen myös hengittää pitkiä ja hitaita vetoja, eikä hengästyessään vedä nopeita lyhyitä vetoja niinkuin ihminen.
      Toki pidetään tällaisilla pakkasilla treenit vähän kevyempinä, ja lyhytkestoisempina unohtamatta lyhyitä mutta useita välikäyntejä.

      Kiitos huolenpidosta, mutta treenataan hevosen mukaan ja valmentajan avustuksella pidetään treenit sopivina hevoselle, pakkasasteita silmällä pitäen. :)

      Poista
  6. Hih, mä kanssa tunnustan ton "liiallisen lepsuuden"! Niin helposti antaa hevosen vaan mennä vähän sinne päin tai melkein oikein, mikä ei oikeesti riitä. :P Ja tosiaan on ihailtavaa jaksaa painaa noin kovista pakkasista huolimatta, asennekysymyshän se lopulta on. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niinpä, mulla on kans sama! Hehe! :D
      Voi kiitos kovasti!
      Kun on tarpeeksi intoa lähteä treenaamaan, niin ei sitä pakkasta edes huomaa. :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset