21. tammikuuta 2014

Valmennuksessa

Meillä oli tänään Loton kanssa klo 13, Lindan viikoittainen valmennus.

Lähdin Loton kanssa jo hyvissä ajoin ulos, että ehditään kävellä hyvät alkukäynnit. Käytiinkin sitten n. 20min tallin maastoissa kävelemässä, ja kahlaamassa lumessa. Ei ole tullut kyllä koskaan tuollaista hevosta vastaan, joka noin paljon rakastaa lunta ja kahlaamista! Lotto oikein vetää itse lumeen ja ihan onnessaan siellä nostelee kinttujaan tosi korkealle. :)


Maneesissa ehdin sitten jonkin aikaa ravailla alkuun, ennenkuin Linda ehti tulla. Lotto oli ihan kivan tuntoinen, hieman malttamaton tosin.
Aloitettiin valmennus hyvin taivutellen alkuun ravissa, sitten aika nopeasti siirryttiin laukkaan, kun olinhan jo ehtinyt sitä jonkin verran verkata. Laukassa haettiin ensin pitempää ja pyöreämpää muotoa isossa, reippaassa laukassa, josta sitten hiuksen hieno kokoaminen ja diagonaali linja, jonka jälkeen jatkettiin vastalaukassa pääty- ympyrälle. Pääty- ympyrällä taivuteltiin vastalaukassa hyvin sisään ja ulos.
Lotto teki parit kerrat taas omin päin laukanvaihdot sille vaikeampaan kierrokseen mentäessä, mutta otettiin aina rauhassa takaisin käyntiin ja jatkettiin vastalaukassa.

Laukan jälkeen hetki keskikäyntiä, ja sitten jatkettiin ravissa pitkillä diagonaaleilla väistöä, ja lopuksi vielä sulkua pitkät diagonaalit. Otettiin diagonaalin keskelle aina voltti, jossa sain ratsastettua taas hevosen hyvin avuille, ja kunnolla sisäpohkeen ympäri. Voltin jälkeen jatkettiin diagonaali loppuun.


Tänä päivänä sai kyllä tehdä ihan hirveästi töitä, Lotto oli tosi vahvana tänään ja oli tosi haluton myötäämään rehellisesti niskastaan ja selästään. Sen mielestä olisi ollut niin paljon kivempaa vain laukata täysillä tekemättä mitään. Argh.
Mulla pitää olla tosi vahva ja nopea jalan kanssa, ja todella, todella nopea käden kanssa, silloin, kun Lotto menee hankalaksi ja vähän koettelee mun hermoja. Juuri silloin, kun mun pitäs olla nopea, mutta pehmeä, niin olen aivan liian hidas mun apujen kanssa. Mun pitää opetella olemaan niin paljon nopeampi, että pystyn olemaan hevosta aina askeleen edellä, mutta jotenkin mun kroppa ei vaan ehdi mukaan ja sitten mulla iskee turhautuminen, kun oon niin hidas! Tosi raivostuttavaa!

Lotto osaa tiettyinä päivinä olla tosi vaikea, ja niin helposti se on menetettävissä jos en ole itse riittävän nopea siinä tilanteessa, kun Loton mielestä ei olis kivaa tehdä töitä, tai jos joku asia menee sille hankalaksi. Loton kanssa kyllä pystyy tehdä ihan mitä vain, mutta se, miten ne liikkeet haluaa esittää, niin tekee siitä hankalan.  En itse vaan kykene tekemään asioita huonosti, tai jättää niitä puolitiehen hutiloiden, kaikenlisäksi on toki vielä valmentajakin, joka ei katso sormien läpi. Liikkeissä pyritään täydellisyyteen, se on selvää, mutta töitä se vaatii ja paljon ihan jokaiselta taholta, jotta onnistuu täydellisesti.
Kaikki asiat ja liikkeet kyllä sujuu niin helposti heti, kun hevonen on siinä mielentilassa, että se suostuu tekemään rehellisesti yhteistyötä. Lotto osaa olla kyllä välillä niin lujatahtoinen ja niin jäärä, että se saa välillä helpostakin asiasta tehtyä mahdottoman tehtävän. Olis niin paljon helpompaa, jos se olisi sellainen nöyrä luonteinen, mutta kun se on tuollainen "kakara" joka tahtoo joka asiassa kertoa olevansa oikeassa ja parempi siinä, ja se ei silloin anna periksi ei millään. :p

Jos Lotto osaisi puhua, tai saatika laulaa, niin tää biisi olis just niinkuin sen suusta! haha!


