13. tammikuuta 2014

Valmennuksista

On ollut kyllä tosi hyvä viikonloppu treenien osalta! Sain tosi paljon taas uutta apua Loton ratsastukseen Mintun valmennuksista. Valmennukset myös Saaran kanssa menivät tosi hyvin.



aamulla..
Viime viikkon alku oli tosi lauhaa kelien osalta, mutta loppuviikosta tänne Lappiin tuli taas tosi kovat pakkaset, ja tuntuu, että tuolla ulkona jäätyy pystyyn, kun ilma on tosi kosteaa ja on tuullut myös tosi kovasti. Perjantaina valmennuksen aikaan pakkas asteita oli lähemmäs -20, Lauantaina vähän lauhempaa, ehkä -17 astetta. Eilen, eli Sunnuntaina olin jo ihan jäässä ennen ratsastusta, kun pakkasasteita oli -22, mutta pysyin hyvin lämpimänä kuitenkin, vaikka oletin toisin.
Tänään tein taas aamutallin, joten olin tallilla siinä 7 maissa jo jakamassa hevosille aamuruokia, vähän meinasi ketuttaa, kun autoon istuessani katsahdin pakkasmittaria, -26 hyrr!
Onneksi tallilla oli vähän lauhempaa, kuin meillä kotona, joten tarhasin hevoset normaalisti ulos.

Perjantaina mulla oli varattuna Mintun valmennuksissa tunnin yksityistunti.
Kävelin alkuun tosi hyvin ja aloitettiinkin valmennuksella heti vain työstämällä isoa keskikäyntiä. Alkuun Lotto oli todella huono, ei antanut mun vaikuttaa siihen yhtään ja katsoi yläkautta silmiin. Olin aivan hukassa siellä selässä, ja turhauduin siitä, että hevonen ei näyttänyt minkään näköistä yhteistyöhalua.
Käynnin jälkeen verryteltiin ravissa tehden todella paljon kaarevia uria, avotaivutusta, suunnanmuutoksia ja pikkuhiljaa Lotto pehmeni siitä, kun sai tekemistä. Se tuppaa niin helposti kyllästymään, jos se ei pääse tekemään asioita.
Verryttelyn jälkeen Lotto oli jo tosi hyvä, yhteistyöhaluinen, rento ja pehmeä. Jatkettiin ravin jälkeen laukassa, ja tehtiin tosi paljon avoja suoralla kaulalla niin, että hevosen kropan täytyy olla suora, ja asetus saa olla lievästi jopa ulos, mutta etujalat silti reilusti uran sisäpuolella.
Lotolle tää harjoitus oli tosi helppo, kun ollaan tehty tätä kotona aika paljon. :)
Avojen jälkeen tehtiin diagonaali, ja jatkettiin vastalaukalla useat kierrokset ympäri hallia. Vastalaukassa oli sama idea, eli vastalaukassa myös laukan suuntaan avotaivutusta suoralla kaulalla, etujalat reilusti uran ulkopuolella. Kaarteissa sitten selvä taivutus sisään, ja sisäjalalla sisälapaa ylös, jolloin sisäetujalka nousee samalla reilusti ylös. Pohkeilla myös nopeutettiin tahtia, jolloin sain takajalat nopeammaksi.  Lotto teki todella hyvin, ja sain olla siitä niin ylpeä! 
Tehtiin samat harjoitukset molempiin suuntiin, ja sitten loppuravit oikein hyvin eteen alas.

Loton valmennuksen jälkeen, mulla oli sitten vielä Saaran kanssa puolen tunnin yksityistunti. Keskityttiin alkuun saamaan Saaran käynti isoksi ja laajaksi, se helposti tuppaa vähän kävelemään aliteholla, eli ei siis mielellään kävelisi sitä maksimia, mihin se pystyisi. Minttu sanoi, että Saaran kanssa on pyrittävä aina kävelemään vähintään kasin käyntiä. (Kouluradan arvostelulla)
Työstettiin käyntiä alkuun aika hartaasti, ja lopulta tuo 8 asti yltäminen oli tosi vaivatonta ja helppoa.
Ravissa muuteltiin ravin tempoa ja tahtia aika tiuhaan, jotta saadaan ponista nopeampi avuille ja kuuliasemmaksi. Saara oli todella pehmeä ja rento, ja oli tosi helposti ratsastettavissa.
Tehtiin loppuun ravi-laukka siirtymisiä, ja pääpainotus oli nostoissa, että saan esim. oikeaan kierrokseen nostettua laukan niin, että Saaran oikea kylki olisi pitkänä, eli ravissa asetusta ulos, jalalla tahtia nopeammaksi ja otollisella hetkellä rentoutuminen ja nosto niin, että oikea kylki säilyy pitkänä, eikä nosto tapahdu vasten sisäjalkaa. Tämä oli Saaralle todella hyödyllinen harjoitus, ja lopuksi saatiin oikein oivia nostoja aikaiseksi halutulla tavalla.

Lauantaina Loton kanssa olimme tunnin valmennuksessa kahden hengen ryhmässä.
Aloitettiin aika nopeasti verryttelemällä hevoset ravissa avojen kautta, ja verryttelyn jälkeen jatkettiin myöskin avotaivutuksilla, mutta lisättiin avotaivutuksiin yksi lisäys avon sisällä kohti keskiravia, sekä yksi kokoaminen kohti koottua ravia, tässä piti siis säilyttää avo läpi siirtymisien. Molemmat siirtymiset piti tehdä siis yhden pitkän sivun aikana.
Selvennän tehtävää vielä hieman; eli Lyhyen sivun jäljeen ratsastus kulmaan, hyvin sisäpohkeen ympäri, kulman jälkeen avotaivutus ja lisäys kohti keskiravia, keskiravista suoraa kokoaminen kohti koottua ravia ja koottua ravia kohti kulmaa. Vähän ennen kulmaa siirtyminen harjoitusraviin ja taas hyvin sisäpohkeen ympäri kulmassa. Lyhyellä sivulla tarkasti suoristus ennen toista kulmaa. 
Lotto teki tämän tosi hyvin, hieman olisi saanut olla nopeampi takajaloistaan, eli mun olisi pitänyt olla vähän nopeampi jalan kanssa, jotta saan tahtia nopeutettua. Ennenkuin lopetettiin tämä harjoitus, niin saatiin tosi hyvät viimeiset suoritukset, kun muistin itse olla skarppina ja nopea.
Laukassa pääpainotus oli sitten siirtyminen keskilaukkaan kaarevalla uralla, eli puoliympyrällä. Tehtävänä oli tulla loivaa avotaivutusta pitkän sivun alusta, ja sitten siirtyä keskilaukkaan ja tehdä puoliympyrä. Tässä ajatus myös loivasta avotaivutuksesta, ettei hevonen vahingossakaan suoristu, tai ajaudu sisäapuja päin. Puoliympyrän jälkeen takaisin harjoituslaukkaan, ja taas ajatus avotaivutuksesta. Tarkoitus ei ollut tehdä mitään "kiihdytyslähtöjä" vaan rento siirtyminen, vain askel pitenee.
Tämä oli meille todella hyödyllinen harjoite, olen harjoitellut ihan hävettävän vähän juuri tämäntyyppisiä harjoitteita, koska olen aina ajatellut, etteivät ne tuottaisi meille ongelmia. Tottakai ne tuottavat, jos ei niitä harjoittele!
Varsinaista suurta ongelmaa näissä ei ole, mutta aina on korjattavaa toki. Meidän ongelmamme tässä siirtymisessä on se, että saan Loton lähtemään keskilaukkaan säkä ylhäällä, niska korkealla, eikä matalana ja vähän pitkänä. Sekä kiinniotto ennen siirtymistä harjoituslaukkaan oli alkuun harakoilla, kun hevonen olisi halunnut jatkaa keskilaukassa, ja sitten tuppasi hieman jännittymään siirtymisessä. Parin toiston jälkeen Lottokin tajusi idean, ja oli sitten paljon parempi.
Mitenkään hirveän edukseen me ei oltu valmennuksissa, mutta tulipahan ainakin harjoiteltua ja hinkattua perusteellisesti! Oon aina sanonutkin, että Minttu saa mun hevosesta aina huonot puolet esiin. ;) Mut niinhän sen pitäisikin! Valmennuksissa treenataan myös niitä vaikeitakin ja hankalia juttuja, eikä näytetä osaamista - kuten kisoissa.

Videoista tuli ihan karsean laatuisia, koittakaa kestää.. :/

Loton jälkeen oli taas vuorossa Saaran puolituntinen, ja teetätettiin sillä samoja asioita, kuin perjantainakin. Mintun mielestä Saara oli parempi lauantaina, mutta mielestäni sen ratsastettavuus oli kuitenkin parempi perjantaina. On se silti kiva, että se näyttää hyvältä, vaikkei tuntuisi niin hyvältä. ;)

          

Kaikenkaikkiaan oli taas todella ihanat valmennukset, sain lisää taas työkaluja jatkoa ajatellen. Enemmän olisin vain toivonut huomion kiinnittämistä mun omaan istuntaan. Enimmäkseen keskitytään aina hevosen liikkumiseen, ja välillä istuntaan liittyvät ohjeistukset jäävät vähemmälle. Mun istunta on päässyt ihan repsahtamaan. Korjaan kyllä sitä aina, mutta heti, kun se unohtuu, niin repsahdan taas istumaan huonosti.. On se vaikeaa!!

Mun istunnassa on kyllä tosi paljon työtä. Omaan silmään mun istunta näyttää ihan kamalalta. Istun ihan lytyssä, hartiat edessä ja katse koko ajan hevosen niskassa... Se jäntevyys ylävartalosta pitää kyllä nyt saada kuntoon! Tässä on tulos, kun ratsastaa ihan liikaa yksin.. Onneksi Linda on nyt meidän tallilla, ja pistää mut ruotuun useilla valmennuksilla!!

Eilen, eli Sunnuntaina pidin Lotolla palauttelupäivän viikonlopun valmennuksista. Halusin tehdä jotain Lotolle todella mielekästä, joten löin estesatulan selkään, ja maneesiin korotettuja ravipuomeja, sekä jumppasarjan.
Sunnuntaina mulla oli tuon sovitus-satulan toinen koeratsastuspäivä, ja sen jälkeen mun piti sitten päättää, että otanko tuota satulaa. (Kyseessä siis Milano) Satula istuu Loton selkään, kuin valettu, sekä tuntuu mun alla todella hyvältä, löydän satulassa hyvän tasapainon, sekä siinä on riittävästi tukea, jotta tunnen oloni vakaaksi.
Päätin ratsastuksen jälkeen, että ostan sen satulan, oli se niin hyvän tuntoinen hypätä! (Satulasta laitan esittelyä myöhemmin)

Aloitin Loton kanssa verryttelemällä sen rauhassa kaarevilla urilla, avotaivutuksilla sekä jumppaamalla ja notkistamalla sitä reiluilla ylitaivutuksilla. Lotto oli todella hyvän tuntoinen valmennusten jäljiltä, ja siitä oikein huomasi ja tunsi, kuinka hyvin se oli läpi.


Verryttelyn jälkeen tulin muutamat kerrat molempiin suuntiin ensin ravi puomit normaaleina, jonka jälkeen nostettiin puomit kannattimille niin, että jokaisesta puomista vain toinen pää oli kannattimella. (Eli 6 puomia, ensimmäisestä vasen puoli ylös, toisesta oikea ylös, kolmannesta taas vasen puoli ylös jnejne..)
Lotto tykkäsi todella paljon taas mennä nuita puomeja, ja oli oikein innoissaan, mutta pysyi silti todella pehmeänä, rentona ja rauhallisena.
Ratsastin jonkin aikaa puomeja molempiin suuntiin, ja sitten verryttelin sen taas hyvin ylitaivutuksilla myös laukassa.
Lopuksi tultiin sitten jumppasarjaa molemmista suunnista muutamat toistot, ja lopetettiin hyvillä mielillä. Meillä oli kyllä tosi hauskaa!
Korotetuilla ravipuomeilla mulla oli väli 1,40m (tuo väli on Lotolle tosi lyhyt, mutta halusin sen puomeilla nousevan enemmänkin ylöspäin, kuin eteenpäin) ja jumppasarjalla välit 3m. Lotolla normaalisti on jumppiksella välit n. 2,75m, mutta jätin tarkoituksella välit hitusen pidemmiksi, jotta saan Loton venymään jumpalla eteenpäin, eli juuri päinvastoin kuin puomeilla. Koska tarkoituksena oli palautella sitä ja saada se venymään laukassa ja nousemaan ylös ravissa.

         

Tyytyväinen lapsi jumppailun jälkeen. :)

Tänään mulla oli siis aamutalli, ja pääsin kotiin siinä kolmen maissa. Onneksi Lotolla oli tänään ansaittu vapaapäivä, niin pääsin rättipoikki väsyneenä kotiin sohvalle makaamaan. :P
Huomenna olisi tarkoitus ratsastaa Lotto kevyesti läpi, ja keskiviikkona Linda ratsastaa sitten Lotolla!

Pakkasasteet kun pääsin kotiin...


Miten muiden treenit sujuvat? :)
Minkälaisia kelit ovat muualla Suomessa olleet?
Täällä hytistään vielä tämä viikko paukku pakkasilla, keskiviikoksi luvattu yli -30 astetta!

4 kommenttia:

  1. kuka tuo toinen hevonen loton kanssa valmennuksessa oli?

    VastaaPoista
  2. Täällä sujui treenit tosi hyvin ennen kuin poni yhtäkkiä kesken ratsastuksen alkoi ontua perjantaina ilman näkyvää syytä... Seuraavana päivänä oli tullut turvotusta vähän vuohisen kohdalle ja nyt vaan seurataan mihin suuntaan tilanne kehittyy. Huoh, tää on niin tätä, aina kun menee tosi hyvin tulee jotain tällaista.

    Täällä on alkanut pakkaset vasta tällä viikolla ja tuntuu kyllä toi kylmäsltä, kun yhtäkkiä hypättiin plussakeleistä -10 asteeseen. Kauhulla aina katselen noita teidän miinusasteita, mä en niin pystyis asumaan lapissa, kun oon muutenkin niin kova palelemaan... :D

    VastaaPoista
  3. Eikä!! Toivottavasti ponisi olisi taas pian kunnossa! Jotenkin nuo kaikki vastoinkäymiset on suurin osa sitä hevosenomistajan arkea..Varsinkin terveydelliset sellaiset.. Tosi inhottavaa!

    Haha joo, täällä on kyllä astetta kylmempi nyt. Jos multa kysyttäis, niin -5 koko ajan olis ihana talvella, mutta ei niin ei.. Oon itsekin ihan hirveä vilukissa, ja oon aina jäässä. Pakko silti liikuttaa hevosta, vaikka kuinka tuntuis pahalta. :D

    VastaaPoista

Kiitos lähettämästäsi kommentista.
Muistathan pitää kommentoinnin asiallisena! :)

Luetuimmat kirjoitukset