Toki valmennuksessa saatiin tosi onnistuineitakin pätkiä, mutta jotenkin mulla meni ihan kaikki energiat vain siihen, että saan tuon hevosen toimimaan. Tosi paljon piti tehdä töitä, että se malttaa rauhoittua, rentoutua ja myötää niskastaan läpi selän, eikä vain väitä vastaan joka asiassa kovana, kuin kivi.

Lopuksi Lotto oli kuitenkin jo paljon parempi, ja tokihan vaikka tekstissäni nyt aika kovasti kärjistin, niin se kuitenkin oli ratsastettavissa, että pystyttiin tekemään vaaditut liikkeet ja tehtävät valmennuksessa. Tuosta hevosesta saa kuitenkin niin paljon enemmän irti, kun se on täysin rento ja tahtoo tehdä töitä mun kanssa yhdessä. Sanotaanko vaikka näin, että tää ei vaan yksinkertaisesti ollut meidän päivä ja tuntui, että yhteistyö ei oikein pelannut halutulla tavalla tänään.

Tällaisia päiviä tulee ihan varmasti nyt eteen useammin, kun harjoitellaan enemmän asioita, hiotaan ja hiotaan ja haetaan hevoselta niitä rajoja, missä on vaikeaa ja yritetään aina päästä niistä pikkuhiljaa yli. Onneksi on hyvä valmentaja apuna, niin päästään kehittämään molempia osapuolia, jotta voidaan  toivottavasti olla aina vain parempia ja parempia. :)





Mites teidän treenit ovat menneet?
Mikä sinun mielestäsi on ratsastuksessa kaikista vaikeinta?

6 kommenttia:

  1. Kaikista vaikeinta ainakin nykyisen ratsun kanssa on juurikin tuon rentouden ja yhteisen sävelen löytämine . Tamman kanssa tämä ei aina ole itsestäänselvyys. Onneksi koko ajan mennään eteenpäin ja kohti sitä kuuluisaa kultaista keskitietä :)

    VastaaPoista
  2. Joo, ihan samat ku meillä eli samojen asioiden kanssa painitaan molemmat!
    Joskus on hyviäkin kausia, heppa toimii moitteettomasti ja sitten taas asiat voi kääntyä päinvastoin.
    Pitää vaan jaksaa sinnikkäästi jatkaa, vaikka tulis kuinka vastoinkäymisiä. :)

    VastaaPoista
  3. Olen lukenut blogiasi vasta melko vähän aikaa, enkä tiedä oletko vastannut tähän kysymykseen, mutta minua kiinnostaisi tietää mitä tavoitteita sinulla on Loton kanssa tälle kaudelle? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en ole tainnut vastata tähän. Mulla on yleensä tavoitteet aina ylhäällä Loton kuvauksessa Sivut palkissa, mutta nyt kun sivut palkki on pois käytöstä hetken, niin voin vastata suoraa sulle tähän. (Sivut palkkiin tulossa kuvat, niin siksi pois käytöstä)
      Eli meillä on tavoitteena tällä kaudella kilpailla alue- ja kansallisella tasolla nuorten hevosten koululuokkia ja mahdollisuuksien mukaan kilpailla myös avoimia alue- ja kansallisia heA luokkia. Jos mulla rohkeus riittää, niin ehkä kilpaillaan myös aluetasolla nuorten hevosten esteluokkiakin. :)
      Loppukaudella tavoitteena debytoida meidän ensimmäinen Vaativa B. :)

      Poista
  4. Vaikken omaa hevosta omistakkaan niin ratsastuksessa vaikeinta on saada rentous itselle tunnilla käymisen ajaksi mutta muutamia kertoja kun sen on löytänyt jo siitä tulee mahtava onnistumisen fiilis ... aivan ihana ja paras blogi , toivon onnistumisen hetkiä valmennuksiin teille .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, olen ihan samaa mieltä! :)
      Voi että, kiitos oikein kovasti, ihanasti sanottu! :)

      Poista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset